Barikada - World Of Music
Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com 
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)






Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - Tulipani



ExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  World Of Music

UG TUZLA LIVE
POVRATAK NA VELIKA VRATA KONCERTOM TUZLANSKIH GRUPA
Gimnazija Mesa Selimovic, Tuzla, BiH - 25.09.2004.

Nakon nekoliko ucmalih godina, Udruzenje gradjana Tuzla Live koje je spalo na samo jednog clana, i to direktora tog Udruzenja i zamrznute situacije, doslo je vrijeme da se to promijeni. UG Tuzla Live kao da posljednje dvije godine nije postojalo. Bendovi su se okrenuli sami sebi, ocekujuci, valjda, da se jedan jedini covjek bori za njih sve i organizuje koncerte i slicne stvari bez icije pomoci. Naravno da to tako nije moglo funkcionisati.

Nekoliko entuzijasta, clanova tuzlanskih grupa, uzelo je stvar u svoje ruke, odbacivsi sve mogucnosti neangazovanja. Koncertom u krugu Gimnazije Mesa Selimovic u Tuzli, UG Tuzla Live se kao organizacija ili Udruzenje vratilo na aktuelnu scenu. Plakat je najavljivao sest tuzlanskih grupa: Defence, Nula Plus, Punkart, The Synergy, Symbolic i Toxicdeath. Po nazivu grupa ovdje se moglo naci za svakog po nesto - od reggaea, punka, hardcorea, alternative, do rocka i metala. Kisa je bila jedina prijetnja ovom cijelom happeningu koji je mnogo obecavao.

Prvi su se na binu popeli clanovi grupe Punkart, koji su se tuzlanskoj publici predstavili u novoj i kvalitetnijoj postavi. Uvjerljiv scenski nastup usprkos kisi koja je s neba dolazila u vidu prasine, natjerao je one najfanaticnije obozavatelje na ples. Poslije njih na red je dosao najzvucniji i najcesce spominjani tuzlanski death metal sastav - Toxicdeath. Ovog ljeta se Toxicdeath nasao u Osijeku gdje su svirali s grupom Vader. Oni su se odlucili pojaviti i ovdje na ovom koncertu Tuzla Live Festa 2004. Ozvucenje je na momente bilo krhko i ne bas zadovoljavajuce, a sve mozemo pripisati i tome da Toxicdeath nije imao tonsku probu. Obozavatelji Toxicdeatha su zauzeli svoje mjesto pred binom, a kisa i dalje nije prestajala.

Sredisnje mjesto Tuzla Live Festa 2004 pripalo je hardcore grupi Nula Plus. Uz scenski nastup i light show s podrskom raznih efekata od strane njihovog scrath majstora, Nula Plus je prikazala stabilan i rifovski sadrzajan nastup. Nulu Plus je na bini zamijenio Symbolic - sastav koji u svom zvuku ima hard rocka i heavy metala, a sve je to spojeno u ono sto ih krasi - progresivni metal. Za njihovog nastupa kisa se ipak smilovala i prestala padati, pa se ispred bine stvorilo mnostvo onih koji su bili odusevljeni muzikom Symbolica i nisu mogli tek mirno stojati. To je, ujedno, bio i vrhunac Festa jer se poslije njih pojavljuju The Synergy, sastav koji se odlucio ozivjeti grunge zvuk i alternativni rock, pa u svojimm pjesmama nose zvuk Nirvane, Alice In Chains, Sonic Youth i ostalih slicnih bendova. Publika se vec razrijedila, ali je raspolozenje ostalo nepromijenjeno. Na kraju, kao slag na sve, mjesta za instrumentima su popunili likovi iz Defencea i odmah na startu udarili "Legalize It", a onda krenuli po svom uobicajenom reggae repertoaru. Vec je bilo dosta kasno, pa se publika razilazila kada je Defence zavrsavao s svojom predstavom.

Tuzla Live Fest 2004 posjetilo je oko cetiri stotine (400) ljudi, ne racunajuci VIP propusnice i one koji su imali kartu na poklon. Pod predizbornim motom: "Glasaj za sebe da ne bi drugi za tebe", objezbjedjenje, kao i svi elementi organizacije Tuzla Live Festa 2004 bili su na prilicno visokom nivou sto je iznenadjujuce jer su se u zadnje vrijeme kod svih vecih ili manjih koncerata desavali nezamislivi propusti. Najveci propust Tuzla Live Festa 2004 bilo je ozvucenje koje je kasnilo, pa je vecina bendova ostala bez tonske probe. Primjedba ide i za presporo tocenje piva i, naravno, za kisu koja je djelomicno pokvarila cijeli dogadjaj.

Ovim koncertom nazvanim Tuzla Live Fest 2004, u subotu 25.09.2004. godine, Udruzenje gradjana Tuzla Live se ponovno vratilo u kulturni zivot Tuzle. Iskreno govoreci - pozeljeli smo UG Tuzla Live, nedostajalo nam je! 


Autor:

Tomica Racic
solimozak@hotmail.com
Ismeta Mujezinovica 33
75000 Tuzla, Bosna i Hercegovina

Metal Mind - underground and alternative radio show
Radio Soli Tuzla - 92,7 & 103,4 FM - utorak / Tuesday - 22.30h - 00.00h







Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group





© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -