Barikada - World Of Music
Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com 
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)






Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - Tulipani



ExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  World Of Music

FANFARE CIOCARLIA
Aquarius Club, Zagreb, Hrvatska
20. veljaca 2006.


FANFARE CIOCARLIA
208.02.2006. - Aquarius Club, Zagreb, Hrvatska

Pretrpani Aquarius, obilje znoja i parada limene romske glazbe odusevili su poklonike tradicionalnog romskog melosa.

Gostovanje ovog momentalno najpopularnijeg romskog sastava na svijetu pobudilo je ogromno zanimanje. Gotovo kilometar ispred i iza kluba na Jarunu bilo je parkirano stotine i stotine automobila, a po registarskim tablicama moglo se uociti da je publika pristigla iz raznih krajeva - od Dubrovnika, Splita, Rijeke, Slavonskog Broda, Krapine, Varazdina, a pronasao se i jedan automobil sa ceskim oznakama. Ispred kluba stvorila se kolona od najmanje stotinu metara u kojoj je publika cekala na ulazak u Aquarius. A unutra zivi pakao. Ludnica, vreva i ogromna guzva. Doci ispred pozornice je bilo nemoguce jer su ljudi bili stijesnjeni poput sardina u konzervi. Krcati Aquarius ne pamti ovakvu strahovitu navalu.

Rumunjski cigani su izasli na stage nesto sitno poslije 22h i odmah drito udarili sa svojih 200 bpm-ova koje su tijekom koncerta tek povremeno smanjili kako bi odsvirali poneku laganiju, elegicniju kompoziciju (uglavnom, otpjevanu na romskom jeziku). Na pozornici izgledaju kao skup od nekoliko porodica (sin, otac i djed) koje su se spojile u zajednickoj interpretaciji tradicionalnih i vlastitih autorskih skladbi. Medjutim, njihova glazba je za razliku od albuma i produkcije na njima suvise linearna i prejednostavna. Sastavljeni potpuno od limenih i drvenih duhackih instrumenata, glavnu ritmicku potku daju dva basa i dvije tube, dok su za melodije zaduzene neprekidne solo dionice odsvirane na tri trube, jednom saksofonu i dva skracena klarineta. U postavi imaju i jednog bubnjara koji se prvenstveno koristi sa ogromnim bas bubnjem na kojem mu je montirana jedna cinela koju udara sa jednom malenom minijaturnom cinelicom, no njegova uloga u zvuku je prilicno nezamjetljiva, te da nije u samom prvom planu, vrlo tesko bi se mogla razaznati njegova uloga. Nesto kasnije se povremeno prebacio i na svirku dva minijaturna timpana i jednog dobosa.

Fanfare Ciocarlia su mozda previse medijski "napumpani" i ishvaljeni, no uzivo su barem ovom prilikom bili podosta daleko od nekih epiteta superiornosti. Glazba i repertoar kojeg su predstavili je suvise predvidljiv i nedostaje mu glazbenih mastarija, neocekivanih obrata i kreativnih aranzmana. Premda oni to kao sastav peglaju vec dulje od desetak godina i rade zaista profesionalno kako i dolikuje nominiranim umjetnicima za prestiznu nagradu BBC Radija 3, "Planet Award 2006", uz sve uzbudjenje koje su priredili pretrpanom i znojem oblivenom Aquariusu, ipak je uzmanjkalo onog sadrzaja kojeg za sobom povlaci izraz umjetnost. Sa subjektivnog stajalista, priznajem da sam ocekivao puno, puno vise umjetnicke kreativnosti, scenske izvedbe i imaginarne romske magije.



Autor:

Vladimir Horvat
Zagreb, Hrvatska
M.Sinjeri@vipnet.hr








Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group





© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -