Barikada - World Of Music
Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com 
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)






Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - Tulipani



ExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  World Of Music

ET'NO FESTIVAL - 4. dan
Pauk, Zagreb, Hrvatska
10. ozujak 2006.



Bobnars United (SLO)

Bobnars United (SLO)

ET'NO FESTIVAL - 4. dan
10.03.2006. - Pauk, Zagreb, Hrvatska
Nastupili: Bobnars United (SLO) + Mojmir i Kries (HR)

Veliki trenutak Et'no Festa odigrao se u prepunoj dvorani Pauk, s dva rasplesana, ali i posve drukcija izvodjaca - jednim dosadnim i jednim sjajnim.

Eh, sta li znaci vjerovati najavama i dobivenom press materijalu... Lijepo je najavljeno da slovenski sastav Bobnars United cini 7 lijepih djevojaka i da je njihov nastup nezaboravan spektakl. Za spektakl bi se jos kako-tako mogao i sloziti, no od 7 djevojaka nista nije bilo. Koliko sam uspio primjetiti, te veceri je u skoro krcatom Pauku na pozornici bila samo jedna djevojka clanica Bobnars United koja i nema neku posebno izrazenu ulogu jer sve sto je odsvirano mahom pripada muskom dijelu sastava. Povremeno se pojavila jos jedna, potpuno neprimjetna, a ako je jos negdje bila poneka djevojka na pozornici, ili je bila sakrivena iza gomile bubnjeva, dobosa i raznih udaraljki, ili mora biti da sam corav... Njihov nastup je suvise dosadan i svodi se na neprekidna repetativna udaranja po raznim vrstama bubnjeva kojima prizivaju duh uglavnom africkih plemenskih ritmova koje obogacuju povremenim zvukovima digeredooa.

Prve dvije-tri kompozicije jos je bilo zanimljivo slusati i gledati, no kako im je koncert odmicao, sav nastup se poceo pretvarati u dosadnu nogometnu utakmicu u kojoj igraci bjeze od lopte i ne znaju sto bi sami sa sobom. Glazbeno su vrlo bliski popularnim Drumers Of Burundi, a dobar dio njihovog repertoara moze se pribliziti i raznim, uglavnom nepoznatim izvodjacima koje je snimao i sakupljao znameniti etnomuzikolog Stephen Jay (album "Africa – Drum, Chant & Instrumental Music", 1975.) prilikom svojih istrazivanja po Gornjoj Volti, Nigeru, Gani i Maliju. No, za razliku od autohtonih originalnih aktera, Bobnars United se samo sluze slicnom tehnikom koju su prvenstveno prilagodili europskom i zapadnjackom shvacanju pojma africke "egzotike" koja u njihovom slucaju nije ukljucena u tradicionalne, mitoloske, povijesne, religijske ili svjetovne tekovine. Zbog toga se vrlo dobro primjetila velika praznina u njihovoj glazbenoj izvedbi koja unatoc naglasku na tehnicki i ritmicki akcent mnogo mirise na sarlatanstvo i pretjeranu zelju ka vlastitoj samodopadnosti. Pred kraj njihovog nastupa uprilicen je nastup nekolicine bacaca vatre (sa cini mi se 2-3 momka i samo jednom djevojkom) koji su bili smijesteni u publici podno pozornice s lijeve strane, a kroz cijeli tijek koncerta emitirane su video snimke na ogromnom video ekranu postavljenom iza samih aktera na pozornici. Bez obzira na njihovu ideju da koncertne nastupe zacine video projekcijama i gutacima-bacacima vatre, njihova glazba je uz neprekidne plesne ritmove i gradaciju istih suvise predvidljiva, monotona i zamorna, tako da je ovo bio glazbeno najslabiji kreativni trenutak cijelog Et'no Festa.


Bobnars United (SLO)

Mojmir i Kries (HR)

Medjutim, nastup Mojmira i Kriesa je nesto posve drugo... Nekada davno gledao sam nekoliko puta Legen u razlicitim varijantama zvuka. Onom pocetnom kada su koristili gitare i bili alternativnim rock sastavom, te onom elektronskom kada su posve usli u kurentne plesne tokove devedesetih godina. Mojmir je uvijek bio sjajan frontmen koji je isijavao prozivljenost izvedbe, ponekad pretjeranu umjetnicku sklonost ka hladnoci i strogoj disciplini, a ponekad neocekivani samanizam kojeg je vadio iz starodnevnih, mitoloskih epopeja staroslavenske tradicije.

Ovaj puta Mojmir je jednostavno zasjao onim svijetlom kako to i dolikuje frontmenu velikih zvijezda - bio je u sjajnom, rasplesanom, vedrom i vrlo komunikativnom izdanju. Neprekidno u pokretu, akciji, stalno uravnotezen bez ikakvih oscilacija i niti u jednoj prilici nije ucinio ni najmanju gestu koja bi donijela neku pogresnu insinuaciju u vezi cijele izvedbe koncertnog opusa. Iz njega jednostavno izlazi sve ono sto on i Kries jesu - prvenstveno igra i drevni tradicionalni duh zivota ljudi nastanjenih na ovim podrucjima kroz prizmu spajanja mitologije i suvremenosti. U nekoliko kompozicija Mojmir se hvata velikog bubnja kojeg nosi ispred sebe koji mu sluzi kao dodatni poticaj rasplesanoj atmosferi u kojoj se neprekidno skandira cime jos dodatno ulijeva ulje na ionako rasplamsalu vatru u dvorani. Sastav kojeg cine prvenstveno udaraljke (bubnjar svira udarajuci rukama!) uz potporu gajdi, drvene flaute i jos ponekog tradicionalnog glazbala donose mitoloski zvuk, dok suvremenost proizvodi DJ postavljen na poviseni plato gdje se nalazi njegova mikseta, sampler i elektronicka pomagala. Repertoar koji su izveli prvenstveno je bio sastavljen od materijala s posljednjeg albuma "Ivo i Mara", te su ga predstavili kroz razlicite varijante d'n'b, trip-hop, trance, techno i 3/4 ritmova.


Mojmir i Kries (HR)

Mojmir i Kries (HR)

Kroz njihovu glazbu osim tradicionalnih motiva koji su zacinjeni debelim slojem suvremene elektronske plesne glazbe (od starih Japan, Peter Gabriela, do Ole Lukkoye, Afro Celt Sound System i cijelog konglomerata elektronske world-music scene), na posve specifican nacin istkani su sjajni aranzmani koji su obogaceni accapela vokalima zbora od 4 osobe, te neobicno inovativnim glazbenim zahvatima koji ukljucuju razlicite kreativne dosjetke. Kulminaciju koncerta Kries je dosegao izvedbom "Igrali se konji vrani na livadi kraj Korane" kada je cijela dvorana skandirala, pjevala i plesala, a jedinu skladbu iz ranijeg Mojmirovog opusa sa Legenom izveli su na samom kraju nastupa koji je bio rezerviran za hit naslov "Zumba". Sjajno.

Veceras je u Pauku bio prisutan vrlo dobar razglas, rasvjeta i tehnicki dio koncerta odradjen je pristojno, a Mojmir i Kries su jos jednom dokazali da su najvece i najpopularnije ime hrvatskog etna i da imaju jos mnogo kreativne energije koju ce uloziti u naredne projekte.


Tekst i fotografije:

Vladimir Horvat
Zagreb, Hrvatska
M.Sinjeri@vipnet.hr








Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group





© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -