Barikada - World Of Music
Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com 
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)






Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - Tulipani



ExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  World Of Music

MIROSLAV EVACIC
Tvornica, Zagreb, Hrvatska
11. ozujak 2006.


MIROSLAV EVACIC
11.03.2006. - Tvornica, Zagreb, Hrvatska

Ovaj vec sada legendarni podravski etno blueser iz Koprivnice stigao je po prvi puta u Zagreb. Svu svoju skoro dvadesetogodisnju glazbenu karijeru sazeo je kroz dvosatni, pretezno instrumentalisticki session.

Prvi u novom nizu koncerata koje organizira Tvornica u suradnji sa Globalnetom pripao je Miroslavu Evacicu ciji je organizacijski trik u potpunosti uspio. Naime, u opticaj je stavljeno 120 besplatnih karata koje je bilo moguce dobiti putem Interneta ako se tocno odgovorilo na nekoliko sasvim jednostavnih pitanja. Dobitnici karata mogli su sa sobom dovesti jos jednu osobu, tako da je praktički podijeljeno 240 besplatnih karata (a mozda i vise), koje su u medijima odjeknule iznenadjujuce, pa se nekoliko dana uoci koncerta stvorila vrlo dobra klima koja je rezultirala time da je Tvornica te veceri bila posve krcata.

Nesto sitno nakon 21h, na spusteni podij ispred glavne pozornice koja je bila vrlo ukusno dekorirana u art-folk elementima, dolazi sasvim opusteni Miroslav Evacic i otvara koncert sa akusticnim skladbama sa svojeg najnovijeg albuma "Cardas Blues". Parter popunjen stolovima, svijecnjacima i cvijecem kojeg je ispunila publika i dupkom krcate tribine stvorile su ugodan session u kojem je uvijek jednostavni, nepretenciozni i prirodni Miroslav izveo svoj repertoar sastavljen od niza razlicitih kompozicija iz svoje gotovo dvadesetogodisnje glazbene karijere. Ovo mu je bio prvi nastup u Zagrebu i svojski se potrudio da pruzi sve od sebe zajedno sa svojim pratecim sastavom koji je ukljucio instrumentaliste na raznim zicanim glazbalima (ak. i el. gitare, tamburicu, el. bas), klavijature, cimbule i bubnjeve. Njegova glazbena interpretacija svodi se na fuziju podravskog folklora obogacenog brojnim autohtonim elementima starih i tradicionalnih kajkavskih pjesama kroz koje je prikazao tehniku svoje osnovne ljubavi - blues. Specijalni gost Dado Cvetko u dvije kompozicije odsvirao je simpaticne rock-boogie dionice na usnoj harmonici, a najupecatljiviji dio nastupa pripao je Gordani Evacic koja kvalitetno svira cimbule ciji je zvuk odlicno pretocen u izraz etno-bluesa. Buduci da Miroslava osobno poznajem jako dugo, on se gotovo nista nije promijenio u svojem karakteru, imageu i u pristupu s ljudima. Kao i u privatnom zivotu, njegova konverzacija s ljudima i publikom je toliko iskrena i srdacna, tako da je zbog salvi pljeska koje je dobivao nakon odsviranih kompozicija gotovo ostao bez rijeci kada je nesto htio progovoriti. U jednom navratu ponovio je najmanje 5-6 puta "... jako mi je drago... i ne znam kaj sam htel reci...", tako da je skoro zbunio sebe samoga zbog iznenadjujuceg feedbacka kojeg mu je odvracala publika. No, njegovo glazbeno iskustvo (visegodiąnji je clan koprivnickog KUD-a i bio je clanom brojnih rock sastava - Bullshit Band, Lijepa crna cura Blanka, Mother Fucker Blues Band, Trio iznenada, Jahaci rumene kadulje, KC Union, Abyss, Scukin berek...) kroz koje je prodefilirao proteklih dvadesetak godina, omogucilo mu je da se ovom prilikom izrazi daleko bolje kao glazbenik nego li kao najavljivac vlastitih skladbi.

Kroz dvosatni repertoar odsvirao je nekoliko obrada starih blues skladbi, te niz vlastitih autorskih i tradicionalnih skladbi od kojih su najbolje odjeknule instrumentalna "Gruntovcani" i buduci singl "Cula jesam" (vokal Gordana Evacic) koji bi se trebao pojaviti negdje tijekom petog mjeseca ove (2006.) godine. Sve skupa, nastup Miroslava Evacica i njegovog sastava odradjen je fino, profesionalno i glazbeno potpuno cisto, a jedino sto mi nije jasno jest termin koncerta koji se tocno poklopio sa posljednjim danom Et'no Festa u KSET-u kojeg sam, na zalost, morao propustiti.


Tekst i fotografije:

Vladimir Horvat
Zagreb, Hrvatska
M.Sinjeri@vipnet.hr








Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group





© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -