Barikada - World Of Music
Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com 
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)






Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - Tulipani



ExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  World Of Music

MARAH + MY BUDDY MOOSE
Galerija SC, Zagreb, Hrvatska
26. travanj 2006.



My Buddy Moose

My Buddy Moose

MARAH + MY BUDDY MOOSE
26.04.2006. - Galerija SC, Zagreb, Hrvatska

Vauuu! Kakav koncert! Kakav urnebes! Kakva svirka!

Vecerasnji nastup philadelphijske skupine Marah, moram priznati, docekao sam gotovo ravnodusan. Kao prvo, o njima sam znao vrlo malo, samo ono sto nam je stiglo kao kratak press-materijal, dok sam u zvucnom pogledu cuo samo nekoliko kompozicija koje su mi dosle pod ruku prilikom izmjenjivanja nekih CD-ova s mojim prijateljima, te sam stoga gotovo bio odustao da se te veceri pronadjem u Galeriji SC. Razlog tome nije bila njihova glazba, vec cinjenica da sam posljednjih tjedan dana neprekidno nocu visio po koncertima i trebala mi je pauza kako bih se odmorio i skupio snage za nova uzbudjenja koja se uskoro spremaju. No, sada, nakon odgledanog koncerta, zaista mi nije krivo sto sam ipak odlucio tamo da se nadjem i budem svjedokom jednog od najboljih koncerata u posljednje vrijeme odrzanih u Zagrebu.


Marah

Marah

Atmosferu za zagrijavanje otvorili su nenajavljeni rijecki kvartet My Buddy Moose koji su otprasili 7-8 kompozicija sa svojeg debi albuma istoimenog naslova kojeg pripremaju za izdavanje u vrlo skoro vrijeme pod etiketom Dancing Bear. Album im producira Dalibor, gitarist The Bambi Molesters i prema onome sto su odsvirali, to ce zasigurno biti odlican nosac zvuka. Sviraju vrlo nadahnuti rock s mnogim utjecajima americkog zvuka - od garaznog rocka, preko honky-tonky zvuka, do iznimno dobrih slozenaca countrya, americane i zestokog rock'n'rolla sa finim pop-melodijama koje sizu sa zica rijetko koristenog instrumenta - mandoline. Svi tekstovi su im na engleskom jeziku iako se, sudeci po suradnji sa The Bambi Molesters, ne bi trebalo cuditi ako ce My Buddy Moose ostvariti proboj i na inozemno trziste. Elementi za tako nesto postoje i vec sada predstavljaju pravo malo iznenadjenje u okvirima tuzemne rock scene.

Negdje oko 22,15 h na pozornicu dolaze Marah, americki kvintet (tri gitare, bubnjevi, bas) koji se po potrebi pretvara u sekstet kada im na pozornicu stize roadie i povremeno se hvata udaraljki, tambourina i zvizdaljki. On osim sto se brine za nastimavanje gitara i instrumenata, tijekom koncerta redovito nosi okrepljujuca sredstva i stalno uskace ako negdje nesto "zaskripi". U postavi imaju i klavijature koje s vremena na vrijeme zasvira omanji tamnokosi kovrdzavi bucmasti bas gitarist odjeven od glave do pete u crno odijelo. Image sastava je takodjer bitna stavka Marah. Treci gitarist koji je cijelo vrijeme bio u desnom kutu pozornice, ima kapu, klasicnu francusku siltericu koja mu tko zna kakvim cudom tijekom koncerta stalno stoji kao da je zalijepljena, bez obzira na sve njegove skokove, cucnjeve i mahanja glavom. Drugi gitarist djeluje kao da je izasao iz honky-tonky lokala u kojem redovito igra biljar (malcice duza kosa koja mu pada na oci, prsluk, kosulja, crne hlace), dok je centralna figura prvi gitarist koji po svemu odskace od imagea cijelog sastava. Na glavu mu je nabijena crna vunena skijaska kapa koja mu gotovo prekriva oci, nosi maslinasti lovacki sako koji je prepun razlicitih usitaka (zastave Italije, Svedske, Belgije, Skotske, Engleske... valjda ce pridodati i Hrvatsku), te zelenu duzu majicu basseball igraca, crne mrkvaste hlace i visoke glojzerice. Interesantno, nitko od njih ne nosi klasicne traperice, karirane kosulje i cizme kaubojke...


Marah

Marah

Glazba im je prosarana svime i svacime, no u prvom redu to je klasicni rock s punim nabojem garaznog rocka, countrya, distorziranih gitara, ali i finih dionica akusticnih gitara, sjajnih i posve jednostavnih mekanih melodioznih bas linija i viseglasnih vokaliziranja u kojima prednjace prvi i drugi gitarista. U svoj koncertni repertoar aranzirali su petnaestak kompozicija ("In the city", "Tyrone", "Demon", "Barstool", "Price", "Red eye", "Sooner", "Outta tune", "Feather boa", "Rain delay", "Head on", "Closer"...) kojima su prikazali odlicno popunjenoj Galeriji SC (oko 200 ljudi) sav svoj sarm koncertne izvedbe. Njihov nastup je energican, pun znoja i punkoidne zestine u cemu do izrazaja dolaze gitaristi koji neprestano zauzimaju stavove pri cemu se puno skace, pada na koljena, izlazi na celo pozornice, izmjenjuju mjesta i pozicije, a u nekoliko navrata sisli su i medju publiku gdje su odsvirali po nekoliko dionica sto je dodatno uzburkalo i onako uzavrelu atmosferu koncerta. Za vrijeme nastupa oni podosta popiju pive, whiskeya, crnog vina i vode kako bi nadomjestili ogromne kolicine prolivenog znoja i potrosene energije. Sasvim sigurno su za vrijeme ovog koncerta svaki ponaosob izgubili 3-4 kg tezine jer se nimalo ne stede i djeluju poput pravih maratonaca. U tekstualnom pogledu su takodjer sjajni, lirika im je bogata socnim ispadima o seksu, ali i s mnogo doze inteligentne fabule i sofisticiranosti cime su svakako zasluzili epitet "rock grupe koju obozavaju knjizevnici".

Nakon nesto vise od 70-tak minuta zavrsavaju svoj prvi dio koncerta i vracaju se na dva bisa na kojima su odsvirali nekoliko skladbi (izmedju ostalih "Sure thing", "Dish", "Walt", "Hustle" i "Rezzy"), a kada se vec mislilo da je koncert zavrsen, citav band se spustio s pozornice u predvorje pored sanka, a dobar dio publike se vec pokupio kuci, odjednom, nakon 15 minuta pauze, Marah se vracaju na pozornicu i pred stotinjak preostalih ljudi sviraju jos najmanje 30-tak minuta! U dvorani je zavladao delirij, a Marah premda vidno umorni, mokri od znoja i laksi za nekoliko kilograma sviraju ponovno u punoj snazi kao da im je koncert tek sad poceo! Taj posljednji dio otvorili su sa obradom U2 "Where the streets have no name" i otprasili joą nekih 6-7-8 skladbi u punokrvnom rock'n'roll naboju tako da je koncert trajao dobrih dva i pol sata!!! Ovako nesto sasvim sigurno nitko od prisutnih nije ocekivao, pa ni nazocni Sale Dragas, Ante Perkovic, Renato Metessi, Lada i Hrvoje iz Molestersa, predstavnici raznih tiskovina, medija i web-stranica, razni fanovi u majicama Cowsa, Dead Moon, Stonesa..., a bilo je i publike koja je vec odavno pregazila pedesetu godinu zivota. Toliko strasti, energije, volje, pozrtvovnosti, dobrih vibracija, te nadasve najiskrenijeg pristupa vec odavno nije bilo na koncertima odrzanim ovdje u Zagrebu. Kada sam na kraju koncerta pogledom preletio po pozornici i dvorani vidjevsi da su im gitare doslovce skrhane, zice mahom polomljene, dvorana prepuna praznih plasticnih casa, pod obliven, a klima prepuna vlage, svjedocio sam iznimnom dogadjaju u kojem su Marah ostvarili izuzetni "feedback", napravili odlicnu atmosferu i zasluzili najbolje i napozitivnije simpatije svih prisutnih. Sam band je jos duboko u noc ostao u Galeriji SC razgovarajuci s prisutnima i ispijajuci po jos poneko pice nakon cega im je valjalo skupiti nove snage za preostali dio ove trotjedne europske turneje. Ovdje su dokazali svoju velicinu i snagu, te sasvim sigurno svu prisutnu publiku pretvorili u svoje fanove, a ako ce doci do neke nove prilike u narednim godinama da zasviraju ponovno na ovim prostorima, trebati ce daleko veca dvorana za njihov koncert jer su na najboljem putu da zauzmu one medijske pozicije koje su nekada u americkom rocku imali rani R.E.M., Husker Du, Pixies i slicni protagonisti nekadasnjeg kultnog independent ozracja.


Marah

Marah

Tekst i fotografije:
Vladimir Horvat Horvi
Zagreb, Hrvatska
M.Sinjeri@vipnet.hr







Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group





© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -