Barikada - World Of Music
Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com 
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)






Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - Tulipani



ExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  World Of Music

OVERFLOW + DEBELI PRECJEDNIK + NERVOUSSTAND + USRO & ZVALJO
Klub Pauk, Zagreb, Hrvatska
13. svibanj 2006.



Overflow

OVERFLOW + DEBELI PRECJEDNIK + NERVOUSSTAND + USRO & ZVALJO
13.05 2006., Pauk, Zagreb, Hrvatska

Novo poglavlje u radu ovog znacajnog sastava, Overflow, nakon punih 6 godina pauze, poceo je za medije pojavom novog promo singla "Wasted" i albuma "Live... At Parties", te prvog koncerta odrzanog vecer prije u Pazinu. U ovakvoj velikoj diskografskoj i kreativnoj stanci Overflowa, sastava koji je pocetkom devedesetih godina za sobom povukao cijelu scenu sjeverozapadne Hrvatske i etablirao se kao jedan od najboljih koncertnih izvodjaca tijekom protekle decenije, sa bezbroj pohvala kritike i publike sirom ovih prostora, Europe i Amerike, malo je bilo ikakvih naznaka da ce stroj za stvaranje odlicne koncertne veselice ikada vise proraditi. Njihovi fanovi su sa sjetom prisjecali se sjajnih koncerata i odlicnih albuma "Through Department Store" (1991.), "Dorothy" (1993.), "Extremly Perverted Fantasies Of The Mad Milkman" (1997.) i "Unbreastfed 69" (1999.), te povremeno pokusavali pronaci adekvatnu zamjenu na tuzemnoj punk-rock sceni sa imenima kao sto su mega popularni Hladno pivo, KUD Idijoti, Atheist Rap ili s nesto manje znanim Six Pack, Debelim precjednikom, te s nizom posve neznanih imena koja su s vremena na vrijeme zabljesnula kao predgrupe na necijim koncertima. S obzirom da je posljednja postava Overflowa iz 2000. godine, nakon razlaza, svoje utociste pronalazila u bavljenju privatnim stvarima (fakultet i posao prije svega), te da su tijekom svoje desetogodisnje karijere bili okosnicom i uzorima lokalne scene koja se zajedno s njihovim prestankom jednostavno zagasila, prve "povratnicke" korake ucinio je Branimir Zivkovic - Mali, nekadasnji gitarist grupe Overflow koji je postao bubnjarem Spice Boysa i tijekom protekle dvije godine revnim pratiteljima hrvatske underground rock scene skrenuo paznju da se u Koprivnici ipak nesto zbiva i pokrece.

Da bi povratak grupe Overflow na scenu bio u skladu s dosadasnjom reputacijom, vodja sastava Goran Zivkovic - Zika uz stalnog bubnjara Dalibora Martincevića i gitariste Nikice Jovanovica s kojima je sastav egzistirao u svojoj posljednjoj fazi, kao zamjenu za basistu Konrad Mulvaja pronalazi posve nepoznatog Zorana Pibercnika iz Varazdina za kojim je kratkotrajna karijera u nekoliko lokalnih bandova. U ovoj formaciji Overflow je okupljen prije nesto manje od godine dana koja je protekla u intenzivnim pripremama novih materijala i ispipavanju "pulsa" medija ka njihovom ponovnom povratku.

Novi, peti album, "Live... At Parties", ovdje je, a zajedno s njime i novi, pomladjeni Overflow koji ponovno melje. Kao prvu promociju u Zagrebu odmah su uskocili u program festivala "Zedno uho" koji traje 13 dana, te su dobili priliku da se u velikoj dvorani Pauk odmjere sa Debelim precjednikom i dva posve nepoznata hrvatska sastava - Nervousstand i Usro & Zvaljo.

Zbog nepoznatog razloga, kasnjenja ZET tramvaja, nastup prva dva sastava sam preskocio i uspio pogledati Debelog precjednika koji su i dalje u konstantnoj formi vec punih 7-8 godina, te redovito nastupaju i shodno tome imaju izgradjen profil punk / hc-rock sastava koji vrlo uspjesno odradjuje koncertne nastupe. Medjutim, bez obzira sto su koncem prosle godine imali nastup u istom prostoru u sklopu Brucosijade, ovaj puta je razglas bio nesto "tanji", tako da su zvucali prilicno kaoticno sto nikako nije njihova greska. Ipak, prostor je prevelik, pun betona, stakla i celika, a publike nije bilo dovoljno da upije sve decibele gromoglasnih distorzija, tako da je unatoc trudu tehnicara sav zvuk Debelog precjednika odzvanjao poput eha u metalnoj limenci.

Overflow kao zvijezde veceri nastupili su posljednji i unatoc problematicnom soundu uspjeli su ukrotiti neakusticnost betonske dvorane sa svojim sjajnim nastupom. Razglas se tijekom njihovog nastupa donekle "smirio" jer je publika solidno ispunila dvoranu, light-show po obicaju nerazmjerno postavljen, no glazba Overflow je mocna, brza, koncizna, doradjena i opako zarazna. Njihov nastup je pun sala i zabave, osjeca se njihovo ushicenje i polet kao da im je ovo prva svirka u zivotu. Zika je od prve sekunde kada su poceli sa novom kompozicijom "Raver" bio obliven znojem, pa je ostatak koncerta ostao gol do pojasa, Zoran i Nikica su cijelo vrijeme bili u konstantnoj akciji preplicuci mnogobrojne riffove i medjusobne medjuigre, a Dado, po obicaju, kronometarski tocan kao da pauze od ovih 6 ljeta uopce nije bilo. Kroz bogati repertoar prosarali su brojnim naslovima prozetim iskonskom punk-rock energijom - od davnog singla "Sun is wearing suit of badges", preko starih skladbi "I kill", "Troika", "Doctor's tune", "Una morbida muchacha", "Water", "Dorothy", koje su povremeno zacinili s novim naslovima poput sjajnih "Time", "Wasted" ili "Get away", dok je kao posljednju na uobicajenom dijelu nastupa Overflow otprasio zaraznu "Pussy eater" sa onog albuma koji ima sedam rijeci u naslovu. U gledalistu odusevljenje koje se nikako nije moglo prikriti, pa sastav izvodi vise nego 3 zasluzena bisa na kojima su izmedju ostalog izveli "Everything" sa albuma "Dorothy", "Mama" sa "Unbreastfed 69", te koliko sam uspio primjetiti samo jedan naslov s prvijenca – "Looking at the road". Na posljednjem, trecem bisu, vise nego umorni, ali nadasve zadovoljni Overflow izvodi samo jedan song koji je pripao novom broju "The lamb song" kojim ujedno i zavrsava njihov album "Live... At Parties". Sjajan povratnicki koncert kojim su ponovno dali do znanja da imaju jos mnogo neiskoristenog adrenalina i obilje energije koju su brizljivo sakupljali tijekom sestogodisnje pauze. Po svemu sudeci, ono najbolje tek predstoji.


Scena iz predvorja

Overflow


Tekst i fotografije:

Vladimir Horvat Horvi
Zagreb, Hrvatska
M.Sinjeri@vipnet.hr







Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group





© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -