Barikada - World Of Music
Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com 
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)






Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - Tulipani



ExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  World Of Music

BOA
Piranha Club, Zagreb, Hrvatska
18. svibanj 2006.



Boa - Slavko i Mladen

BOA
18.05 2006., Piranha Club, Zagreb, Hrvatska

Pod direktorskom palicom Ante Batinovica, legendarna art-rock / pop skupina Boa odrzala je svoj prvi koncert nakon 11 godina pauze. Slavko Remenaric i Mladen Puljiz su jos uvijek sjajni, doduse ne vise buntovni kao na nezaboravnom debiju iz 1981., no njihov povratnicki album ce pokazati pravo stanje njihove trenutne kreativnosti.

Da je retro osnovni svjetski glazbeni trend u rocku i svim pratecim zanrovima svjedoce ne samo mega uspjesi izvodjaca koji svoje nadahnuca crpe iz ostavstine proslosti (Franz Ferdinand, Coldplay, Bloc Party, Green Day, Staind, Velvet Revolver, Nickelback, Him, Placebo, Gorillaz... sve do posljednjeg albuma Madonne) i cijeli spektar aktualnih sub-zanrova (punk, h/c, ska, reggae, dub, hard / heavy rock, electro-pop, funk, post-rock, no / wave...), vec i gomile izvodjaca koji se nakon dugog niza godina neaktivnosti ponovno vracaju na scenu u originalnim ili nesto izmjenjenim postavama (Deep Purple, The Doors, The Sisters Of Mercy, MC5, Steely Dan, Pixies, Blondie, Gang Of Four, Kraftwerk, Roxy Music, Bryan Ferry...).

Domaca scena se takodjer ovih godina prikljucila trendu ponovnih okupljanja, pa smo tako dobili proslogodisnji veliki stadionski come-back Bijelog dugmeta, koncert ponovno aktivnog Jure Stublica i Filma (doduse u novoj i pomladjenoj postavi), Jurice Padjena, 20 godina ocekivani album Letu stuke, ponovno okupljanje Lutki, Trobezovih krusnih peci - Viva Glorio, Overflowa, raznih projekata pod amblemima supergrupa - Gul Y Marlones Do Brando, Elektrobuda (naravno i 4 asa, te prije nekoliko godina i povratak Plavog orkestra), te cijeli niz tribute sastava kao sto su "tribute" to Azra, EKV ili tipicnih cover projekata gdje domaci izvodjaci iskljucivo obradjuju opus jednog imena poput Bob Marleya, Deep Purple, The Doors, Pink Floyd, Jimi Hendrixa, Guns'n'Roses, RHCP itd.


Boa - Mladen

Boa - Mladen

U globalu gledano, sve sto je nekad bilo vrlo aktualno, moderno, progresivno ili na bilo koji nacin komercijalno, prepoznatljivo i je odlezalo dobar dio vremena u "naftalinu nezaborava" odupiruci se svojim snaznim glazbenim vrijednostima spram ere brzoprolaznosti, ovih godina se u snaznim naletima ponovno vraca na scenu. To je vise nego ociti dokaz da je rock posve iscrpio svoje osnovne forme izrazavanja i da jednostavno nema dovoljno snaznu komercijalnu novinu koja bi pokrenula novi i mozda revolucionarni nacin jezgrovite stilizacije. Doduse, u subzanrovskim vodama konstantno postoje autori koji neprekidno rade u punoj kreativnoj snazi u obliku novih ideja i ponekad duboke progresije i avangarde (primjerice Mark Stewart, Foetus, The Fall, Sonic Youth, Einsturzende Neubauten, Marc Mylar, Nail...), no njihov umjetnicki i sofisticirani stil redovito je pretezak i suvise neprihvatljiv globalnoj r'n'r publici da bi bio prihvacen s respektom opce komercijalnosti.

U ovakvoj opcoj globalizaciji retro-trendova svih mogucih zanrova i podvrsta rock scene, zagrebacki Piranha Club se sustavno prikljucuje ovom revival-valu s organizacijom domacih i inozemnih (!) koncerata koji su u skladu s pojmom "ponovna revalorizacija proslosti". Tako je 04.05.2006. nastupila Bebi Dol, beogradska zvijezda iz vremena post new-wave-pop-romantics scene koja je u prvoj polovici 80-tih ostvarila nekoliko vrlo zapazenih i komercijalnih hitova: "Mustafa", "Rudi", "Ruze i krv", "Superboj"..., a u cetvrtak 18.05.2006. u istom prostoru odrzan je nastup znamenite zagrebacke grupe Boa koja je svojim novim izrazom pocetkom 80-tih potpuno preokrenula glazbene tokove u tadasnjem YU-rocku. Boa nije bila aktivna od 1995. godine, a prilikom reizdanja prva dva albuma, "Boa" i "Ritam strasti" (2002.), Mladen Puljiz (vokal i klavijature) izjavio je da glazbi nije rekao definitivno zbogom.

Naravno, bilo je samo pitanje vremena kada ce se Boa ponovno vratiti, a najpogodniji trenutak za come-back jest upravo ovo globalizirano vrijeme revivala mnogih trendova. Sam sastav se jako dugo pripremao za ponovni izlazak u javnost, pa su tako Puljiz i gitarist Slavko Remenaric uz posljednjeg basistu Zvonimir Bucevica - Buca i pridruzenog klavijaturista Gojka Tomljanovica (u sastav dosao 1993.), pozvali bubnjara Mladen Valeka (ex - Limeni bubanj) i Ivanu Males kao prateci vokal.

Njihov nastup docekao je krcati Piranha Club, a Boa je svojim koncertnim repertoarom prosarala po svojoj ne pretjerano bogatoj, ali vrlo kreativnoj i uspjesnoj diskografskoj karijeri. Uz nisku velikih hitova, Boa je izmedju ostalog izvela cuvene skladbe "Milion", "Kao mir", "Za vezu je potrebno dvoje", "Svi tvoji poljupci"... Specijalno iznenadjenje koncerta bila je skladba "Sela gore" koju nisu svirali gotovo 25 godina i pokazalo se da je kompozicija jos uvijek svjeza i puna aktualnih tema, kako glazbenih, tako i lirskih. Takodjer su u repertoar uvrstili i nekoliko novih skladbi koje ce se pronaci na njihovom povratnickom albumu kojeg valja ocekivati na jesen. Naslov "Mi" je u njihovom plesnom pop-rock-funk-elektro sjaju, otprilike s albuma "Prvi val", dok je "Dnevnik putovanja - skica novog svijeta", vrlo lagana i gotovo ambijentalna kao da je dio opusa David Sylviana. Ova posljednja ce biti i naziv njihovog novog albuma, te su s njom zavrsili svoj prvi koncert nakon punih 11 godina.

Mladen se vidno udebljao, ali vokal mu je i dalje ostao isti. No, ove veceri je, barem na mene, ostavio "demode look", sa uskim mrkvastim hlacama kakve je uobicavao nositi i prije 25 godina, sto se cini da je manjak stilista Igor Sostarica (bubnjar iz prve postave), sto je kod njega ostaviolo dosta konfekcijskog nesklada. S druge strane, Slavko odlicno izgleda, gotovo je pljunuti kao i na prvom albumu iz 1981. s nesto kracom kosom, te i dalje svira onaj svoj stari crni Fender koji izuzetno dobro zvuci.


Boa - Buc

Boa - Ivana

Boa je uvijek bila uzor mnogim YU-izvodjacima, kako glazbeno, produkcijski, koncertno, aranzmanski, umjetnicki, kompozitorski, tako i vizualno, pa stoga vrijedi spomenuti da su svojevremeno vrlo bitno utjecali na izvodjace poput Idola, U skripcu, Zane, Xenie, Kozmetike, Zeljka Brodarica - Jappe, Bajage, Prljavog kazalista, Filma, Drage Mlinarca, Bebi Dol, Obojenog programa, Azre, Bijelog dugmeta, Labaratorije zvuka, Patike, Oliver Mandica, Zdravka Colica, Massima, Jakarte, Dine Dvornika, Neki to vole vruce, Grad, Fit, Ogledala, te na mnoge manje znacajne izvodjace sa scene otprije 20 i vise godina..., a odredjene paralele se mogu jasno uociti i u radovima imena i u devedesetim i ovim godinama 21. stoljeća, poput The Bastardza, Pipsa, Urbana, Jinxa, Svadbas, Natalie Dizdar... Interesantno, otada do danas, domaca scena je tek tu i tamo pokazala zube u odjeljcima alternative (Laibach, Borghesia, Miladojka Youneed), punokrvnog rocka (Partibrejkersi, Orgazam, Majke, Messerschmitt, Kojoti), razlicitih alter - struja noisea, punka, h/c-a i metala (Gordi, Trobezi, Sexa, Overflow, KUD Idijoti, Six Pack, Hladno pivo), ethna, hip-hopa i raznih novih stilizacija koje redovito dolaze iz susjedstva (Neocekivana sila, Darkwood Dub, Van Gogh)... dok je ostatak popularne scene redovito bio (i u dobroj mjeri je jos uvijek) u onom fahu kojeg su davno izgradili Boini albumi iz perioda 1981-1994. A to sve dovoljno govori o snazi kreativne spremnosti koju je Boa imala, a nadamo se jos uvijek ima.

Nakon ovog velikog come-backa Boe, u Piranha Clubu nastupe uskoro najavljuju Cacadou Look, Dorian Gray, te dolazak Marc Almonda (ex - Soft Cell), Siobhan Fahey (ex - Bananarama) i Shaun Rydera (ex - Happy Mondays, Black Grape)!!! Osamdesete su se definitivno vratile.


Tekst i fotografije:

Vladimir Horvat Horvi
Zagreb, Hrvatska
M.Sinjeri@vipnet.hr







Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group





© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -