Barikada - World Of Music
Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com 
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)






Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - Tulipani



ExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  World Of Music

LEB I SOL
20.11.2006. - Sava Centar, Beograd, Srbija




Leb i Sol
20.11.2006. - Sava Centar, Beograd, Srbija

Verujem da je veliki broj poznavalaca desavanja na ex-YU sceni upoznat sa sa reunionom najpoznatijeg makedonskog sastava, Leb i Sol, i sa njihovom najavljenom turnejom. Zakazani koncerti ujedno obelezavaju i jubilej, a to je 30 godina od osnivanja sastava.

Prema ocekivanju, beogradski koncerti su bili rasprodati (oba dana), cini mi se dve nedelje unapred, a zbog interesovanja, bend je odlucio da, ako se ne varam, 28. decembra 2006. godine uradi jos jedan koncert, na istom mestu.

Leb i Sol u originalnoj postavi, ujedno su promovisali i dvostruki "live" CD i DVD, uradjen na koncertu u Bitolju, sa kojim su i poceli turneju, a publika je tom prilikom mogla i da kupi CD ili DVD ili oba izdanja, jer kako kaze Stefanovski, prodavnice, novine i pojedinci nece imati priliku da "diluju" ponudjene materijale. Dakle, sve pare direktno i samo bendu, sto po prilici stvari uvek podrzavam, s tim da je evidentno da ce ovakvih slucajeva u nastupajucem vremenu biti sve vise i vise, jer jednostavno, danasnja situacija u diskografskoj industriji i generalno na sceni je takva, da zbog potpune promene odnosa, relacija i kupo-prodajnog biznisa, "posrednici" su sve manje potrebni.

Ali, da se vratim na sam nastup benda, koji je trajao oko 2 sata i 20 minuta, bez prekida i sa bisevima. Leb i Sol u jednoj recenici sviraju i zvuce bolje nego ikad. Koncert je imao jednu, u pozitivnom smislu, atmosferu "iscekivanja", gde je grupa sve svoje i od ranije poznate i priznate adute, "distribuirala", na najbolji moguci nacin. Dakle, publika u sali je mogla da uziva u izuzetnom muziciranju svih clanova grupe - Kokija Dimusevskog, Bodana Arsovskog, Gare Tavitjana i pomenutog lidera, Stefanovskog. Bilo je i pojedinacnih solo tacaka, ali su one "odradjene" sa merom i ukusom, bez nepotrebnih izleta u suvo prikazivanje tehnicko-zanatskog umeca. Na njihovom nastupu pojavio se i jedan jedini gost, od ranije najavljeni bubnjar Dragolljub Djuricic, koji je sa grupom radio u onoj drugoj fazi, i koji je odsvirao jednu numeru.

Zvuk u "Sava Centru" bio je perfektan i prisutna publika je u potpunosti mogla da se opusti i uziva. Leb i Sol sam do sada gledao najmanje 30 puta tokom proslih godina, ali moram priznati da sam malo kog puta ranije izasao iz sale, a da nisam imao ama ni jednu prakticno vazniju zamerku. Evidentno je da su se clanovi postave tokom proteklih 15-tak godina bavili svojim solo karijerama, ne prepustivsi da njihovo bogato znanje i kvalitet ijednog momenta budu zapostavljeni.

U svetu je poznat mali broj slucajava, da ama bas svi clanovi jedne grupe imaju, moze se reci, paralelno uglavnom uspesne solo karijere, makar u svojim zemljama (sredinama), a to je postigla skopska cetvorka. Karijera Bodana Arsovskog je verovatno najvise imala pozitivni internacionalni feedback, a najbolju prodju u zemljama nekadasnje SFRJ imala je solo karijera gitariste Stefanovskog. Sve u svemu, bilo je to lepo vece u Sava Centru, a Leb i Sol u svom prepoznatljivom ambijentu nikad bolji, ubedljiviji, maestralniji...


Branimir Lokner
Bezanijska 33, 11080 Zemun, Srbija
e-mail: lokbis@sezampro.yu








Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group





© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -