Barikada - World Of Music
Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com 
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)






Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - Tulipani



ExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  Barikada - World Of Music - Backstage

TAKSIRAT No. 8
02. decembar 2006., Velika hala Skopskog sajma, Skoplje, Makedonija

Mala zemlja Makedonija prepuna je velikih iznenađenja, a jedno od njih je i tradicionalni internacionalni rock festival Taksirat koji već osmu godinu za redom uspješno organizira "Lithium Records" iz Skoplja.

Ove godine paralelno (u isto vrijeme) festival se održavao u dvije hale Skopskog sajma, odnosno; u Velikoj hali nastupili su; Iggy & The Stooges (USA), Kultur Shock (USA), Van Gogh (SRB), Blla, Blla, Blla (MK), Obojeni program (SRB), a u Maloj hali odvijao se DJ program; DJ Timo Maas (D) i DJ Monique (H) - kao headlineri, te support DJ Robotek i DJ Flooder (MK) do ranih jutarnjih sati.

Legendarni Iggy Pop stigao je u Skoplje u petak u podne. Iggyjev tour manager - Henry McGroggan priopćio je okupljenim novinarima na aerodromu da Iggy nije raspoložen za intervjuiranje niti će održati press konferenciju. Ova Iggyjeva odluka samo je povećala ionako velik interes medija, ali i proširila tajanstvenost koja obavija ovu živuću rock legendu. No, nakon što se smjestio u hotel, Iggy je ubrzo odvezen u službenu rezidenciju Vlade Makedonije gdje ga je osobno primio Premijer Nikola Gruevski, a nakon toga - ponovo se povukao u svoj hotelski apartman.

Nakon iscrpljujućih tonskih probi kojima sam bio nazočan u petak, kao službeni stage manager - moram reći da je najviše bespotrebno komplicirao, Jos Grain (Production Manager Iggy & The Stooges), koji ima neku svoju viziju zvuka koju samo on razumije. Ta njegova "genijalnost" se očituje i u načinu na koji je napisao rider banda, a sve se svodi na princip; ja, ja, ja, i samo ja i nitko kao ja! Njegovi vršnjaci iz The Stooges, koji su u stvari prave zvijezde - bili su mnogo jednostavniji. Uostalom kao i sam Iggy kad se pojavio na stageu drugi dan. Ruku na srce, ipak se mora priznati da, ma koliko oni svojevremeno bili inovativni u svom glazbenom izričaju - tehnika na kojoj su se učili i koju upotrebljavaju - daleko je iza današnjeg vremena, pa je svaka filozofija oko toga totalni nonsens!

U subotu, festival je, u 20.00 sati, otvorio moj omiljeni band Blla, Blla, Blla iz Skoplja u čijem nastupu sam istinski uživao. Nakon njih je nastupio Obojeni program iz Beograda, čija je kvaliteta bila daleko ispod nivoa ovog festivala. Ovaj band je zamjenio najavljne Elvis Jackson iz Slovenije koji su svoj nastup otkazali "u zadnji čas"!

Iza Obojenog programa atmosferu je podigao Van Gogh iz Beograda, a leader banda, Zvonimir Đukić Đule, ponovo se iskazao kao kvalitetan glazbenik (vokal, gitarista, autor pjesma) koji publici na svakom koncertu daje svoj maksimum! Bravo! Za svaku pohvalu!

Van Gogh je ujedno bio dostojan support i uvod za Iggyja & The Stooges koje je specijalno za ovu priliku najavio popularni Risto Vrtev! Uz raspoloženog Iggyja (koji je bacao mikrofone, razbijao stalke za mikrofon, skakao s bine, bacao se među publiku, penjao se na pojačala...) u Skoplju su The Stooges sačinjavali hladnokrvni Ron Asheton (gitara), Scot Asheton (bubanj), Mike Watt (bas) i Eric Fischer (sax). Tokom dinamičnog nastupa (od 23.00 sati do 00.30 sati) Iggy & The Stooges izveli su pjesme; "Loose", "Street", "1969", "TV Eye", "Dirt", "No Fun", "1970", "I'm Fried", "My Idea Of Fun". Encore; "I Wanna Be Your Dog", "Loose" "Little Electric Chair", "Real Cool Time", "Funhouse" i "Skull Ring".

Festival su zatvorili, uz opće veselje i euforiju publike - Kultur Shock (USA) koji sačinjavaju Srdjan Yevdjevich (vokal - u USA došao iz Sarajeva, BiH), Mario Butkovitch (solo gitara - u USA došao iz Brčkog, BiH), te Valeri Kiossovski (gitara), Masashi Kobayashi (bas), Christopher Stromquist (bubanj), te Matty Noble (violina).

Moram svakako spomenuti i pohvaliti (a i zahvaliti im!) svoje vrlo aktivne mlade pomoćnike na stageu; Borisa Minova (gitarista Superhiksa iz Skoplja), te Đorđea Kovačevića (ton majstor iz Beograda), te iskusnu ekipu (s kojom često i uspješno surađujem) iz firme "KLS Light & Sound" iz Skoplja kojoj je edukativnu "hi-tech" podršku pružao tehnički sound ing. - predstavnik "Meyer Sound Systema" iz Kalifornije! Po prvi puta na prostorima Makedonije (pa i cijele ex YU) korišten je najsavremeniji PA active sound system (razglasni sustav) tzv. "Meyer" (Rolls Rollyce među P.A. systemima!), odnosno; "Meyer Milo" + "Meyer Milo 120" od ukupno cca 80 kW + "Meyer HP700 Bas" od cca 20 kW + par "Meyer Frontfile 750" od ukupno cca 1,25 kW (Kompjuterskim mjerenjem utvrđeno je da je ovaj PA system odašiljao posjetiteljima u bilo kojem dijelu hale u svakom trenutku trajanja festivala cca 130 db!) u kombinaciji sa F.O.H. mixing desk "Soundcraft Series-5" + monitor mixing desk "Alen&Heath ML-5000", a sve to na na impresivnom stageu veličine 12x10m sa još impresivnijim back / front / floor light trussovima!?!

Rezime ovogodišnjeg Taksirata festivala je da je organizator "Lithium Records" publici pružio mnogo, mnogo, mnogo, mnogo, više od vrijednosti plačene ulaznice (od 15 EUR do 21,50 EUR); besprijekornu organizaciju dostojnu bilo kojeg svjetskog festivala, najbolji PA system u globalnim okvirima, te headlinera (Iggy Pop) koji u svim segmentima predstavlja izazov, ali i potvrdu uspješnosti svakog ozbiljnog organizatora!

Ne zaboravimo i to da je Taksirat do sada ugostio imena poput; Laibach (SLO), Young Gods (CH), Amorphis (FIN), Roy Paci & Aretuska (I), Strenglers (GB), Transglobal Underground (GB), DJ Kelly Hand (USA), DJ Alex Paterson (USA), DJ Goldie (GB), Fun Lovin' Criminals (USA), Laika (GB), P. Hartnoll The Orbitals' (GB), The Wailers (Jamaica), Destruction (D)... Organizator Taksirata je ujedno i pokretač i utemeljitelj tzv. "Looser Festa" na kojem, a što je zaslužuje posebnu pohvalu, daje priliku mladim neafirmiranim grupama sa područja ex YU! Radi svega gore navedenog, sa sigurnošću se može utvrditi činjenica da festival Taksirat postaje prepoznatljiv kvalitativni brand na globalnoj razini!

Prije nekoliko godina, nakon Taksirat festivala, sam napisao; "Značaj Taksirat festivala uveliko nadmašuje percepciju makedonskih medija, uostalom; Da bi se priznala tuđa vrijednost - treba imati vlastitu !" (Schopenhauer). Danas, nakon Taksirata No. 8 - mogu reći da Makedonci znaju svoju vrijednost i da prepoznaju tuđu jer, mediji su se iskazali i bili vrlo profesionalni, a iskazala se i publika koja se odazvala u velikom broju (oko 5.000 posjetitelja)... Sad su na redu sponzori kojima je već vrijeme da uoče svoj sekundarni interes preko prepoznatljivog branda Taksirat festivala!


Tekst + fotografije:

Darko Budna
Koprivnica, Hrvatska
darko.budna@kc.htnet.hr








Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group





© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -