Barikada - World Of Music
Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com 
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)






Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - Tulipani



ExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  World Of Music

ZLATNA KOOGLA 2007
31.03.2007. - Tvornica, Zagreb, Hrvatska


Batida

De Tour

Zlatna Koogla 2007
31.03.2007. - Tvornica, Zagreb, Hrvatska

Dodjela 5. Zlatne koogle protekla je u odličnoj atmosferi s fino popunjenom audijencijom, odličnim zvukom i još boljim nastupima 10 probranih izvođača. (Svaki izvođač je dobio 15 minuta za nastup). Definitivni pobjednik je Edo Maajka osvojivši 5 nagrada, a "gubitnik" Overflow (7 nominacija, 1 nagrada) i Gibonni koji nije osvojio niti jednu Kooglu mada je bio nominiran u 6 kategorija. Nagrađeni su...

OVERFLOW – najbolja web stranica (www.overflow-tv.com) DJ CARLITO – najbolji DJ
EDO MAAJKA – najbolji omot "Stig'o ćumur" (Menart) EDO MAAJKA – najbolji koncertni nastup
DRAGAN LUKIĆ – LUKY – najbolji producent DEBELI PRECJEDNIK – najbolja grupa
ELEMENTAL – najbolji video spot "Iz dana u dan" (Bruno Krčelić i Sebastijan Rogač) EDO MAAJKA – najbolji album "Stig'o ćumur"
KOPITO – najbolji novi izvođač CONNECT – pjesma godine "Jeebena"
BELINDA BEDEKOVIĆ – instrumentalist godine (klavijature) EDO MAAJKA – izvođač DOP Vox Populi
TINA VUKOV – najbolji ženski izvođač EDO MAAJKA – izvođač Zlatni Dop (novinarska nagrada za glazbeni doprinos)
EDO MAAJKA – najbolji muški izvođač  

Belinda Bedeković

Edo Maajka

Edo Maajka i Remi

Cijela dodjela je obilježena nizom gostiju koji su najavljivali i uručivali nagrade (mnogobrojne medijske i TV face), po sistemu - sloj svirke, sloj nagrada, a večer su oko 22h otvorili Kopito sa svojim veselim otočkim pop-rockom. Potom je slijedio nastup novih nada De Tour koji su hendikepirani ozljedom bubnjara koji je slomio ključnu kost izveli simpatičan polu-unplugged session uz koji su projicirali i video spotove s laptopa. Pokazali su se vrlo dobrim sastavom uživo i s pravom su nominirani u kategoriju najboljeg novog izvođača. Slijedeći nastup grupe Boa bio je jedan od najprofesionalnije odrađenih, zvučali su najuvjerljivije i pokazali da su u protekle 2-3 godine koncizno i s dušom pripremali svoj povratak, nakon više od 10 godina neaktivnosti. Osim hita "Sve što imamo" s povratničkog albuma "Dnevnik putovanja", izveli su i nove verzije hitova "Milion" i "Stup od soli", te sjajno dizajniranu "Prvi val" iz 1990. godine koja u novoj varijanti elektronskog rocka zvuči bolje nego prije 17 godina. Mladen je bio vrlo rezerviran, uopće nije plesao, ali je zato vokalom i svakim svojim pokretom davao do znanja da još ima u sebi karakter frontmana kojeg čuva vjerojatno za samostalne koncerte Boe. Nakon nastupa, Mladen mi je dao interview u kojeg ćete imati uvid u skoro vrijeme, tako da sam propustio nastup hip-hopera Connect, dobitnika Koogle za pjesmu godine - "Jeebena". Znam samo da su po reakciji publike imali vrlo dobar feedback.


Boa

Boa

Instrumentalistica godine Belinda Bedeković je potom izmamila gotovo najveći broj fotografa ispred pozornice koji su se doslovce zalijepili za nju i njezin nastup obavijen vrhunskom svirkom prepunom skala klasične, ali i turbo-folk i rock glazbe uz mjestimične izlete u sevdah. Nema šta, Belinda je pravi virtuoz, mada u njenom glazbeno-scenskom prikazu uz pratnju ritam našine mnogo toga vuče na komercijalni (i promišljeni) turbo-folk svjetonazor. U svakom slučaju, vrijeme će pokazati tko je Belinda i u kojem pravcu ide njen glazbeni afinitet .


DJ Dino Dvornik

DJ Dalibor Matanić

A onda, na pozornicu stiže DJ Dino Dvornik... Bio je toliko urokan da je zaboravio slušalice, petljao je po mikseti i pustio samo tri techno ploče koje nije niti uspio izmiksati kako treba, ali je zato zvuk odvrnuo do daske. Čak je i "propjevao", ali sve što je izmamio bila je salva smijeha. Dobro, barem je nastup završio u uspravnom položaju. No, zato je drugi DJ Dalibor Matanić obavio ogroman posao i digao cijelu Tvornicu na čagu i ples. "Ja sam najgori DJ na Balkanu i puštam nešto savim drugo...", rekao je odmah čim je stao iza miksete, no kada je počeo sa Violent Femmes, Pixies, The Smiths, Joy Division, Dead Kennedys, Ramonesima i prešao na House Of Pain ("Jump around"), RATM ("Killing in the name"), te Nirvanu ("Smells like teen spirit")... atmosferu u dvorani je digao do maksimuma. Njegov set je trajao nešto duže od pola sata i bez obzira na sve dotadašnje izvođače uspio je ostvariti najbolje reakcije publike do tada.

Potom se atmosfera još jače zakuhala čvrstim nastupom Ede Maajke i Leksaurina, dok se najviše plesalo i zabavljalo prilikom izlaska uvijek veselih Gustafa. Oni su izašli u najproširenijoj postavi sa desetak glazbenika i dva prateća ženska vokala, te su izveli skraćenu verziju svoje "štale" s niskom hitova sa "FF" albuma, uz samo jednu staru uspješnicu "Ka di su ta vrata".

Posljednji zvanični nastup na 5. Koogli pripao je mladim nadama, najvećem iznenađenju Cro scene, skupini Batida. Imaju postavu sastavljenu od klavijatura, kontrabasa, akustične gitare, bubnjeva, te od tri djevojke koje su zadužene za vokal, fagot i flautu. Glazbeno su negdje između Jinxa, Svadbasa, Minimum System Requirements i Detour s razlikom što puno više koriste egzotiku sambe, bossanove, te laganih natruha jazz-popa na mnogobrojnim relacijama s kojima su povezani Gotan Project, Thievery Corporation i slični "trendseterovski" izvođači današnjice.

Za finiširanje i razlaz ponovno je bio zadužen DJ Dalibor Matanić koji je u posljednjih sat vremena nafilao set vrlo dobre plesne, uglavnom, poznate rock i pop glazbe (Kaiser Chiefs, OMD, Yazoo, Jane's Addiction, Jet, Rapture, Franz Ferdinand...), te se čitav spektakl okončao oko 3h izjutra.

Samo, da nije bilo ovog Matanićevog DJ seta i nastupa Boe, ovogodišnja Koogla bi prošla bez ijednog tona rock glazbe. Gustafi su ipak pomaknutija verzija rock sastava i uglavnom su filali svoj plesni tex-mex-ska...

Ipak, sve kako je organizirano i kako je proteklo, treba skinuti kapu organizatorima koji su ovaj veliki poduhvat ostvarili s velikih 0 (nula) kuna. Od zvuka, rasvjete, voditelja, scenarija, izbora glazbe u pauzama, brzim roadijima na stageu, hostesa, redara i inim detaljima, sve je bilo na najvećem mogućem nivou. Sve se može kad se hoće i zna. Briljantno!


Kopito

Gustafi

Autor teksta i fotografija:

Vladimir Horvat Horvi
Zagreb, Hrvatska
djhorvi@net.hr







Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group





© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -