Barikada - World Of Music
Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com 
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)






Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - Tulipani



ExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  Barikada - World Of Music - Backstage

HGF 2007 - 4. POLUFINALNA VEČER
09.06.2007. - Dvorana POU, Zabok, Hrvatska


F.A.U. (Zagreb)

F.A.U. (Zagreb)

Inpuls (Zagreb)

HGF 2007 - 4. polufinalna večer
09.06.2007. - Dvorana POU, Zabok, Hrvatska

E, tako... konačno je sve jasno. U finalnu večer koju će BESPLATNIM koncertom ovjekovječiti KUD Idijoti, kao specijalni gosti (nije šala, istina je!!!), ulaze: HEROINA (Zagreb), SAKE (Pula), VOODOO LIZARDS (Varaždin), PRETTY LITTLE NIGHTMARE CREATURE (Zagreb) i F.A.U. (Zagreb). U subotu svi u Zabok!!! Ak' ništ' drugo, onda na Idijote! To je fešta prava za Zagorskog mornara!


F.A.U (Zagreb)

Inpuls (Zagreb)

Posljednja večer polufinala HGF-a 2007 protekla je u vrlo jakoj i gotovo izjednačenoj konkurenciji kakva je otprilike bila poput one prošlogodišnje kada su nastupili pobjednici, Minimum System Requriments, drugoplasirani, Stimulans iz Splita, te odlični Hitchock i No Chance. Kao i prije godinu dana, i ove večeri je u posljednji trenutak otkazao jedan od učesnika - Red Roosters iz Osijeka tako da organizator sat vremena prije samog koncerta nije mogao pronaći i zvati zamjenskog izvođača. A konkurencija ove zadnje večeri je bila izrazito jaka, te je 4 izvođača moglo bez problema ući u finale. Nema šta, Hrvatska ima itekako jaku rock scenu. Svi ovi izvođači će jednog dana možda doći do vrlo visokih pozicija. Ovako jaki skup demo bandova nikada nisam vidio! Otvorenje ove posljednje večeri ponovno je upriličio svojim najavama Sebestijan (vokal sastava Noxin) koji je cijelu večer bio domaćin i redovito uvodio svojim govorom u nastup svakog učesnika.


Miki i srebrni miševi (Karlovac)

Miki i srebrni miševi (Karlovac)

Ne znam da li je to običaj, ali činjenica je da prvog izvođača na HGF-u, osim osoblja, žirija i nekoliko članova ostalih bandova ne gleda nitko izuzev još 3-4 dobronamjerne duše, no s druge strane, činjenica je da takvim raspletom okolnosti upravo ti izvođači sticajem okolnosti imaju i najbolju sudbinsku predispoziciju. Tako je prvi sastav izašao F.A.U. iz Zagreba koji su se predstavili u odličnom izdanju. Do sada sam ih osobno gledao nekoliko puta i priznajem da mi nisu "sjeli" zbog retrogradnog pristupa, no večeras su bili fantastično pripremljeni bombarderi. Njihov retro hard-rock iz 70-tih su vrlo dobro uobličili u sjajan plesni rock s obiljem garažnih sekvenci, te se odmah uočilo da su se maksimalno pripremili i definirano profilirali za zvučni izgled upravo zbog HGF-a. Sve ono što su do tog momenta isfuravali spike oldtajmerskog rocka, ovdje na HGF-u je potpuno nestalo. Pjevač Josip je bio posve rezerviran na svoje eskapade Mercury & George Michael (što je do sada bilo primamljivo, ali istovremeno i arogantno), te mu se scenski nastup sveo na ples, pokrete i potpunu uživljenost u materijal kojeg predstavlja, a band je svoje glazbene afinitete kroz svirku doveo do statusa samog klimaksa. Vjerojatno i zbog odličnog razglasa, te organizacije koju su na kraju same večeri izrazito pohvalili rekavši da nigdje do sada nisu naišli na ovako složnu ekipu organizatora. Ima još nekoliko važnih podataka o F.A.U. Oni su sastav iz Zagreba (ne iz Farkašića pored Siska!) koji se voli zajebavati s lokalpatriotizmom i na svojim koncertima izjavljivati da su iz tko zna koje "pripizdine" samo kako bi si dali potreban odušak na pozornici umjesto dopinga i alkohola (o tome svjedoči i slika gdje Josip kleči i pije mineralnu vodu), imaju jedan promo album pod naslovom "Urbana gerila", te imaju i tekstove na hrvatskom jeziku. Pogledajte ih na www.fau-online.com, a možete ih kontaktirati e-mailom na djiba@net.hr . Ovdje su se definitivno pokazali kao odličan i nadasve hvale vrijedan rock band. Svaka im čast!

Drugi sastav večeri bili su odlični MIKI I SREBRNI MIŠEVI iz Karlovca koji su svoj sjajan nastup doslovce upropastili s time da su svirali 5 minuta dulje od dozvoljenog što im jedan od članova žirija nikako nije oprostio i zbog čega su dobili dva negativna boda koji su ih koštali pobijede. Inače, sastav je sextet (!!!), u postavi imaju dvije gitare, bubnjeve, bas, klavijature i vokala koji izgleda kao da je upravo došao iz vinskog podruma, a glazbeno i tekstualno se mogu porediti sa Letu štuke, Azrom, Hakuna Matatom, Pun kuferom, a i poredba sa Pipsima i Prljavim kazalištem nikako nije za odbaciti. Imaju odlične i komercijalne aranžmane (sigurno su mnogo proživjeli uz U2), zabavni su, veseli i poletni lepršavi rock-pop sastav koji će u izvjesno vrijeme pokušati doći do pozicija koje imaju primjerice Gustafi ili u svjetskim razmjerima rani radovi Elvis Costella ili današnji Kaiser Chiefs. Jedino im manjka bolji scenski nastup. Kao pravi otkačeni sarkastičari, naveli su na početku koncerta da im je najveći trijumf bio nastup negdje pored Ozlja kojeg su morali prekinuti zbog kiše. A da ne zaboravim spomenuti, gitarist je nekada svirao klavijature u Vivian Girls (vidi sliku iz 2000. sa festivala "Nikad čuo"). Kontaktirajte ih na zupcek@yahoo.com. Ne kužim im jedino "foru" da su pjevač i gitarist na glavama nosili slamnate šešire.

Odličnu sviračku i scensku formu prikazali su INPULS iz Zagreba, sjajan rock trio u kome je glavni lider i pjevač bas gitarist koji je nekad svirao u Latinu (!). Danas su sastav koji svira gaže (!) po kafićima i restoranima, a i sami možete zaključiti da za tako nešto treba itekakvo znanje i umijeće, pa su prema tome uz vrlo komercijalne tekstove na hrvatskom jeziku Inpuls prikazali i veliko sviračko znanje i potkovanost. Scenski su odlični zabavljači, glazbeno imaju vrlo dobar odnos bas gitare i bubnjeva, te posebno treba navesti odličnog gitaristu koji razara gitaru. Konkurencija ove večeri je bila toliko jaka da su i oni mogli isplivati kao pobjednici. O njima će se još sigurno čuti mnogo toga pozitivnog. Negdje su u poredbi sa Only Tu iz Rijeke.

Četvrti i jedini kreativno slabiji sastav bili su mlađahni BOLESNI UM iz Zagreba koji su pravi potomci Overflowa i gotovo sve tekstove imaju na engleskom jeziku. Imali su "od prve" sve klince ispred pozornice koji su se nemilice raspojasali sa pogo čagom, te su ostvarili najbolji feedback. Ne tvrdim da punk-rock s naglaskom na h/c nije dobar reprezentativan stil za jedan demo sastav, no činjenica je da ova djeca apsolutno nisu mogla dobiti visoke ocijene žirija jer ne mogu kontrolirati vlastitom glazbenom situacijom. Sve skladbe su im prava furka na Debeli precjednik i spomenute Overflow, te tu potpuno prestaje bilo kakva riječ o originalnosti. Zadnji set su upriličili vrlo zgodno s punk-rock obradama "Srce nije kamen" (Toše Proeski, ako uopće znam kak se taj Makedonac iz neke CRO sapunice zove) u nevjerojatnom ironiziranom medleyu sa "Misli svatko da je meni lako" (Zlatko Pejaković). Kad bi još ubacili i koju od Zlokićke ("Ja sam skitnica"), Joleta ("Da je duša od papira") i Zečića ("Ima li nade za nas"), ova zadnja bi s pravom postala pravim sinonimom domaće mlađahne demo punk-rock scene. Zbog toga se nikako ne treba čuditi što su ovi klinci dobili nagradu publike. Djeca su se istinski potrudila, nema što... (a i glasači). Po običaju nakon nastupa omiljenog izvođača audijencije svi glasovi su redom trpani u njihovu glasačku kutiju.


Tied Up (Trogir)


Tied Up (Trogir)

Tied Up (Trogir)

Posljednji, peti sastav večeri bio je TIED UP iz Trogira koji su poput svojih takmaca F.A.U., Mikija i srebrnih miševa ili Inpuls mogli biti pobjednici. Sastav postoji 3 godine, vokali su na engleskom jeziku, a predstavili su se u opakom garažnom rock izdanju gdje isprepliću štošta u svom izrazu - od Iggy Popa i The Stooges, MC5, preko odličnog visokog (skoro falstaf) vokala Ian Gillana, do hard-rock-metal obojenih harmi Rollins Banda i stoned rocka po uzoru na Queens Of The Stone Age. Scenski su bili daleko najzanimljiviji, odlično su zvučali i za dlaku im je izmaknula pobijeda. Čvrsti i sjajni, energično opaki, te su kao takvi najbolja preporuka za rock klubove gdje se ugošćuju sastavi poput KUD Idijota, Biljana & His Heretics, Hitchock ili Unutrašnje emigracije. O njima će sigurno biti rečeno još mnogo pozitivnih stvari.

U međuvremenu, dok je žiri sabirao svoje glasove, na pozornici su nastupili Noxin predstavljajući svoj album "Noxin & Agenti", naravno bez agenata. Ovdje sam ih po prvi puta gledao uživo i mogu reći da su svojim sviračkim, profesionalnim i nonšalantnim konotacijama najbolji od svih večerašnjih izvođača. Oni su kao što znate, vlasnici albuma objavljenog za Kondorcom Records i imaju podosta radijskih i TV hitova, te su prošle godine izašli iz okvira demo sastava. Na sceni su sjajni, pjevač Sebastijan je rekao "Ovo nam je 250-ti nastup u Zaboku", te su izvedbama svojih skladbi s albuma pridodali i nekolicinu premjerno izvedenih. Mene osobno su neodoljivo asocirali na Bou i EKV, boljeg stručnjaka od mene bi na The Fall i Idole iz faze "Odbrane i poslednji dani", a najspecifičnija stvar njihovog scenskog nastupa jest da oni uopče nisu pop, već rock sastav koji u svim pogledima ima odličnu komercijalnu odskočnu dasku. Na kraju seta pozvali su dvije djevojke koje vjerojatno jako dobro poznaju, te su im pratećim vokalima popratile hit "Da ljubav je" umjesto Maje Posavec iz Detour.

Ovu večer je popratila vrlo dobro ispunjena dvorana POU u Zaboku, te se uopće ne treba niti pomisliti kako će biti pretijesna za finale iduće subote kada će kao specijalni gosti nastupiti KUD Idijoti. A finalisti su: HEROINA (Zagreb), SAKE (Pula), VOODOO LIZARDS (Varaždin), PRETTY LITTLE NIGHTMARE CREATURE (Zagreb), F.A.U. (Zagreb).

Dva od navedena izvođača odlaze na Rock Otočec 2007. Znači, u subotu se vidimo na velikom finalu. Stoga, ako ste do sada propuštali HGF u ovih proteklih mjesec dana, ove subote nikako ne možete. Biti će opako jaka konkurencija ovih pobjednika, a vi nam kao podrška, svatko od vas poštovanih posjetitelja ovih stranica itekako u tome možete pomoći! I vaš glas će biti od prave rockerske podrške!


Pobjednici publike - Bolesni um (Zagreb)

Pobjednici žirija - F.A.U. (Zagreb)

Autor teksta i fotografija:

Vladimir Horvat Horvi
Zagreb, Hrvatska
djhorvi@net.hr







Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group





© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -