Barikada - World Of Music
Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com 
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)






Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - Tulipani



ExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  Barikada - World Of Music - Backstage

Open-air festival RADAR
20.06.2007. - Green Fields, Zagreb, Hrvatska


Kaiser Chiefs (GB)

Kaiser Chiefs (GB)

Open-air festival RADAR
20.06.2007. - Green Fields, Zagreb, Hrvatska

Open-Air Radar festival - ANAVRIN (SLO), OVERFLOW (HR), HOWLING BELLS (AUS), KAISER CHIEFS (GB), PLACEBO (GB), QUEENS OF THE STONE AGE (USA), 20.VI 2007., Green Fields, Zagreb

Mjesecima najavljivani festival s velikim zvijezdama trenutne rock scene, s pravom je opravdao sve epitete. Bilo je svega i svačega, no najviše vreline i paklene užarene temperature koja je u popodnevnim satima iznosila oko 40 Celzijusa. Po nekim procjenama bilo je prisutno 5-6 tisuća posjetitelja, mada organizatori tvrde da je prodano 10.000 ulaznica, no za prilično veliki i odličan prostor pored stadiona NK Hrvatskog dragovoljca u zagrebačkom Sigetu, teško se mogla ustanoviti približna cifra.

U vrelom popodnevu nešto prije 16 h festival su otvorili slovenski nu-metalci Anavrin koji su unatoč hendikepu od svega stotinjak prisutnih gledatelja - odradili sjajan koncert. Najuočljiviji su po vrlo dobrom imageu u bijelim uniformama, te irokez frizuri gitariste, a inače su sekstet (2 gitare, bubnjar, basist, DJ i pjevač), dok im se glazbeni dio bazira na velikim utjecajima Linkin Park, Limp Bizkit i sličnim izvođačima. Za vrijeme njihovog koncerta netko sa pozornice je mahao dobrih minutu vremena sve dok nisam shvatio da je ta gestikulacija upućena meni, te sam prepoznao roadija - Darko Budna iz Koprivnice koji je u ekipi organizatora MTV Adria opsluživao ovaj veliki rock spektakl. Bilo kuda - Podravci svuda!


Anavrin (SLO)

Overflow (HR)

Po predviđenom programu, u 16.20 h na scenu izlaze Overflow, te se kontingent publike povećava na nekih 300-400 posjetitelja i slijedi jedan od najboljih koncerata festivala. Uz veliku sparinu, Overflow su kroz nekih 45 minuta nastupa napravili jedan od najboljih koncerata koje sam od njih osobno vidio. Počeli su sa "Look at me", te nastavili s "Get away", hitovima "Dora" i "Face", a kao veliko iznenađenje bila je "Brundo bear", s prvog albuma "Through Department Store" (1991). Publika je oduševljeno prihvatila njihov sjajan nastup, te je pjevač Žika po ne znam koji puta pokazao da je sjajan frontmen izmamivši aplauz i za sve ljude koji su radili organizaciju festivala i pržili se na nesnosnoj vrućini. Šaljivo je prokomentirao: "...ajmo jedan aplauz za sve ljude koji za nas rade po ovom prohladnom vremenu". Još su odsvirali novi sjajan single, "Swallow", te hit, "Wasted", a kao zadnju, "Time", koju su počeli s nevjerojatnim uvodom pjevanim na hrvatskom jeziku. Sjani su i fenomenalni na sceni, te je velika šteta što svi oni koji su naknadno došli nisu vidjeli jednog od najboljih domaćih rock bandova.

Kako je sunce nemilice pržilo, gro publike koja se počela okupljati u sve većem broju, tražilo je poneku hladovinu u sjeni ogromne pozornice i po šankovima i suncobranima, no bilo je i razbacane ekipe koja se prepustila sunčanju. U međuvremenu su stigle i brojne domaće estradne zvijezde, a u foto prilogu možete vidjeti Mile Kekina (Hladno pivo), Sale Dragaša i Gordana Penava Pištu (Hard Time). Također, koncertu je prisustvovao i veliki broj Picoka, a neke od njih zabilježio je i moj digitalac. Usput smo uspjeli popiti i pivo koje istini za volju nije bilo jeftino.

Treći sastav festivala bili su Howling Bells iz Australije koji ima lijepu djevojku na gitari i glavnom vokalu, te još tri momka na gitari, bubnjevima i basu. Dečki na "žicama" imaju i dva sintesajzera, te u svoj post-punk zvuk a'la Siouxie & The Banshees, The Cure i pop orijentirani zvuk Sonic Youth (otprilike od 1995. do danas) ubacuju fragmente pozadinskih melodija i sitnih efekata, kao i melodične, te ambijentalnom glazbom obogaćene pejzaže. Publika je počela pristizati u sve većem broju, te ih je gledalo oko tisuću posjetitelja koji su svoju hladovinu tražili ispod metar i pol visokog paravana pored stadiona. Za to vrijeme, na štandu s CD-ima, majicama i ostalim artiklima, vladala je prava gužva - čekalo se u redovima, a o redovima na točionicima pića ne treba niti govoriti. Tada otprilike susrećem i ekipu sa www.terapija.net s kojima surađujem već nekoliko godina, te moje drage prijatelje iz Koprivnice, Novigrada, Herešina... - Mrleta, Piču, Valenta i njihove "bolje polovice", s kojima sam proveo uvijek zanimljiv i interesantan susret.

A onda su usljedili Kaiser Chiefs, koncertno i izvođački sjajan, sjajan, sjajan britanski rock sastav koji dokazuje da se i stari new wave u novoj varijanti može ispoljiti u veoma originalnom i kreativnom izrazu. Frontmen sastava je strašno energičan momak, vitlao je mikrofonom, stalkom, tambourinom, skakao je, komunicirao s publikom, poslije svake skladbe slijedilo je "thank you Zagreb, thank you Croatia", a pred već skoro punim auditorijem (otprilike oko 4000 posjetitelja) i u velikoj gužvi po cijeloj tratini, Kaiser Chiefs su pokazali zašto su s pravom proglašeni najboljim britanskim koncertnim bandom, te zašto je njihov debi album "Employment" (2005.) dobio najveće moguće ocijene rock kritike i bio jedan od najbolje prodavanih rock albuma u UK. Oni prije svega odlično sviraju, imaju sjajan scenski nastup koji se svodi na vrlo jednostavni princip gdje najveću ulogu igra feedback, te su hitovima "I predict a riot" i "Ruby" digli na noge i skandiranje svu prisutnu publiku. U pauzi diskografske neaktivnosti Franz Ferdinanda, Kaiser Chiefs su najbolji britanski rock band ovog trenutka. Jedino me zasmetalo, budući da su proglašeni najbolje odjevenim bandom, da je frontmen imao običnu bijelu majicu, crni prsluk, sive hlače i obične crne platnene patike koje koštaju 30 kn. A valjda si je čovjek razmišljao kak' je na Balkanu ista seljačija poput onih na njihovim nogometnim stadionima. Očekivala se šminka koja je izostala. Ali nastup im je bio genijalan.


Placebo (GB)

Placebo (GB)

No, zato je Placebo debelo zagrezao u "treći" sindrom Balkanske provincijalnosti pruživši sve što ovoj publici treba budući da su po treći put u Zagrebu pred publikom koja ih itekako poznaje. Vole ih i štuju kao same ikone. Priznajem da nisam podrobno pratio njihova dva prošla koncerta u Zagrebu, no nedavno mi je Darko Budna rekao da njih na koncertu opslužuje najmanje 20 ljudi, a kad tamo... oni su doveli ekipu od možda i dva puta većeg broja suradnika! Prije njihovog koncerta na pozornici je masu tehničara i roadija, ljudi koji su specijalno zaduženi za osvježavajuće napitke, za ručnike, za instrumente i još mnogo naoko sitnih stvari bez kojih oni jednostavno ne mogu. Podsjetili su me na čuvenu turneju "Serious Moonlight" David Bowiea kada je Mr. ex-Ziggy na trenutak nestao iza bine samo da bi mu šminker popravio make-up. Detaljno razrađeni show u svim segmentima, nema šta! A nastup je bio vrhunski režirana predstava modernog indie-rock sastava gdje je frontman Brian izašao u suknjici (nije škotski kilt!), visokim glojzericama i crnim naočalama, dok je basist bio gol do pojasa čime su naglasili svoj bi/homo/hetero seksualni image. Zvučno su sjajni i cijeli izvedeni repertoar je digao na noge krcat prostor gdje sam po slobodnoj procijeni zaključio da je prisutno oko 10.000 ljudi. Tu se više nije moglo prolaziti, probijati nekih 10-20 metara prema pozornici, redovi za pokretni toalet su bili dugački desetak metara, a na točionicima dvostruko. Njihova glazba uživo razara, bili su pojačani s još jednim gitaristom "sa strane", te su uz niz velikih hitova odsvirali "Bitter end" s kojim su spojili sjajnu obradu Kate Bush "Running up that hill". Zvučali su sjajno i pakleno dobro, te su vrelinu te nadasve sparne srijede pretvorili u vražje opaku temperaturu koju niti 1000 ispijenih piva ne može rashladiti. Oni su zvijezde i tu nema što puno da se priča.


Red za kupovinu CD-a i majica

Kaiser Chiefs (GB)

Howling Bells (AUS)

Znam da je više od 70% publike došlo da po prvi puta vidi Josh Stonea i Queens Of The Stone Age, no njihov nastup je bio tako slabo i mlitavo prezentiran, te se očito vidjelo kako je odlazak Nick Oliveria debelo uzdrmao njihov "estabilišment". Premda su bili headlineri i publika ih je zdušno bodrila, njihov nastup i scenska izvedba je mršavilo spram onoga što su davali prije 3-4 godine. Glazbeno su se sveli na čisti dance-rock u kojem je potpuno izostao hard/heavy i grunge zvuk, te su repertoar (a i poneke aranžmane) sveli gotovo u istom fahu za europejski orijentiranu publiku prema obožavateljima Franz Ferdinanda i vrlo malo znanog odličnog sastava Wire. Tu nije bilo ničeg prljavog, niti buntovnog, tu više nema punkoidnosti i otkačenosti, samo suhoparno sviranje hitova. Izgleda da je ovo kraj nekad vrlo dobre supergrupe i da počinju svoj rad pretvarati u mainstream. Veoma su me razočarali. A to je bussines. Nema biznisa kao što je show business.

Zato je after-party u Klubu Boogaloo bio sjajan uz DJ Tony Phantasmu koji je do ranih jutarnjih sati prašio odličnu glazbu uz koju se skakalo, đipalo, tancao pogo i radilo sve što r'n'r može priuštiti. Naravno, za zaljubljenike new-wave i alternativne scene. Kada bolje pogledam, taj after-party je daleko nadmašio koncert Queens Of The Stone Age. Rezime Radar festivala - odličan uz sitne primjedbe Bixija (HGF), Pitche i još nekih manje važnih osoba.


Autor teksta i fotografija:

Vladimir Horvat Horvi
Zagreb, Hrvatska
djhorvi@net.hr







Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group





© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -