Barikada - World Of Music
Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com 
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)






Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - Tulipani



ExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  Barikada - World Of Music - Backstage

JAMES BLUNT
15.06.2008. - Dvorana Zetra, Sarajevo, BiH

Foto: Davor Matošević
Ekipa James Blunta
na sarajevskom aerodromu

James Blunt
15.06.2008. - Dvorana Zetra, Sarajevo, BiH

Pedesetak novinara nestrpljivo je čekalo njegov dolazak. Gledali su na satove, nervozno tipkali u mobitele, šutili, pa se opet smijali na nečujne šale, nekoga tamo, slučajnog prolaznika, kada, kao po komandi, svi se okrenuše ka prozoru aerodromskog terminala A, Aerodroma Sarajevo, kao po komandi, uzeše svoje fotoaparate, što analogne, što digitalne i parada poče. Sa prozora se jasno mogao vidjeti privatni zrakoplov koji je, bez problema, doveo desetak putnika, a aparati su se usmjeravali samo na njih troje, g. James Blunta - svjetskog muzičara, g. Roberto Cavallia - poznatog svjetskog modnog dizajnera i na osoba koja je najzaslužna za posjete ovih velikih imena glavnom gradu BiH a to je uspješna Sarajka, g. Sanela Jenkins, inače, poznati humanista, osnivač humanitarne fondacije "Irnis Ćatić", koja nosi ime njenog brata, koji je svoj mladi život nesretno izgubio tokom agresije na BiH.

Foto: Davor Matošević
James Blunt
tokom press konferencije

Press konferencija počela je tačno u dogovoreno vrijeme, 15 do 17, te subote, 14.06.2008. godine, u prostorijama aerodromskog terminala A. Novinari su svoja pitanja uglavnom upućivali g. Cavalliju, vjerovatno zbog razloga veće upučenosti u njegovo rad, nego u rad zvijezde, g. Blunta, što bi im se u velikoj mjeri moglo zamjeriti, ali, ništa začuđujuće, s obzirom na spektar interesovanja naroda Bosne i Hercegovine. Naravno, veća je upučenost na modu i dizajnere, nego na umjetnost u njenom stvarnom obliku.

Moram spomenuti i uspješnu organizaciju press konferencije, zaista na svjetskom nivou, za što je najviše zaslužna g. Alma Telibečirević, PR organizacije Art Zone. Svi novinari imali su detaljnu upućenost u svaki dio press konferencije, prije, tokom i poslije završetka iste.

Foto: Darko Zabuš
Alma Telibečirević

Koncert je najavljen za nedjelju, 15.06.2008. godine, u 20 sati. Počeo je nastupom predgrupe, mostarske grupe Zoster, već poznate BH publici, ali nažalost, manje poznate publici iz Republike Srpske, u što sam se mogao lično uvjeriti iz svoje korespondencije sa ondašnjom populacijom. Svirali su jedan solidan blok od pola sata, u svom poznatom, šaljivom maniru, malo zagrijavši publiku za izlazak zvijezde večeri, g. James Blunta.

Sama zvijezda na stage je izašla oko 21:30 i odmah je bio dočekan ovacijama. Bilo je lijepo vidjeti neko svjetsko ime na pozornici Bosne i Hercegovine. Dugo nismo imali takvu priliku. Zvuk je bio savršen, bend raspoložen, publika sretna. Imali smo svaku priliku za dobar provod. Dobili smo ga. Važno je napomenuti da je cijela Zetra, barem dio parketa, bila okićena stolicama i da je bilo predviđeno da publika cijelo vrijeme sjedi, ali to se tokom nastupa g. James Blunta i njegovog pratećeg benda, nije dogodilo. Atmosfera je bila previše dobra da bi publika ostala sjediti, pa je 80 % posjetitelja ustalo i tako i ostalo do kraja koncerta.


James Blunt u Zetri

Sam James (dalje ću ga oslovljavati bez upotrebe riječi gospodin) bio je opušten i vidno se trudio ostaviti dobar dojam na publiku. Nije puno pričao između pjesama, nije nas kitio superlativima tipa: ''Vi ste najbolja publika koju smo dosad imali!'', ne. Bio je skroman, baš kakav jeste, pristojan, obračajući nam se samo svojom muzikom, poklanjajući nam dio svoje intime na jedan srdačan način.


James Blunt u Zetri

Koncert je završio nešto prije 23 sata. Siguran sam da se ljudi koji su smogli volje, snage i novca, nisu pokajali što su prisustvovali ovom koncertu. Sve je proteklo pitko, nježno, poput pogleda na neki mirni planinski potok. Nikome nije falilo ama baš ništa. Nadamo se da će poduzetni i ažurni Art Zone ubrzo napraviti novo iznenađenje i dovesti nam neko novo svjetsko muzičko ime i opet obradovati srca naših, iznenađenjima uskraćenih Bosanaca i Hercegovaca.


Autor teksta:
Davor Matošević
Tuzla, Bosna i Hercegovina
matosh_i_po@hotmail.com







Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group





© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -