Barikada - World Of Music
Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com 
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)






Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - Tulipani



ExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  Barikada - World Of Music - Backstage

KC Rock 2008
12.09.2008. - Zrinski trg, Koprivnica, Hrvatska


KC Rock 2008
12.09.2008. - Zrinski trg, Koprivnica, Hrvatska

Kako je propao KC rock, završilo ljeto i došla jesen...

Kako stvari mogu neočekivano krenuti nizbrdo pokazalo je novo izdanje KC rocka nakon punih 10 godina. Premda je vremenska prognoza najavljivala lokalne pljuskove s grmljavinom, nitko ni u najpesimističnijim slutnjama nije mogao očekivati dramu koja je sve skršila i okončala u svega 10 minuta. Vruće i sparno popodne na jednom od najljepših i svakako najvećih trgova u sjevernoj Hrvatskoj pretvorilo se prvo u ugodnu večer blago orošenom kišicom, a potom u elementarnu nepogodu koja se mogla pretvoriti u tragediju velikih razmjera. Organizator se svojski potrudio da kroz proteklih 8 mjeseci u tančine priredi lokalni open-air spektakl koji je blizak mini Rokaj Festu uz besplatan upad kako bi se voljenom gradu i publici dočarao sav šarm i rock potencijal kojeg ova sredina gaji više od 40 godina. Zamišljen kao dvodnevni rock festival na kojem nastupaju gotovo svi živući akteri koprivničke rock scene koja ima svoje korijene još u '60-tim, prvi dan (petak) je pripao mladim snagama, a za drugi dan (subotu) je bila predviđena veselica na kojoj su između ostalih trebale nastupiti same legende - Vinski slapovi, Jutarnja zvijezda, Dado Cvetko, Nervni slom, Fakini, Miroslav Evačić & Čardaš Blues Band... Uz to, bio je predviđen i after party sa zagrebačkim Exodus i ljubljanskim Oko & Jimy Hendrix Blues Rock Tribute Band. Ali od svega skupa nije se desilo ništa od toga...


...nigdje niti oblaka...

RHS i Denny Day

Prvo organizacija. Bila je na viskom nivou s obzirom da je alfa i omega projekta, Darko Budna, čovjek s tisućama koncertnih organizacijskih aktivnosti u krugu od nekih 1000 km, autor knjiga "Koncerti i festivali" (2006, Bogadigrafika Koprivnica) i "Mala enciklopedija popularne i rock glazbe Koprivnice" (2007, Bogadigrafika), te već dugi niz godina radi i surađuje sa svim velikim open-air festivalima koje organizira MTV Adria na cijelom području Balkana i dobrog dijela Mediterana. Trio BBB (Budna-Bardek-Bixi) je bio osloncem tehnike i zvuka koji je prikazan na visokom, profesionalnom i svjetskom nivou. Tu je bilo i nekoliko velikih sponzora, sam grad Koprivnica kao suučesnik u pokroviteljstvu, ogromna stadionska pozornica na kojoj je na samo čelo bio postavljen motorkotač (ogromna crna mrcina Virago), video zid pored bine, dvije statične kamere koje su snimale ovaj događaj, nekoliko točionika, štandovi s različitim rock artiklima (majice, bedževi i sl.), dok se za prenosne eko-toalete nije trebalo brinuti budući da je sam trg prepun kafića i ugostiteljskih objekata koji su publici dozvolili da bez problema koriste njihove sanitarije. I dodati ću još nešto. Termin od 20-tak minuta za svakoga i raspored izvođača je bio potanko sastavljen. Neću reći od lošijih ka sve boljim, ali kako su se bandovi redali, svaki je bio sve bolji i bolji, kreativniji i originalniji, te se jasno uočilo da su Budna & co. znali sve detalje o izvođačkim sposobnostima svakog sastava i kada ih u koji termin treba smjestiti, te su svakome od njih dali i vremena za bonus skladbu na završetku oficijelnog nastupa.

U tančine predviđen program startao je negdje oko 16,30 h s veoma zvrkastim momkom koji je bio najavljivač svakog banda. Ne znam tko je taj momak, ali ima fini smisao za humor i animaciju publike koja je unatoč sparini bila dosta hladna i rezervirana u početku, kao da se nazirala kataklizma koja će uslijediti neka 4 i kusur sata kasnije. Još su se k tome komentirali utisci s nogometne katastrofe Hrvatska - Engleska (1:4) prije dva dana, no nije se očekivao totalni uragan jer nešto lošije od tog nesretnog i šlampavog meča nije se moglo niti zamisliti. Ali kad kola krenu nizbrdo onda se teško mogu zaustaviti...


The Wickers i Dado Cvetko

Flip

Elem, prvi su na scenu izašli zafrkantski 'motherfucker' hip-hoperi RHS Frost koje je upravo predvodio momak koji je bio voditelj programa. Koriste glazbenu matricu u kojoj se proteže standarni funky-dance hip-hop beat na koju ispucavaju brdo tekstova o sladunjavim afericama oko djevojaka s ponekim izletom u zafrkantske frustracije i post-adolescentne priče. A najjači adut bio im je gost, legendarni Željko Korošec (Denny Day) koji je svoje prve nastupe imao još davne 1966., a 1977. je u Njemačkoj snimio nekoliko singl ploča nakon čega ga je njemačka kritika prozvala jugoslavenskim Charles Aznavourom. S ovim zafrkantski nastrojenim rapperima izveo je svoju staru skladbu "Gaćice", o pozivu na nudizam pri čemu je svima prisutnima pokazao svoju stražnjicu a'la Let 3. Ha-ha-ha!

Druge su na scenu stupile vrlo mlade djevojke čije ime nije bilo na plakatu pa stoga nemojte zamjeriti ako ga ne navedem na pravilan način. Ja sam ga shvatio prema najavi kao The Wickers (vrbove šibe), a prema prikazanome, one su zaista primjer da se šiba savija dok je mlada. To su četiri cure s klasičnom rock postavom (dvije gitare, bubnjevi i bas), te su izvele nekoliko vrlo mlitavih obrada - "Honky-tonky women" (The Rolling Stones), "Krivo je more" (Divlje jagode), "Žuti kišobran" (Atomsko sklonište), a u posljednjoj, "The house of the rising sun" (The Animals), u pomoć im je priskočila još jedna legenda KC rocka - Dado Cvetko na usnoj harmonici. Tada još malobrojna publika od nekih dvijestotinjak prisutnih koja se povukla u hladovinu i pod obližnje tende kafića ispratila ih je s pljeskom u nadi da će se uz rapidan razvoj od njih možda jednog dana stvoriti domaći Girlschool ili barem The Bangels.


Elektra

Retrobunker

U ovim žegom opaljenim kasnim popodnevnim satima sljedeći na redu su bili još jedni klinci - FLIP. Njih sam prvi i jedini puta gledao kao predgrupu Overflow u koprivničkoj Kooglani prije pune dvije godine (29. IX 2006.) kada su imali svega 14 godina. Tada su bili kvartet i prikazali su dosta smušene aranžmanske nezgrapnosti s upadicama u hard core ritmiku, a danas su trio kojeg i dalje predvodi djevojka koja svira gitaru i pjeva tekstove na engleskom jeziku. U ove dvije godine su bitno napredovali i zvuče veoma dobro. Sve skladbe su im autorske i osjeća se u njima duh klasičnog indie-rocka, pop melodija i punk post-hardcore naboja s konotacijama Fugazi, Pixies i Nirvane. Basist Ivan Grobenski je Tikijev sin (ex-Don't) i svira čuveni ručno izrađen bas svojeg oca koji se dopadao i samom John Peelu. Isti momak kasnije je nastupio i u bandu Suho Grlo Nos.

A onda su na scenu izašli malo stariji, žešći i opakiji momci u dvadesetim godinama iz kvinteta ELEKTRA. Sviraju čvrsti klasični hard / heavy rock-metal i tipičan su band za motorijade s repertoarom obrada između kojih su izveli "Ciganko" (Divlje jagode), iznenađujuću "British steel" (Judas Priest) i nezaobilaznu "Motori". Naravno, dva prsta u zrak i udri po rocku i pivama!

Peti band bili su GRIM, trio koji svira autorski indie-rock i specifični su po tome što nemaju bas gitaru. Kombiniraju tekstove na engleskom i hrvatskom jeziku, imaju funk ritmiku (osobito u svirci gitare), ali i elemenata QOTSA, JSBE, bluesa, punk-rock energiju i vrlo dobro zvuče za relativno mlađi sastav. Mogu se djelomično usporediti sa melodičnim zagrebačkim S3NGS.

Potom su svirali RETROBUNKER, kvartet koji ima solo pjevača u rangu još jedne domaće verzije Eddie Weddera i deklariraju se kao pop-rock band. Oni također kombiniraju tekstove na hrvatskom i engleskom jeziku, a u rock zvuku se osjeti škola post-grunge struje s preplitanjem laganijih i bržih tempova. Stilski su dosta jednostavni i s ovakvim skladbama mogu bez problema ući u program Novi zvuk u zagrebačkom Saxu.


Dead Fish

Obscure

DEAD FISH su s prvim sumrakom (oko 18.45 h) počeli podizati adrenalin. Oni su kvintet (dvije gitare, bas, bubnjevi i vokal) koji ima vrlo dobre performanse. Sviraju rap-core, tekstovi su na hrvatskom jeziku i imaju naglašenu punkersku angažiranost kroz splet socio-političkih frustracija. Ponekad su zazvučali nezgrapno u aranžmanima, no ono što su prikazali u dvadesetak minuta ima podosta elemenata rap-metala, ali i primjesa RATM, System Of A Down, Limp Bizkit i domaćih Trnokop (Edo Maajka & Damir Avdić) i Dubioza Kolektiv. Skladbe su im melodične (puno toga podsjeća na posljednji album Elemental), koriste obilje dvoglasnih rap vokala, te da se pjevač nije toliko koncentrirao na skakanje i energičan scenski nastup moglo se čuti i više od onih lirskih rap rima. Za pretpostaviti je da će s vremenom kada ostvare barem jedan hit ili razgovjetnije odrepanu stvar biti vrlo dobro prihvaćeni kod šire audijencije jer imaju sve vitalne predispozicije za proboj.

I kada se već spustio mrak, upalila rasvjeta i skupila solidna količina publike koja je neprestano pristizala iz čitave Podravine, Prigorja, Zagorja, Međimurja..., pravu feštu su napravili PILLOW PACK. Počeli su svirati oko 19.15 h i odfrljili su svoj energično nabrušeni punk / hc pod utjecajima NOFX, Bad Religion, Overflow, Debelog precjednika... Zvučali su sjajno i vremenski su stavljeni u najbolji mogući termin za zagrijavanje cijelokupne festivalske atmosfere. Ispred pozornice je počeo onaj dobro znani punkerski pogo, tancanje i naguravanje, a razloga za tako nešto je bilo mnogo. Aranžmani su im dotjerani, frontmen-gitarist ima upečatljiv visoki i kreštavi vokal (engleski tekstovi), a glazba i ritmovi jednostavno tjeraju na urnebes. Scenski i svirački bili su najbolji od svih izvođača do tada.

Oko 19.40 h izašli su OBSCURE, klasični heavy metal kvartet koji zvuči gotovo na svjetskoj razini. Veoma su koncizni u svirci, ne trude se baktati s linearnim melodijama već se orijentiraju na kompaktnost s naglaskom na zasebne gitarske riffove i solaže, no nisam uspio shvatiti da li su svirali obrade ili autorske skladbe jer mi ništa od njihovog repertoara na engleskom jeziku nije bilo poznato. Za kraj su odsvirali pjesmu "Motori" u tako moćnoj heavy varijanti s kojom bi mogli zasjeniti i same Jagode u najboljim danima ranih '80-tih. Odličan nastup i sjajan zvuk!

Nakon odličnih metalaca na gotovo krcatom trgu koji se neprestano popunjavao, oko 20,05 h nastupili su SUHO GRLO NOS. Oni su otkačeni punk / hc-rock trio u kome je frontmen gitarist Bruno Antolić koji izvikuje lucidne tekstove na hrvatskom jeziku pune humora, ironije i sarkazma. Nastup im je bio energičan i opičen do daske kao da je riječ o Six Pack, Atheist Rap ili Hladnom pivu što je u publici izazvalo salve oduševljenja. Spram onog nastupa u Tvornici na Minivalu 10 (02. V 2008.) ovdje su prebacili u petu brzinu i najavili svoju žestoku borbu za prvu ligu domaćeg punk-rocka.


Suho Grlo Nos

...zatišje pred oluju na krcatom trgu...

I onda taman kada su se na pozornici pripremali BAG OF ASSHOLES, a trg sve više ispunjavao novopridošlom publikom koja je mahom smatrala da vrijedi gledati program tek iza 21 h, prvo je počeo puhati jaki vjetar koji je srušio video ekran pored pozornice (20.18 h), a zatim se spustio prolom oblaka koji je skoro sve prisutne rastjerao po sistemu kuda-koji-mili-moji. Ja sam se smjestio odmah tik pored pozornice u obližnji kafić Stars odakle sam promatrao definitivnu propast jedne krasne rock fešte. U svega par minuta (20.22 h) prvo se otkačila pozadinska šatra koja je pokrivala leđa pozornice, voditelj je smiono i hrabro pozivao publiku da se ne razbježe pred kišom, a onda se čitava pozornica premda je na brzinu bila spuštena za metar-dva s metalnom konstrukcijom i rasvjetom srušila (20.26 h) usljed nevjerojatno snažnog uragana praćenog vjetrom i strahovitom kišom pri čemu su se lomila okolna stabla u obližnjem parku. Nevjerojatno. To u životu nisam vidio. Sve je letjelo naokolo - granje, drveće, krovovi, crijepovi, tende, stolice, stolovi, boce, čaše, pepeljare... I što je nevjerojatno, za svega nekoliko minuta sve je prestalo. Vjetra više nigdje, samo je kišica pomalo sipila i za nekih pola sata prestala padati. Ali šteta koja je nastala je ogromna. Odmah sam otišao do Budne i ekipe koja je radila na pozornici, ali nade za nastavak festivala više nije bilo. Kaže Budna da su kojim slučajem ušarafili postolje pozornice u asfalt na trgu da bi ovaj uragan sve potrgao, polomio i napravio još veću štetu. Ovako se cijela konstrukcija samo srušila na leđa pri čemu se mnogo elemenata porazbijalo i oštetilo, no nikome više na pamet nije padalo da se svirka nastavi jer je pozornicu prvo trebalo rastaviti. Jedina je sreća što je uragan stigao sa zapadne strane i što se pozornica srušila na leđa jer da je došao s istoka i srušio je na front tamo gdje je publika bilo bi tko zna koliko mrtvih među onim upornim gledateljima koji su smatrali da će sve proći samo s kratkotrajnim ljetnim pljuskom.

Nakon svega što se desilo, organizator je ostao pribran, nitko iz ekipe nije kukao niti psovao jer je svima bilo jasno da se protiv ovakve prirodne sile ne može boriti. Štoviše, na kraju su se čak i šegačili jer od tužaljke i očajanja nema nikakve koristi. Drugačije se ipak nije moglo... Predviđeni drugi dan festivala je automatski otkazan jer se šteta na aparaturi, tehnici i opremi ne može nadomjestiti za svega jedan dan.

A ja sam na poziv sastava POD NAPONOM koji su trebali nastupiti te večeri otišao u jedan obližnji rock klub (zaboravio sam naziv kluba, sorry!) gdje su momci u unplugged verziji predstavili svoj debi album odsviravši 2-3 kompozicije.

Organizator već odmah najavljuje da nije odustao od KC rock Festa koji će biti održan u koprivničkoj sportskoj dvorani negdje u XI mjesecu ove godine sa svim izvođačima koji su bili na ovome spisku. Tamo jedina nepogoda koja može uzrokovati ovakvu propast je potres koji bi mogao srušiti dvoranu. A do toga valjda neće doći...


...i evo sto je ostalo od svega...

Autor teksta i fotografija:
Vladimir Horvat Horvi
Zagreb, Hrvatska
djhorvi@net.hr







Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group





© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -