Barikada - World Of Music
Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com 
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)






Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - Tulipani



ExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  World Of Music

GALIJA
"Dobro jutro, to sam ja"
(PGP RTS, Beograd, SCG) 2005.CD
Pop / rock - SERBIA

Posle pauze od nekoliko sezona, Galija se oglasava novim studijskim albumom. Iako je lider grupe, Nenad - Nesa Milosavljevic bio aktivan, moze se reci u kontinuitetu, pri cemu se moraju istaci njegovi filmski i producentski izleti, zbog uloge koju je ovaj nekada samo niski, a poslednjih sezona beogradsko-niski sastav imao u politicko-kulturnom zivotu zemlje tokom 90-tih godina, sef grupe je mudro pustio da se lavina stisa, a strasti smire. Ne ulazeci u samu ulogu grupe koja je cesto bivala napadanom i za neke stvari koje im nije trebalo pripisivati, Galija je kao bend tokom proteklih godina, svidjalo se to nekome ili ne, zauzimala vaznu poziciju u ovdasnjem muzickom zivotu koji se odnosi na pop i rock scenu.

Takodje, uz Riblju Corbu, Galija je bend koji je u samoj Srbiji, kada govorimo o pomenutoj pop / rock sceni, objavio najveci broj albumskih izdanja. Bili su poznati po laganijim numerama i baladama, kao i o angazovanim tekstovima kojima su u drugoj fazi karijere i stekli najveci broj pristalica. Faza u kojoj su bili "omiljeni" bend bivseg rezima, verovatmo je ona koju bi sami zeleli sto pre da zaborave, ali cena koju je bend tada imao, verovatno ce se i u dolazecim godinama naknadno "placati".

"Dobro jutro, to sam ja", bend realizuje u, po njima, pravom momentu. Raduje povratak Nesinog brata, Predraga - Pece Milosavljevica koji je bio zaduzen za tekstove, kao i uostalom i u onom ranijem periodu kada je bio stalan clan. Peca je, inace, bio i voma vazan deo postave jer njegovi backing vokali su davali onaj pastiche koji je pesme benda cinio narocito emotivnim i bliskim narocito ukusu zenskog dela pulike.

"Dobro jutro, to sam ja" je jedno prevashodno pop izdanje, sa tek neznatnim rock izletima. Produkcijski, pokusan je zaokret ka kreiranju jednog modernog i urbanog pop pristupa, i cinjenica je da je sviracko-izvodjacki elemenat samih songova isao u tom pravcu. Mozda i zbog svega toga, pesme su strukturno veoma slicne i lice kao jaje jajetu, sto u dosadasnjim diskografskim pokusajima benda nije bio slucaj. Ali, kada na red dodju pomenuti tekstovi, pokazuje se ociglednim nesklad izmedju izvodjacke i vokalne dimenzije, odnosno, neslaganje izmedju same muzike i teksta. Galija ovim ne dobija nista kod nove publike, nove slusalacke populacije, a veoma lako se moze desiti da puno izgubi i kod onih starih fanova i pristalica koji su bar do sada pokazivali primerenu vernost i odanost ovom bendu.

U muzickom smislu, po mom misljenju, aktuelno Galijino ostvarenje je najmanje interesantno, pa cak i najmanje kvalitetno ostvarenje koje su oni tokom svih godina unazad priredjivali. Pokusaj preterane modernizacije koja im ocigledno ne lezi, Nesi Milosavljevicu moze se vratiti kao bumerang. Poznavajuci mentalitet benda kao i njihove tehnicke i realizatorske mogucnosti, bojim se da nece puno uraditi u pravcu vodjenja drugacije promotivno-marketinske price, koja bi im mozda mogla doneti i jedan broj novih slusalaca. Poruka koju nose pesme sa albuma, ne garantuje za bend bilo kakav novi kreativni pomak.

Ocena: 5 / 10
www.pgp-rts.co.yu


Zainteresovani za muzičke recenzije mogu poslati svoja izdanja -
oficijalna, demo, promo, live... na adresu:

Branimir Lokner
Beľanijska 33, 11080 Zemun
Serbia & Montenegro

e-mail: lokbis@eunet.yu







Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group





© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -