Barikada - World Of Music
Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com 
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)






Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - Tulipani



ExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  Barikada - World Of Music - BB Lokner - ex YU prostor - 2005
SINOBUSI
"Nekad jurimo kroz polja, a nekad stojimo u stanicama"
(PGP RTS) 2005. CD
Blues - SERBIA

Sinobusi su bend koji nastao na relaciji Novi Sad - Apatin. U postavi su kvintet, a cine ga momci koji su zaljubljeni u blues formu. Pojedini clanovi imali su ranijeg muzickog iskustva, a sam bend pre realizacije albumskog ostvarenja, predano je u Srbiji informisao medije o svom radu, tako da sam imao prilike da cujem i njihove ranije Demo snimke. Sinobusi uglavnom izvode autorski materijal. On je na albumu gotovo u potpunosti takav, a pevaju na srpskom jeziku, i to uglavnom o "vojvodjansko - ravnicarskim" temama. Po tome su slicni jednom sastavu, takodje, iz Novog Sada, a rec je o starosedeocima - Vojvodjanskom Blues Bandu.

Pre same realizacije CD-a, a i nakon njega, jasno je da Sinobusi svoje delovanje nisu bazirali ka ovdasnjoj (srpskoj) blues sceni, tako da ni koncertni, a ni medijski angazman nije isao i ne ide ovom linijom koja ima odredjeni kontinuitet i tradiciju. Naravno, to je njihov izbor, a interesantno je da im se album pojavio za "City Records", koji ovakav muzicki sadrzaj nema u svom katalogu. To bi u prevodu moglo da znaci da su verovatno imali jaku vezu da taj album objave za pomenutog izdavaca. Nazalost, ovo izdanje "City Records" niti je medijski propratio, niti misli da u nekoj izglednijoj buducnosti promovise preko svog medija. Tako su se momci iz grupe na kraju morali suociti sa novonastalom situacijom u kojoj su sami sa sobom, neiskusni u suocavanju sa marketinskim izazovima.

Ali, da predjem na konkretnu analizu albuma: sam materijal ulazi u sferu blues forme i pesme su uglavnom nekog srednjeg tempa, gde u prvi plan iskacu tekstovi. Dakle, iskljucena je tehnicka "dominacija", sam sviracki elemenat osim povremenih interesantnih upada usne harmonike, uglavnom je slican od pesme do pesme. Neko bih rekao da tu ima puno country bluesa, sa cime bih se mogao sloziti, ali i to je uradjeno sa vidljivim vojvodjanskim smekom. Na albumu ima 11 pesama, trajanja nesto duzeg od 42 minuta, i misljenja sam da se ni jedna numera ne izdvaja nekom posebnom specificnoscu. Sinobusi su verovatno realno predstavili svoja interesovanja, za koja nisam siguran da ovde imaju znacajniju slusalacku podrsku, cak i kod onih konzumenata koji su verni blues i rhythm and blues tradiciji.


Zainteresovani za muzicke recenzije mogu svoja izdanja - oficijalna, demo, promo, live... poslati na adresu:

Branimir Lokner
Bezanijska 33, 11080 Zemun, Srbija
e-mail: lokbis@sezampro.yu







Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group





© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -