Barikada - World Of Music
Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com 
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)






Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - Tulipani



ExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  World Of Music

SCARPS
"Self-command"
(Crewska) 2006. CD
Hardcore - SERBIA

Sigurno jedan od sastava koji u gradu Krusevcu najduze traje i deluje u kontinuitetu je SCARPS. Predvodi ih tokom svih proteklih godina glavni autor, gitarista i pevac Sale Ognjanovic. Bend je do sada uknjizio 9 vlastitih izdanja, a diskografija im je tekla od 1991. godine. Imali su nekoliko kracih prekida u karijeri, i jednu fazu koja je bila uoblicena nesto drugacijom izrazajnom porukom. Naime, njihov album iz 2001. godine, "Skrivene misli", predstavljao je pokusaj skretanja ka electro-industrial formi, koji istina, nije ostao bez pozitivnog feedbacka, ali u tom pravcu bend kasnije nije nastavio.

Scarps su od pocetaka bili verni nekoj svojoj varijanti punk-hardcore poruke, koja je kroz izrazajnu dimenziju vukla i razne druge, alter, post new wave elemente. Scarps su se tokom godina izborili za originalnost, ali nazalost ne i za respektabilniji tok sopstvene karijere. Takodje, njihova brojna izdanja nisu uspevala da se izbore za iole respektabilniju komercijalnost, koja bi im omogucila laksu prohodnost na kakvom-takvom srpskom muzickom trzistu. Scarps su od pocetka bili "prisiljeni" da deluju iz undergrounda, i u tom pogledu se nista bitnije do dana danasnjeg nije promenilo.

Iako se aktuelnom albumu dala velika paznja, utrosena je nemerljiva i nepovratna energija, postoji bar na pocetku iza njih ozbiljniji izdavac - lokalni "Crewska", koji deluje unutar "Kulturnog Centra Krusevca". Bojim se da i pored najbolje volje, tesko da ce se bilo sta oko njihovog statusa promeniti na bolje. Ali, vreme ce pokazati i za sve bi bilo lepse da ovoga puta ne budem u pravu.

"Self-command" predstavlja bendovo vidjenje hardcore price, koje stilski nije jednosmerno i jednobrazno postavljena. Sound im je prilicno bogat, i kroz izrazajnu formu se takodje promicu i drugi ne hardcorovski elementi. Aranzmanska resenja su interesantna, a evidentna je i primetna "doza" nihilizma u stavu i u samom izvodjackom pristupu. Sam CD je tehnicki veoma dobro i kvalitetno obradjen, a moram pohvaliti i bendov web site, koji je po kolicini informacija jedan od boljih koje sam imao prilike da vidim kod srpskih sastava.

Scarps sam imao prilike da gledam na promotivnom beogradskom koncertu u maloj sali "SKC"-a, pred publikom koja je vise dosla da posmatra drugi bend sa krusevacke etikete koji je takodje imao sviracku promociju - Discord. Cini mi se da slozen izrazajni pristup Krusevljana nije toliko prihvatljiv za stilski verziranu ovdasnju hardcorovsku publiku, i to se moze pojaviti kao evidentan problem, ako govorimo o prihvatanju njihove muzike od strane potencijalnog slusalackog auditorijuma.

Sam album je i u realizatorskom smislu uradjen na visokom nivou. Studijske usluge kod Bareta u Zemunu isle su na ruku clanovima postave, a sama produkcija je dala veci naglasak atmosferi songova, nego samoj svirackoj dimenziji. Scarps su tako snimili jos jedan album sa kojim u potpunosti mogu biti zadovoljni, ali sa kojim ce tesko uspeti da naprave relevantniji skok u svojoj karijeri. Danas je znatno teze raditi medijski marketing za bendove kao sto je ovaj, a i do sada, krusevacki sastav se nije dobro snalazio u vlastitoj promotivno-marketinskoj prici. Ipak, nije sve tako neostvarivo, a "Self-command" u svakom slucaju moze za sam bend predstavljati neki novi izazov.

Ocena: 7,5 / 10
www.scarpsband.com
e-mail: scarps@ptt.yu


Zainteresovani za muzicke recenzije mogu svoja izdanja - oficijalna, demo, promo, live... poslati na adresu:

Branimir Lokner
Bezanijska 33, 11080 Zemun, Srbija
e-mail: lokbis@sezampro.yu







Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group





© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -