Barikada - World Of Music
Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com 
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)






Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - Tulipani



ExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  World Of Music

BATTLEAXE
"Burn This Town"
(Sound King Entertains) 2005. CD
1983 - NWOBHM - UK
BATTLEAXE
"Power From The Universe"
(Sound King Entertains) 2005. CD
1984 - NWOBHM - UK
BATTLEAXE
"Nightmare Zone" EP
(Sound King Entertains) 2005. CD
1987 - NWOBHM - UK

Poslednjih nekoliko sezona vise sastava koji su stvarali tokom 80-tih godina pricu nazvanu New Wave Of British Heavy Metal, ponovo se reaktiviraju i nastavljaju tamo gde su stali pre 20-tak i vise godina. Bend iz severo-istocnog dela Engleske, iz Sunderlanda, Battleaxe, imao je svoje zapazeno mesto u hijerarhiji NWOBHM aktova, ali tada nije uspeo da za sebe ostvari zapazeniji komercijalni rezultat koji bi omogucio mozda drugaciju buducnost i drugaciji tok karijere. Prvo su na sebe skrenuli paznju pojavljivanjem na prestiznoj kompilaciji "Roxalibur", "Guardian" izdavacke kuce. Ubrzo nakon toga, objavljuju i 7 inchni Single - "Burn This Town" / "BattleAxe". Dalji tok njihove karijere bio je munjevit. Objavljuju albume "Burn This Town" (Music For Nations - 1983) i "Power From The Universe" (Music For Nation - 1984). "Power..." iste godine iz razloga cudnog ugovora objavljuje i holandska kuca "Roadrunner". U tom periodu su koncertno puno nastupali i pamte se njihova pojavljivanja pred publikom zajedno sa grupama sa kojima su tada zajednicki nastupali po klubovima, kao sto su: Twisted Sister, Girlschool, Saxon"...

Grupu je predvodio pevac Dave King, a u prvoj fazi sa njim u postavi su bili i: Steve Hardy - gitara , Brian Smith - bas i Ian McCormick - bubnjevi. Grupu je tada zdusno podrzavao prestizni heavy metal britanski magazin "Kerrang", i moze se reci da su od strane britanske hard rock kritike bili prilicno podrzavani. Battleaxe su imali solidnu bazu sledbenika u Francuskoj, Skandinaviji i Japanu. Japanska LP-a izdanja sa drugacijim coverima i danas dostizu visoku cenu. Nakon realizacije pomenuta dva albuma, prodajni efekat izdanja nije bio zadovoljavajuci i cinjenica je da se stavri nisu dogadjale optimisticki po bend. Planovi kojih je bilo puno, nisu se ostvarivali i bend se tokom 1985. godine raspada. Ipak, Dave King se tokom 1987. godine odlucuje za novi pokusaj i sa restauiranom postavom koja je ovoga puta imala dvojicu gitarista - Mick Percya i John Stormonta, ulazi u studio i snima Demo. Realizovali su 3 numere, koje se, istina, nikad do nedavno nisu pojavile, a zajedno sa prvom live numerom naci ce se na na EP-u "Nightmare Zone" (2005).

2005. godina se na neki nacin za Dave Kinga i Battleaxe moze smatrati novim pocetkom. U sopstvenoj reziji i produkciji, on je remasterizovao svoje stare snimke koji se mogu naci na ovim izdanjima. "Burn This Town" i "Power From The Universe" nemaju bonus numere, ali tu je pomenuti "Nightmare Zone" koji otkriva njihovu Demo poruku iz 1987. godine plus dodatak od jedne live numere. Battleaxe su izvodili melodicnu varijantu heavy power metala, tipicno britanske skole, koja je mozda za ono vreme zvucala i preproducirano i tehnicki razornije nego danas. Ipak, moze se sa pravom tvrditi da je za ono vreme Battleaxe izvodio modernu varijantu muzicke poruke cije su glavne karakteristike bile Daveov vokal i disciplinovana pozadinska svirka. Imam utisak da novi mastering omogucava sadrzajniju analiticnost njihove muzike, koja u onom vremenu nije uspela da ostvari onaj efekat kojeg su clanovi postave zeleli. Krajem 2005. godine, Battleaxe su objavili i CD izdanje naziva "Axe", na kojem su se nasli nerealizovani snimci, demosi i rariteti.

Ocena: 9 / 10
www.battleaxeheavymetalband.com
e-mail: Linda@battleaxeheavymetalband.co.uk



Zainteresovani za muzicke recenzije mogu svoja izdanja - oficijalna, demo, promo, live... poslati na adresu:

Branimir Lokner
Bezanijska 33, 11080 Zemun, Srbija i Crna Gora
e-mail: lokbis@sezampro.yu







Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group





© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -