Barikada - World Of Music
Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com 
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)






Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - Tulipani



ExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  World Of Music

Razni izvođači
17 mega hitova, vol. 4
(Goraton, Podgorica, 2004.)

MEGA HITOVI ZA MEGA TURIZAM

Nastavljajući uvriježenu praksu, podgorička izdavačka kuća Goraton publikovala je novu kompilaciju svojih ekskluzivaca, predvidljivo i ne baš maštovito nazvanu 17 mega hitova vol. 4. Riječ je o pametnom poslovnom potezu, uobičajenom u svjetskoj diskografiji (kod nas to praktikuje, koliko znam, još jedino City Records), sa ciljem ponovnog skretanja pažnje na izdanja starijeg datuma i najave nekog od novih projekata. Ovakvi CD-ovi su omiljeni među konzumentima - prvo, radi se o zvaničnim kompilacijama, ne piratskim, što odmah pomjera jezičak kvaliteta zvuka na skali unaprijed; drugo - repertoar ponuđenog na njima je obično biran po sistemu za svakog po nešto, pa se s lakoćom može pustiti cio disk u kolima ili kafiću, i treće - ovakvi nosači zvuka u normalnim okolnostima (čitaj: zemljama) kriju neko iznenađenje za muzičke sladokusce - ili su to neobjavljene tzv. B-strane singlova, ili remiksi numera koje su u izvornoj verziji objavljene na matičnom nosaču, ili kakva namjenski usnimljena pjesma kojoj nije bilo mjesta na zvaničnom izdanju. Na sreću, Goraton se u potpunosti pridržavao svjetskih postulata pri izradi ove kompilacije, pa su i kockice znalački skopljene.

Među 17 numera nalaze se tri kompozicije hrvatskih izvođača čiji je Goraton distributer i zastupnik (Partenca Gorana Karana, zatim Giulianova Ugasi žeđ, te naslovna numera Mirakul sa posljednjeg albuma jednog od najkvalitetnijih performera s one strane Debelog Brijega Zlatana Stipišića Gibonnija), uz jednu pjesmu Aleksandre Radović, vjerovatno uz dodatak courtesy of City Records (mada tog natpisa nema na disku). Ostatak pripada crnogorskim vokalima, uostalom, to je i trade mark Goratona - forsiranje ovdašnje diskografije.

Ključno ime je, svakako, ono Vlada Georgijeva, koji je zastupljen sa dvije numere (Mi nismo mi i summer mix Anđela), uz duet sa Niggorom You and me koji zatvara nosač zvuka. Kotorski haus-majstor (i glumac odnedavno) predstavljen je i sa drugim singlom sa CD-a Dog On A Needle, dopadljivom mrdalicom Desert Islands, a Sergej Ćetković sa numerama Moje si sve i Postojim i ja. Sa jednog od najboljih pop albuma u krhkoj crnogorskoj diskografskoj istoriji, Perperovog Iz dana u dan, skinute su dvije kompozicije - S dušom od kamena i polunarodnjačka Voliš dok si mlad, dok je u ime Bojana Marovića ponuđen prvi singl Krio sam sa albuma Zbog tebe.

Marovićeva ponuda na kompilaciji umnogome je obogaćena dopadljivim remiksom pobjedničke pjesme sa Sunčanih skala 2003. godine, Tebi je lako, kojeg potpisuje Dream Team. Numera je znalački pomjerena od spore balade ka bržem ritmu, a promijenjena aranžmanska postavka daje ovoj prilično izraubovanoj pjesmi sasvim novi smisao i kvalitet.

Pravo iznenađenje je pojavljivanje Marijane Zlopaše na Goratonovoj kompilaciji. Jedan od najzanimljivijih i najdopadljivijih ženskih vokala crnogorske estrade predstavljen je kompozicijom Kradem ja, i nadam se da ovo (napokon) predstavlja najavu publikovanja albuma lijepe primorke, jedinog pravog reprezenta mediteranskog pop zvuka u nas. Na ovu se numeru odlično nadovezuje Kajin singl Ljubav, i u muzičkom smislu, i u smislu želje za nosačem zvuka. Kao četrnaesta, upisana je korektna, ali ne i previše ubjedljiva Denijeva pjesma Lakše je pomislit.

Jedina, ali ozbiljna, zamjerka ovom izdanju može se uputiti nemaštovitom i siromašnom bookletu. Sa naslovne strane se smiješe tri, i ozbiljno gledaju dva poznata lika, a u unutrašnjosti, osim imena pjesama i autora, stoje i fotosi sedam omota CD-a prezentovanih izvođača. I ništa više.

Ovakve kompilacije, po pravilu, moraju pružati podatke o izvođačima - spisak publikovanih albuma i singlova, učešća i uspjesi na festivalima i, ako ništa drugo, osnovne generalije - ko je, kako, odakle, koliko... Neupućeni kupac iz ovog bookleta ne može saznati ama baš ništa. Može jedino da se osloni na svoju intuiciju, i na odgledane sate TV programa u kojima se reklamiraju dotični. Na ovaj se način, inače, solidna Goratonova kompilacija svodi na nivo Grandovskih ispraznosti koje se i hiperprodukuju šarene i jednostavne, samo da bi bole oči slučajnim prolaznicima na autobuskim i željezničkim stanicama ili gradskom korzou. No, kad čovjek pomisli na šta su ovog ljeta ličila i čime su sve bila načičkana naša šetališta i promenade pored morske obale, ispade da su ljudi iz Goratona u pravu, barem što se merkantilne strane ovog projekta tiče. Kad bolje razmislim, ovi mega hitovi čak su i previše dobri za naš mega turizam.   


Autor:

Željko Milović, Bar, SCG
z.milovic@cg.yu








Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group





© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -