Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)

Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - TulipaniExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  World Of Music

Negative
"Tango"
(CITY Records, Beograd, 2004)

NEGATIVNO BROJANJE ZA NEGATIVE

Zvijezde su se poklopile u slučaju beogradskog sastava «Negative». Vrijeme njihovog oformljavanja izvanredno je «leglo» u koordinate namjera tada vladajuęe SPS oligarhije za stavljanje mlaše populacije pod svoje okrilje. Naizgled – sve je bilo tu, ljepu¹kasta pjevačica, gomila mladih, prividno buntovnih momaka, i muzika koja je ličila na rock, jer su u prvom planu bile vri¹teęe gitare, ali i bila dovoljno umivena i ispeglana, ne pretjerano bučna i bez ¹porkih tekstova i ¹kakljivih tema koje muzičari vole da upuęuju na konto aktuelnog momenta u dr¾avi. Pseudo-rock grupe «Negative» pro¹aran srcedrapateljnim «ja-te-volim-ti-me-ne-voli¹» temama s lakoęom su prihvatali egzaltirani pripadnici teen armije, ali su ga lako prigrlile i njihove tate i mame, odahnuv¹i nad činjenicom da rock nijesu samo «glibavi kosmurani i narkomani», nego i fine djevojčice i dječaci.

Naravno da «Negative» niko ne mo¾e okriviti zato ¹to je, u pravom trenutku, ponudio fingiranu, ispoliranu verziju onoga ¹to bi se uslovno moglo nazvati rockom (a u stvari je jednostavni pop, ni za korak komplikovaniji od Leontininog ili Joksimovięevog, naprotiv, samo s nabud¾enim gitarama), niti to ¹to su postali miljenici dr¾avnih medija kada je malo ko to očekivao, ali se ipak postavlja pitanje da li bi danas inače prosječni «Negative» sa natprosječnom pjevačicom bio tu gdje je, u prvoj ligi domaęih grupa, da nije bilo pomoęi odozgo.

Glavni «Negativac» je, dakako, Ivana Pavlovię, izvanredan ¾enski vokal sa zavidnom estradnom kilometra¾om. Sa rap sastavom «Who's the Best» snimila je dva albuma, pozajmljivala glasove «otvaračicama usta» domaęeg dancea (najznačajniji snimak «Oči boje duge» degutantnog dr. Iggyja), da bi se skrasila u vodviljskom kvintetu «Tap 011». Suprotno očekivanjima, umjesto za lagodan ¾ivot lutke sa disko podijuma, odlučila se za avanturu ne¹to čvr¹ęeg zvuka, pretvoriv¹i gara¾ni bend iz kraja u srpsku varijantu tada popularnih «Skunk Anansie». Vremenom je zvuk mijenjan, i od cover-verzija sastava «Pearl Jam», «Red Hot Chili Peppers», Alanis Morissette ili Lenny Kravitza, do¹li su do aktuelnog izdanja, u ru¾ičastom omotu, izdatog za «ru¾ičastu» izdavačku kuęu.  

«Tango» je, u cjelini gledano, prilično smu¹en album, neiscibren, nejasan, maglovit u svojim namjerama i atmosferi koju bi trebao da dočera. Malo slo¾eniji nego ranija ostvarenja, sa novim aran¾manskim rje¹enjima (klavijature kao veoma bitna komponenta) i komplikovanijim dionicama, pun je istinski blistavih momenata, ali i nevjerovatne dosade, apatije i besmisla, zagubljen negdje na putu dokazivanja da je «Negative» ozbiljan bend, a ne samo ¹arena tinejd¾erska atrakcija. Nosač zvuka otvara konglomerat od tri numere koje bi, bez po muke, mogle biti potpisane kao jedna du¾a, jer nikakvih otklona nema koji bi laku dosadu ¹to tvore razbile na nejednake, pamtljive cjeline. Smjenjivanje ritmova, vi¹eglasje, re¾uęa ritam linija – svi ti sitni muzičraski trikovi nijesu bili dovoljni da tok ponušenog meandrira na valjani način. Nasuprot njima, stoje četiri hitične pop kompozicije, vesele, lako pamtljive – «Ljubav», «U inat», «Superstar» (jedina numera na engleskom) i prvi skinuti singl, najbolji na albumu «Čarobni napitak» - i upravo bi ove numere trebale pokazati pravac kretanja kojim bi se Pavlovięeva i ortaci trebali dalje kretati. Melodija, laka i fina, bez mnogo filozofiranja i nategnute kompikovanosti, naročito u vokalnim dionicama, kako je na ovom albumu slučaj.

Direktni citati u pjesmi «Kad se svetla ugase» očigledan su dokaz da Pavlovięeva dobro zna ko je u svijetu jo¹ devedesetih bio tvorac njoj omiljenog pseudo rocka – ¾enski bend «4 Non Blondes» i njihova ispisnica Pink imaju na Balkanu svog aduta u promovisanju girl-pow(d)er ideologije, a da praęenje trendova nekada zna biti i zaludan posao pokazuje i ponovno uvr¹tavanje velikog hita «Ti me ne voli¹» na album «Tango», ali transponovanog u latino ritam. Mutaciju je pretrpio i broj sa «Beovizije» - «Zbunjena», koja je iz domena la-la-la popevke prebečna u rock areal.

Naslovna je numera, kako i pravilo nala¾e, trebala biti zavodljiva i mistična, erotična i sentimentalna, a da li je, te¹ko je reęi. Mo¾da nekome preplitanje harmonike, električnog basa i gitare, koje se nastavlja u riffovima filovani refren i vi¹eglasje, zaista zaslu¾uje te epitete, ali ja nijesam toga mi¹ljenja. ©uplja produkcija je progutala melodiju koja je imala potencijala da postane mega-hit, mo¾da i najveęi u ovoj godini. A ako je nekome slu¹ajno čudno, za¹to se jedan nazovi rock bend odlučio za tango kao ključni artikal u svom asortimanu, sjetite se silesije izvošača koji su posezali za istim rje¹enjem u trenucima kreativnog vakuuma, od «Aerodroma» do ©akire. Posebna priča su legendarni «Rokeri s Moravu» i njihov kemp biser «Tango Javorka». Autor:

®eljko Milovię, Bar, SCG
z.milovic@cg.yuDavor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group

© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -