Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)

Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - TulipaniExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  World Of Music

Trovači
"Balkanplatte"
("Funkhaus Europa", Dizeldorf, Njemačka, 2004)

ZA GENERACIJU KOJA PAMTI VUČKA

Veę svi svjetski vrapci znaju tu¾nu priču krvavog raspada biv¹e velike domovine, priču o nestajanju i nastajanju, priču o usijanju i rasijanju, i skoro da je degutantno vi¹e je pominjati, no ipak je ona, ta priča, glavni junak ovog novinskog prikaza, i pored nesumnjivog kvaliteta koji nosač zvuka o kome ęe biti riječi, posjeduje. Ima sociologa kulture (a mešu njima i Bala¹evię, iako ne spada u tu kategoriju) koji i danas tvrde da su glavni krivci za dogašanja devedesetih upravo oni najumniji i najkreativniji, dakle, umjetnici i napredni intelektualci, jer nijesu podigli glas protiv sveop¹teg zla koje je naglo i nezadr¾ivo proklijalo kao u onoj bajci o Čarobnom pasulju – umjesto borbe, veęina je napustila zemlju, ogroman postotak uistinu vrijednih i kreativnih ostao je s one strane granice i tamo oprobao kakve je sreęe u ponovnom bacanju kockica.
 
I s rockerima je bilo tako, naravno. Divljan je oti¹ao u Australiju, kao i Gorazd Čapovski iz «Mizara», cjelokupni sastav «Boye» u Holandiju, Čutura, Koja i ko jo¹ sve ne postali pridru¾eni podanici Ujedinjenog Kraljevstva, Zlaja iz «Jabuke» i Pava iz «Orkestra» Kanašani... Spisak je impresivan, a u njega se, na ovaj ili onaj način, ubrajaju i «Trovači», bend koji funkcioni¹e u pitomoj dolini Rajne i tamo¹nje jedre plave frauleins odu¹evljava muzikom jugoslovenskog «novog talasa». Onom na¹om, starom, pravom rock muzikom.
 

 
Nije čudo ¹to se bend sa prozaičnim bord¾ijskim imenom, a kojeg predvodi Danko Rabrenovię, negda¹nji vokal beogradskog sastava «Amadis», odlučio upravo za «novi val». To je najplodonosniji pravac kojeg je rock od Vardara pa do Triglava ikada imao, i u tom su se loncu krčkali raznorodni stilovi, od «bijelog reggaea», preko ska poskočica, punk odbljesaka, iskrica bazičnog rocka, ali, najmanji zajednički sadr¾alac je bila nevjerovatna količina difuzne energije i bunt protiv konformizma i malograšanske učmalosti, sublimat onoga ¹to rock uistinu jeste. «Novi talas» je bio vrisak anga¾ovane adolescencije koja je prvi put otvorenih očiju gledala svijet i otvorenih usta diskretno proturala parole o «ideji i patrioizmu generacije». Bio je to način bujanja ¾ivota u kome nije bilo ni primisli na weltschmerz devedesetih – «Moj ¾ivot je Novi val», pjevali su riječki «Parafi».
 
Na disku-prvijencu «Trovača» (publikovane su im pjesme jedino u sklopu mešunarodne kompilacije «Mondo Ska – One world Under A Groove») nalazi se 12 kompozicija, sve reprezentativne za «Novi val». Na repertoaru su rock evergreeni «Idola», «Prljavog kazali¹ta», «©arla akrobate», «Haustora», «Azre» i «Električnog orgazma», a veę pri prvom preslu¹avanju lako se primjeęuje da su performeri veoma malo ili gotovo nimalo odstupili od originalnog predlo¹ka, ¹to samo dokazuje kvalitet koje numere iz osamdesetih i danas imaju. Otklon je značajno primjetljiv upravo u numerama koje su najbolje na nosaču zvuka – «Ona se budi» je dobila usporenu reggae patinu, a Saherova «Moja prva ljubav» dopadljivu duvačku razradu u fadeu. Socrealistička storija o fabričkim radnicima («Maljčiki», naravno) unekoliko je obogaęena pripovjedanjem Valerija Kizanei¹vilija, ali je prava ¹teta ¹to je vokalizacija dotičnog zagu¹ena instrumentarijem, jer bi u suprotnom utisak bio kudikamo bolji. Poseban kvalitet izdanju daje gostovanje Vlade Divljana na numerama koje je izvodio i prije dvadesetak godina, a vrijedno pomena je i u¹e¹ęe gitariste Miroslava Tadięa (¹irom publikumu poznat po gitarskim «dvobojima» sa Vlatkom Stefanovskim) i tromboniste pod zagonetnim imenom Dr Ring-Ding. Sna¾niji otisak autorskog pečata bi, svakako, donio plus vi¹e «Trovačkom» kvartetu, te je za očekivati da ęe naredna izdanja donijeti vi¹e istinskih cover verzija, a manje preslikanih aran¾mana.
 
Omot nosača zvuka je u skladu sa ponušenim na «Balkanplatte», iscrtan karikaturama izvošača i gostiju na način koji u sjeęanje priziva svijetlu pro¹lost domaęeg stripa, od «Strip-Arta» do Zorana Janjetova - za generaciju 30+ spleenofiličan, za pokoljenja koja ne pamte Vučka i Sandu Dubravčię bez ikakvih asocijacija. 
 
«Trovači» su dobar bend i nema nikakvih razloga za zapitanost za¹to su postali klupska atrakcija Rajnlanda, ne samo za zaklete jugonostalgičare, veę i za pirgave plavu¹e koju biv¹u Jugoslaviju ne umiju pronaęi ni na karti Ju¾ne Evrope. Birani muzički brojevi, kolopadi pozitivne energije, plesni ritam koji tjera na mrdanje «kako Čavke ka¾e», valjana svirka prije svega - dobitna kombinacija za dobar provod i mrdanje uz pivo u kakvom baru ili omanjoj sali.
 
A i ¹to biste vi vi¹e od rock benda u petoj godini novog milenijuma? Anga¾ovanost? Svrsishodnost? Larpurlartizam? Dajte. molim vas...


Autor:

®eljko Milovię, Bar, SCG
z.milovic@cg.yuDavor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group

© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -