Barikada - World Of Music
Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com 
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)






Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - Tulipani



ExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  World Of Music

Darkwood Dub
"O danima"
(B 92, Beograd, 2004)


POP ALBUM ZAGOROVIH ISPISNIKA

Osim multiartističke trupe po imenu “Block Out” i glavnih junaka ove priče, gotovo da se nijedan domaći bend ne može pohvaliti armijom sljedbenika koji su spremni do neba uzdizati svaki dobar potez i opravdavati kardinalne greške svojih odličnika. Ne slučajno, ova su dva benda ujedno i proizvođači najkvalitetnije zvučne slike na balkanskim prostorima, i studijski i koncertno, i vatreni pobornici gotovo fanatičnog rada na sopstvenim izdanjima, no, tu ne prestaje paralela između njih. Naime, i jedan i drugi bend u svom sastavu imaju zaista odlične urbane poete, sa sasvim prepoznatljivim stilom i slikama koje uglazbljene predstavljaju zaštitni znak benda. Razlika je u prijemčivosti – “Darkwood Dub” je kudikamo pitkiji i, pretpostavljam, zbog toga poznatiji, naročito u bivšim jugoslovenskim republikama, posebice Hrvatskoj.

Muzički pravci u koje su “Darkwoodi” zalazili tokom 17 godina rada zanimljivo su varirali. Počeli su kao reggae/noise bend sa dvojicom bubnjara i basista, ritam mašinom i pjevačem, da bi već na prvom solo albumu, “Paramparčad”, potpali pod uticaj punka i repetitivnog reggaea. Negdje u to vrijeme stiču kultni status u beogradskom arealu, iznova ojačavan radom na filmovima “Paket aranžman” i “Geto”, pozorišnoj predstavi “Trainspotting”, te drugom disku “U nedogled”. Muzika iz pomenute pozorišne predstave predstavlja efektno uplovljavanje u drum’n’bass i dub jungle, da bi krug bio zatvoren najboljim plesnim albumom u posljednjoj deceniji XX vijeka – “Elektropionir”. Već na narednom ostvarenju iz 2003. godine “Darkwood Dub” se okreće malo drugačijem, ali još stilski neizdiferenciranom soundu, a razloge za ovako nešto bjelodano iskazuju i u naslovu istog - “Život počinje u tridesetoj”.

Iako su sebi osigurali kultni status najbolje plesne (i ne samo plesne) grupe u ovom dijelu svijeta, momci iz sastava ŤDarkwood Dubť na novom su se albumu ŤO danimať odlučili za priličan zaokret od postulata iskazanog još u ranim radovima usklikom ŤOn poskakuje mlad / Sluša Darkwood Dubť. Da li zasićenost, da li potreba da se ne postane rob muzičkih obrazaca, da li Ťteret naslaganih godinať - tek, pred nama je pop album, malo modifikovani pop, pripodobljen zvučnoj slici Vuče i drugova, ali ipak pop. Nema tu više zaraznih ritmova koji vas tjeraju da njišete glavom lijevo-desno, nema bezbrižne vedrine ŤStrategije bumerangť, nema autistične magije, ali ima melodija, lijepih i suptilnih, ima smirenosti, samozadovoljavajuće punine.

Stilski zaokružen nosač zvuka čini devet pjesama, kvalitativno dijametralno različitih. Prve četiri su punokrvni hitovi, odlično upakovani u male doze filigranski iznijanisirane svirke. Postbeatlesovska atmosfera u nesuđenoj naslovnoj numeri ŤMelosť, te bitter-sweet zalogaj ŤLaka radostť prizivaju u sjećanje najfinije ostrvske radove, ŤRegioniť su zadržali plesnu formu, a sklad vokala i instrumenata je bolji nego ikad u istoriji ŤDarkwoodať. Prvi skinuti singl ŤProstor između nasť ujedno je i najupečatljivija numera na albumu, a postavkom instrumenata, naročito pasažima na klavijaturama i upečatljivom bas linijom, neodoljivo podsjeća na prve albume ŤEkaterine velikeť, što nije mana. Naprotiv.

Drugi dio priče nije pun superlativa kao prvi. Iz neobjašnjivih razloga (da li konceptualne prirode?) vrijednost ponuđenog klizi nezadrživo ka dolje, a svirka se iz konkretne, popične strukture seli u zamagljena područja razigravanja free svirke, sa mnogo manje svrsishodne dinamičnosti, a sa mnogo više asocijativnih temata. Muzička slika je i dalje besprijekorna, tu nema dvojbe, ali je razvodnjena i anemična. Izuzetak je jedino odjavna, ujedno i naslovna numera, ŤO danimať, pravi podsjetnik kako je i ovaj melodijski vakuum na CD-u mogao biti prevaziđen, samo da je tako htjela Ťpetorka jednakihť - anđeosko slaganje glasova (pravi pop!), tepih bas dionica i neumoljivi udarački heroj Lav Bratuša na bubnjevima.

Nova inkarnacija ŤDarkwood Dubať neće odbiti ljude koji ih prate iz godine u godinu, niti urušiti sliku koju su imali o njima. Ali, isto tako, neće privući nikoga ko od ranije nije bio zadojen pričama iz šume Duha sa sjekirom. Sastav je u raskoraku – na jednoj strani ponora je nesumnjivi populizam kojem će ŤDarkwoodiť vremenom očigledno težiti, a na drugoj strani očigledna potreba članova grupe za intelektualizacijom i hermetičnošću muzičkog i poetskog izraza.

I da, kad smo već kod poezije - stihovno gledano, ŤO danimať je najkompleksnije ostvarenje ŤDarkwoodať, odnosno pjesnika Dejana Vučetića.


Autor:

Željko Milović, Bar, SCG
z.milovic@cg.yu








Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group





© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -