Barikada - World Of Music
Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com 
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)






Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - Tulipani



ExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  World Of Music

BEKVALAC NATASA
"Stereo ljubav"
(City Records, Beograd, 2004)


CUVARKA PLAZE U LJETNJEM PERIODU

Ukoliko ste atraktivna plavusa, uz to sa pumpajucim nadimkom "srpska Pamela", licnost cija privatnost u vidu telenovela redovno puni stranice tabloida, kcer fudbalera dva najtrofejnija kluba sjeverne pokrajine i prijestonice velike drzave, bivsa djevojka "kralja secera", sadasnja pratilja poznatog sportiste - onda nema tih vokalnih egzibicija koje bi skrenule paznju na eventualni kvalitet novog CD-a, ma kakav da je, a u zapecak bacile sve "hljeba i igara" stvari koje prate starlete. Naravno da ce uvijek, ali bas uvijek, nosac zvuka Natase Bekvalac (cak i da na njemu radi Brajan Ino) biti u sjenci figure, vrcavih izjava i erotikom nabijenih video-klipova lijepe Novosadjanke, pa tako ni "Stereo ljubav" nije izuzetak. I nema tu lijeka – usud pin-up djevojke uzima danak na svim poljima pokusaja ozbiljnijeg rada. Ne pomaze ni slikanje, ni vajanje, za koje, kako ona kaze, ima talenta, ni visa trenerska skola koju je zavrsila (zamislite gospodjicu Bekvalac kako sa klupe dobacuje sudiji!), ni cinjenica da sasvim solidno barata glasom, te da nije klasicna "otvaracica usta"... Jednostavno, tako to ide, predjeą na drugu obalu i povratka nema.

"Stereo ljubav" je korektno odrađen nosac zvuka, medju slicnima umnogome odskace. Naravno da se i ovdje zloglasna pseudo-pop-dens-etno ekipa (Braja, Abadic, Kobac and co.) pametno drzala uvrijezenih postulata pri pravljenju populistickog mis-masa koji se s lakocom moze konzumirati i u folkotekama, i u diskotekama (kao da ima velike razlike!), koji s lakocom moze uci u prvih pet na top-listama i koji, kao krajnji domet, moze donijeti materijalnu dobit izvodjacu, autoru i ruzicastoj disko-kuci. Prevedeno na ovdasnje jezike, to znaci da su Natasini veseli pop pjesmiculjci puni vjesto zakamufliranih narodnjackih trilera ("Nikotin"), da se zahvatilo i u kosaru istocnjackih juznovetrovskih motiva ("Navika"), da se pri pravljenju klasicnih disko mrdalica ("Poludim li od 25") posezalo i za odavno izraubovanim semplovima ("I feel love" Done Samer), a da, naravno, nije naveden originalni autor... To nadalje znaci i da ima apsolutno promasenih numera koje samo popunjavaju prostor ("Nije za mene", "Hajde"...), ali i odlicnih baladnih rjesenja koja ce nadzivjeti ovaj album ("Ponovo"), dok je naslovna numera, transponovana u "Sve je to ljubav", negdje na granici koncepta i besmisla.

Gro tekstova je podredjen bujajucoj Bekvalac-brend erotici: u opticaju su sve podvarijante nagovjestaja senzualnih zadovoljstava, od klasicnih ljubavnih, preko mennage-a-trois, do aktivnih trouglova i cetvorouglova; od uporedjivanja sa cigaretom zarad setnje od prstiju do usana, do senzacionalnog samokaznjavanja zbog izgubljene partije pokera ("Ako pobedis me ti, sest meseci s tobom cu spavati"). Iz cjeline se sklopom rima odvaja vec pomenuta kartaska numera ("Poker u dvoje"), a njen intro bi slobodno mogao uci u antologije ovdasnjeg antipjesnistva ("Mesec je oker / Noc je moj dzoker / Ovo je poker / I Dzoni Voker hladi”), skupa sa maznim pozadinskim saputanjima ("Ti delis... Ja mesam...").

Da rezimiram, za tjelesne proporcije i sve ostale komponente koje ukljucuju baratanje vokabularom vise trenerske skole, Natasa Bekvalac zasluzuje cistu peticu, za pjevanje i vokalizaciju bi tolerantni profesor mogao upisati solidnu, jaku, trojku, dok bi za ovaj stereo ljubavni album isti, tolerantni profesor, upisao dva sa dva plusa obicnom olovkom, s tim da bi zanosna skolarka mogla pred komisijski odgovarati i za vecu ocjenu, ukoliko joj treba za uspjeh. A ne treba.


Autor:

®eljko Milović, Bar, SCG
z.milovic@cg.yu








Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group





© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -