Barikada - World Of Music
Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com 
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)






Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - Tulipani



ExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  World Of Music

MIZAR
"Terrible beauty is born" - "Kobna ubavina"
(Dallas Records, Zagreb, 2005)


NIŠANI GORE U NEBO!

Nikada nijesam krio da je skopski sastav «Mizar» u mom poimanju roka kao umjetnosti dostigao najvišu kotu, te da sam u anketi koju je za potrebe udružene armade jugoslovenskih rok novinara i radija «Boom 93» sprovodio cijenjeni kolega Dragan Milanović oba (i jedina) albuma grupe svrstao među pet najboljih u istoriji jugo-roka. Prvi nosač zvuka, nazvan imenom benda, donio je u moj stan Nebojša Đukanović, danas montevizijski vokal grupa «Grim» i «Royal Blue», obrazloživši hitnju činjenicom da će isti promijeniti moje poimanje muzike. I odista, tako je bilo – takav kvalitativni tektonski udar na moj auditivni sklop nikad ranije, ali ni kasnije nijesam doživio. Impresivni i do savršenstva dovedeni amalgam čvrstog gothic-rocka koji je kreirao multiinstrumentalista Gorazd Čapovski, staroslovensko-vizantijskog crkvenog pojanja Gorana Tanevskog, makedonskog folklora i kamerno-zagrobne dark atmosfere pocrtavane višeglasjem. Uz crtež Albrehta Direra na naslovnoj strani.

Iako je prvijenac odmah zadobio kultni status, na drugom albumu «Mizar» se priklonio imenjaku koji svijetli drugačijom svjetlošću (mizar je, po arapskom predanju, zvijezda vodilja kroz pustinju). LP «Svjat Dreams» je bio prepun filigranski preciznih etno motiva, a na već razrađenu rok podlogu nakalemljeno je muziciranje na zurlama i tapanu, te izvorni ženski pjev «u dugačko». Naslovna numera bila je obrada grupe «Eurythmics» i još uvijek slovi za jedan od najefektnijih rok covera na brdovitom Balkanu. «Mizar» je prestao sa radom 1991. godine, i u proteklih 14 godina nije funkcionisao, a njegovi su ispisnici postali članovi sastava «Cyborg», «Arhangel», «Anastazija» i «Kismet», ploveći sa manje ili više uspjeha u ethno-dark-industrial-electronic vodama.

«Mizar» se tokom 2003. godine okupio isključivo zbog održavanja turneje povodom 20 godina od nastanka, ali se ispostavilo da je količina akumulisane energije bila više nego dovoljna za nastanak novog nosača zvuka. Naravno, nije to više bila ta priča – muzički uticaji i način života s kraja starog i početka novog milenijuma reflektovali su se i na zvuk benda, te je najnovija zvijezda vodilja imala za sobom trag repatice u vidu zvučne slike prethodnika, naročito «Kismeta». Posebnu, ako ne i ključnu, stavku reanimiranog «Mizara» činila je činjenica da originalnog pjevača više nije bilo u postavi, te da je glas od koga su se tresle noge zamijenio (takođe odlični, ali ne i impresivni) vokal nekadašnjeg basiste (i vođe intrigantnog sastava «Padot na Vizantija») Gorana Trajkoskog. Nastala je moćna mješavina u vidu 12 pjesama, među kojima ima muzičkih brojeva za kojih bi trebalo izmisliti još jedno stepenovanje iznad superlativa, ali ima i kompozicija čija je melodijska potka već viđena u dark-rock arealu s ove ili one strane Atlantika.

U prvoj grupi su numere koje su najbliže originalnom predlošku «Mizara», monumentalni "Amfilohij", te nevjerovatna "Počesna strelba" i odlični «Vo mojot son», s tim da prve dvije otvaraju album i predstavljaju upečatljivo najbolje momente na nosaču zvuka. «Počesna strelba» umnogome objašnjava cjelokupni credo grupe («Nišani gore v nebo, i zamolkni vo tišina), sa «Cure» uvodom, efektno ubačenim muzičkim i stihovnim citatom Džima Morisona iz pjesme «Break on through» (citat apsolutno izgleda kao da je sastavni i neraskidivi dio numere) i mješovitim horom u fejdu, i za kratko je vrijeme oborila sve granice popularnosti nove makedonske muzike. Dvije numere iz repertoara starog “Mizara” doživjele su značajan otklon od originala – stara narodna «1762» pametno je obogaćena gudačima i duvačima, a odjavna «Gradot e nem» mutirala u elektronsku formu, kudikamo slabiju od jezgrovitog predloška.

Obzirom da članovi «Mizara» sebi daju mesijansku ulogu čuvara arhetipa autentične makedonske kulture, zanimljivo je što su čak četvrtinu albuma izveli na engleskom jeziku, no još je zanimljivije to što se te kompozicije ne udaljavaju previše od atmosfere balkanske težine i tereta naslaganih vjekova, o čemu je, uostalom, najbolje progovorio Mančevski u «Prije kiše». «Is this house of glass my homeland? It is midnight in Europe. It is cold and dark.» - stihovi iz pjesme «Of Mice & Men» objašnjavaju sve.

No, upravo je taj globalistički pristup premošćavanja civilizacija, od asocijacija na jednookog kralja Filipa Makedonskog i mitskog cara Samuila («Razgovor so slepite»), korišćenja biblijskih motiva vječnog prokletstva (»Juda», "Armakedon"), do inkorporacije stihova irskog pjesnika W. B. Yeatsa (naslov albuma «Terrible Beauty Is Born" je iz njegove pjesme "Easter, 1916") i neizbježnog «Gavrana» E. A.Poa, ono što ovaj album čini draguljem kojem nema poređenja u okvirima svih zemalja bivše SFRJ.


Autor:

Željko Milović, Bar, SCG
z.milovic@cg.yu








Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group





© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -