Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)

Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - TulipaniExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  World Of Music

Oliver Dragojević
"Oliver Box"
(Croatia Records / HRT / Orfej, Zagreb, 2005)

Mi
"16 originala 1967 - 71t"
(Croatia Records, Zagreb, 2005)


DISKOGRAFSKI PODUHVATI “CROATIA RECORDSA”

Nakon prigodnog Gibonnijevog CD paketa, rukovodstvo "Croatia Recordsa" odlučilo se da novi spektakularni poduhvat bude opsežni boks-set Olivera Dragojevića. Riječ je o dva DVD i dva CD izdanja, na kome se nalaze koncerti koje je ovaj velolučki performer priredio u saradnji sa Simfonijskim orkestrom HRT, u zagrebačkom Domu sportova 7. februara 2004. i u ljubljanskoj hali “Tivoli” 22. februara 2004. godine.

Iako je to sa ove distance teško zamisliti, ovaj školovani muzičar (završio je muzičku školu za klavir, klarinet i gitaru) bio je u prvoj polovini šezdesetih nadaleko čuveni hipi orguljaš kultnog splitskog banda "Batali", zbog čijih su izvođenja svjetskih rock i pop standarda pod Marjan dolazili i oni kilometrima udaljeni. Prva muzička nagrada uslijedila je na takmičenju hrvatskih amatera pjevača, sa beatlesovskim brojem "Yesterday", a na festivalima je debitovao još 1967. godine, u Splitu, izvodeći pjesmu "Picaferaj" Zdenka Runjića. Zanimljivo je da ova izvanredna numera tada nije ušla ni na završno festivalsko veče, da bi kasnije postala jedan od najsjajnijih dragulja iz Oliverove riznice. Uslijedile su odiseje po klubovima Zapadne Evrope, pa epizode sa etno-šlager-pop sastavom "Dubrovački trubaduri", grupom "More" Sloba Kovačevića, te starim jatom - "Batalima". Na veliku scenu se vraća trijumfalno, pobijedivši na Splitu 1974. ultra-hitom "Ča će mi Copacabana", a već narednog ljeta pjeva Runjićevu šansonu "Galeb i ja", te započinje najplodonosnija muzička saradnja ovih prostora.

I nije slučajno da je najveći broj Dragojevićevih hitova na novom 2+2 izdanju upravo iz radionice nedavno preminulog Zdenka Runjića. Oliver je zapanjujućom lakoćom interpretirao Runjićeve numere kao da su njegove sopstvene i, nevezano za aranžman u koji su upakovane - disko-fanki kao sredinom sedamdesetih, džezirane kao na koncertu u Lisinskom početkom devedesetih, ili kao na ovom izdanju u izvođenju simfonijskog orkestra – one odišu nevjerovatnom svježinom i efektnom jednostavnošću.

Prvi, “zagrebački”, dio DVD segmenta otvara epopejni šestominutni "Dišperadun", a ređaju se mediteranski evergreeni "Dobro jutro tugo", "Ključ života", "Brod u boci", "Romanca", "Stine", "Molitva za Magdalenu", "Nedostaješ mi ti", "Galeb i ja"... Na DVD-u su dvije verzije pjesme "Morski vuk", a nijesu zaboravljeni ni Stipišićevi biseri "Cesarica" i "U ljubav vjere nemam". Oliver je u repertoar uvrstio i jednu od najljepših (ali potpuno zapostavljenih) pjesama iz svoga asortimana – "Zelenu granu s tugom žuta voća" nastalu na stihove Tina Ujevića. Bonus prvom DVD izdanju su snimci događanja sa generalne probe, kao i izvođenja pjesama "Moj lipi anđele", "Dva put san umra" i "Lijepa bez duše". Na drugom DVD izdanju nalazi se ljubljanski koncert sa simfonijskim orkestrom. Započinje ga "Trag u beskraju", a specifičnom izvođenju pripodobljene su numere "Pred tvojim vratima", "Kad mi dođeš ti", "Oprosti mi pape", "Moj lipi anđele", "Sve bi da za nju", "Neka se drugi raduju", "Tko sam ja da ti sudim", "Dva put san umra", "Bez tebe". Tu su i "U ljubav vjere nemam", te nakalemljene "Morski vuk" i "Što učinila si ti" sa introm u vidu Pete simfonije. DVD zaključuje neizbježni "Galeb" i odjavna na svim Oliverovim nastupima "Vjeruj u ljubav". Kao bonus dodan je segment "Oliver pred koncert", te niz spotova popularnog pjevača. Na nosačima zvuka nalaze se mahom istovjetni audio zapisi kao na DVD izdanjima.

Ne treba puno trošiti riječi oko kvaliteta ovog boks-seta, a svim Oliverovim poklonicima, kojih nije mali broj, biće izuzetno zanimljivo vidjeti kako dobro poznate numere impozantno izgledaju u sazvučju simfonijskog orkestra. Cijena seta je - što bi rekao Sir Oliver – prava sitnica – 249 kuna, odnosno oko 33 eura.


Još jedno zanimljivo izdanje u ponudi “Croatia Recordsa” je kompilacija šibenske grupe “Mi”, na kojoj je 16 autentičnih snimaka iz razdoblja od 1967. do 1971. godine. U početku su svirali beat muziku, a ključni članovi petočlane ekipe bili su basista Siniša Škarica (kasnije najznačajniji urednik Odsjeka za domaću muziku u “Jugotonu”, direktno odgovoran za izlaženje ključnih ploča jugoslovenskog "novog talasa") i vokal i klavijaturista Neven Mijat. Upravo je njegov glas žanrovski odredio repertoar grupe "Mi" ka soulu i rhythm ’n’ bluesu, od Ray Charlesa do Jamesa Browna i Otis Reddinga. Prvi uspjeh imali su autorskim kompozicijama "Ljubav je izmišljena za nas" i "Jedan svet", ali su najpoznatiji hitovi bili "Bam-bam-ba-ba-lu-bam" i "La la la". Imali su status omiljene zagrebačke grupe naglašenog dalmatinskog i američkog južnjačkog akcenta, a 1972. godine su prestali sa aktivnim radom, ostavivši za sobom samo tri singlice. Jedini "reunion" nastup imali su u avgustu 2001, kada su ispred Šibenske vjećnice ponovo zasvirali na skupnom koncertu "Poziv na ples".Autor:

Željko Milović, Bar, SCG
z.milovic@cg.yuDavor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group

© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -