Barikada - World Of Music
Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com 
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)






Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - Tulipani



ExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  World Of Music

Ceca
"London Mix"
("Blic zena" / "Ceca Music", Beograd, 2005)

ZITORADJA - LONDON, VIA BEOGRAD

Ne ulazeci u to na koji je nacin Svetlana Raznatovic od stidljivog djevojcurka koji je pjevao u kafanama na potezu Bar - Ulcinj postala heroina srpskog nacionalnog bica, svaki posteni analiticar muzickih, ali i socioloskih i ekonomskih prilika morace priznati da je doticna jedina istinska ovdasnja estradna zvijezda, cija se harizma, u ogranicenom arealu dakako, moze mjeriti sa onom koju isijavaju svjetske trendi zvijezde. Od naslovnih strana "Sabora" i slicnih ruralnih magazina dogurala je do covera prestiznih casopisa sa engleskog govornog podrucja, a u paraleli s tim mijenjala se i zvucna slika - od simplifikovane narodnjacke matrice na prvim albumima i nemustih tinejdzerskih pjesmiculjaka do zadivljuce produciranog nosaca zvuka "Ceca - London Mix", namjenski napravljenog da Raznatovicku pokusa izbaciti i u svjetsku orbitu. A to, mada se cini kao nemoguca, nije preteska misija. Umjetnicki i ini izvanjski svijet pun je licemjerstva i hipokrizije - uparlozenoj sterilnosti njihovog kreativnog zivota stalno treba nove krvi, te to sto Ceca nosi zig Balkana devedesetih, te sto je sinonim za dekadentnu transformaciju etna u turbo-folk, njima nista nece znaciti. Njih ce, uz pjevacicin zivotni materijal kao stvoren za pulp stampu, svakako zaintrigirati narodnjacki vibrato egzoticno zavodljivog Cecinog alta, te se ne treba cuditi ako "mala iz Zitoradje" namah postane miljenica prekomorske fancy populacije, nesto kao Ofra Haza nekad. Posebno sto Raznatoviceva izgleda kao zenskim atributima bujajuca modna ikona, za razliku od lijepe ali suvonjave jemenske pjevacice.

Druga je, ali svakako u ovoj storiji manje vazna komponenta, i album koji je pred nama. Nevjerovatno produciran, kristalno cibrog zvuka, gotovo savrsen u svim komponentama modernih zvucnih postavki, remek-djelo koje potpisuje Zoran Vracevic, majstor zvuka ciji su prsti upleteni i u sound Glorije Estefan, Done Samer, Dzamelije, spanske grupe "Las Ketchup". Vrac, nekada clan prve beogradske break-dance trupe "Masters Scratch Band" je Cecine numere prepakovao u nove aranzmane, a njegov je upliv toliki da se moze komotno govoriti o njegovom, a ne Cecinom albumu.

"London Mix" nudi malo narodne novokomponovane muzike, i da nema Cecine specificne vokalizacije kojoj, zeljeli to priznati ili ne, svako od konzumenata prilazi sa predrasudom, album bi sirom otvorenih ruku prigrlili i muzicki cistunci najprefinjenijeg ukusa. Angazovani su tamnoputi hip-hoperi koji otvaraju CD sa "Zamalo", potpunu mutaciju je dozivio bazicni narodnjak "Pazi s kime spavaą" transponovan u rave sazvucje, a "Zaboravljeni grad" je uz istocnjacke arabeske uplovio u vode world music.

Hip-hop podbacivanje otvara "Plan B" koji nakon uvoda prerasta u minimal-techno, broj "Gore od ljubavi" pun egzoticnih duvaca dotice ambienthal formu, dok se "Ne guąi me" izuzetno oslanja na "Toxic" gospode Federlajn-Spirs. Nejasnu razradu dozivjela je jedino numera "Prljava", elektronski etno-pop dens, no zato iza njega krece mocan "Faithless" groove izuzetno efektne verzije "39,2". Najbolji momenat na albumu je preradena verzija "Stereo bola", kompjuterizovani elektro-pop u koji su sa puno priljeznosti i minucioznosti utkani metaliziran glas Raznatoviceve i psihodelicne violine. Da je ovu pjesmu, i u ovom ruhu, ponudila neka od svjetskih starleta, ne bih ni trenutka sumnjao u zaposjedanje visokog mjesta na globalnim top-listama. Album zatvara r'n'b verzija "Trule viąnje", namjerno ostavljena da smiri atmosferu za kraj.

Dalja sudbina ovog, za domacu scenu, apsolutno netipicnog nosaca zvuka, bice rasvijetljena u narednih nekoliko mjeseci. Na potezu su ljudi drugacijeg zanimanja, koji malo veze sa muzikom imaju.



Autor:

®eljko Milović, Bar, SCG
z.milovic@cg.yu








Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group





© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -