Barikada - World Of Music
Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com 
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)






Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - Tulipani



ExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  World Of Music

Razni izvodjaci
Muzika iz filma "Mi nismo andjeli 2"
(City Records, Beograd, 2005)

MISLIM... STA RECI?

Bilo je u filmografiji bivse zemlje veoma uspjesnih soundtrackova, a numere koje su se pojavljivale u ostvarenjima na velikom platnu nerijetko su zivjele sasvim zaseban zivot, cesto slavom nadmasivsi i okvire iz kojih su potekle. Pojavljivanje nastavka kultnog ostvarenja Srdjana Dragojevica "Mi nismo andjeli" sadrzavalo je sve prerogative holivudske premijere. Brizno smisljena kampanja pratila je intrigantan film pun vrcavih komentara "za prepricavanje", a logicno, posljednji korak pred izlazak djela na DVD, bilo je publikovanje soundtracka. Muziku za ovo ostvarenje potpisuje Kristina Kovac, dobro poznato ime iz sredine devedesetih koje se pred navalom anonimaca iz zonske lige povuklo u drugi plan.

Kristina je, naravno, Kornelijeva kcer, i logicno je da se muzikom bavi od malih nogu. Mladost provodi u Londonu, gde ona i sestra nastupaju kao predgrupa Labi Sifreu i legendarnom Erol Braunu; saradjuju i sa Derek Brambleom, producentom Vitni Hjuston i Davida Bouvija, i bubnjarom grupe "Stone Roses" Robertom Madiksom. Tokom 1996. godine Kristina i Aleksandra pod imenom "K2" izdaju prvijenac kojim na scenu SRJ lansiraju jungle i sweet-soul, godinu kasnije publikuju drugi album, a 1998. i debi album u ©paniji. Nakon toga, posvećuju se komponovanju i produkciji. Ovo je Kristinin debi u komponovanju muzike za film.

A soundtrack "Anđela" raznolik i razbarusen, kakav je i film, uostalom. Cine ga dvije isprepletane cjeline, koje medjusobno ne korespondiraju. Prvu cine instrumentali koji prate i pocrtavaju radnju, te i njihov sadrzaj i duzina variraju, no, uglavnom su svi do minut i po duzine. Medju njima se svjezinom izraza istice "Uvodna tema", fanki koji kao da je iscupan iz krimi-serija sedamdesetih, zatim efektna minijatura "Paintball", kao i erotikom nabijeni "Blejvoč", instrumental sa specificnom zenskom vokalizacijom u ulozi lead ispjevavanja. U drugoj grupi su kompozicije sa izvodjacima, s tim da se Kristina Kovac, pametno oslusnuvsi u kom pravcu meandrira muzicki ukus danasnje mladezi sa asfalta, odlucila za nekoliko rep pjesama ("Oci u oci", "Ti i ja", "Geto riba-lud"), ali i za jednu iz areala hard-corea ("Concequences") i bazičnog roka ("Sunca sin").

Ne slucajno, obzirom na sadrzaj filma, iz ove gomile od 23 numere pamtice se upravo one koje su nastale parodiranjem starih muzickih brojeva. "Cekala sam, cekala" je jos za potrebe prvih "Andjela" izvucena iz fundusa Jadranke Stojakovic - ovdje je data u tehno-hip-hop verziji, sa glasovima Andjela Urosa Djurica i Djavola Zike Todorovica (Ko se jos sjeca da je ovaj vrsni glumac bio vise nego fascinantni bubnjar "Discipline kicme", "EKV" i "Kazne za usi"?). Drugu pjesmu izvodi glavni glumac, Nikola Kojo, i vise pripada repertoaru radio-serijala "Veselo vece" nego ozbiljnoj muzickoj formi. U razradi, nepretenciozni lagani song se nastavlja u Zdravkovu "Ti zivis u oblacima, mala" (autor, tata Kornelije), tekstom pripodobljenu zamesateljstvu u filmu. Odjavni song "Sta se dobije kad se andjeli klade" je poluvodviljska tema u kojoj se nakon toliko godina pauze povaljuje barsunasti Kristinin glas, kao slag na tortu.

Kristina Kovac je napravila valjani soundtrack, koji je ispunio osnovnu ulogu podspjesivanja naracije u filmu. Ali kome treba ovakav CD, u kome osim nekoliko pokusaja, gotovo da nema kompozicija koje bi privukle paznju. Ne vidim svrhu zasto bi, osim radi egzotike, neko kupio nosac zvuka kojeg nece stavljati u plejer, jer se ovdje, odvojeno od filma, zaista nema sto slusati. Komadici i minijature istrgnuti iz cjeline, besmisleni su i prazni.


Kristina Kovac



Autor:

®eljko Milović, Bar, SCG
z.milovic@cg.yu








Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group





© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -