Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)

Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - TulipaniExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  World Of Music

DnD
"Zemlja i so"
(BK, Beograd, 2005)

(D+K) * 2

Izlazak ovog CD-a bi zasigurno sa neskrivenim osmijehom dočekao kakav pasionirani ljubitelj "onostranog", redovni čitalac "Trećeg oka", "Zone sumraka" i ostalih magazina koji se bave zdravom razumu nepojmljivim pojavama. Jer, čime osim usudom neobjašnjivog objasniti mističnu povezanost između K2 i D2, odnosno sestara Kovač i Karić - oba djevojačka para su djeca slavnih roditelja, oba para imaju po pet slova u prezimenima koja počinju sa slovom K, tako da oba para mogu da se zovu K2, samo s nekom diferencirajućom oznakom tipa K2/01 i K2/02. Oba para su živjela ili žive u Londonu, i jedna od njih je ljepša a druga ružnija, s tim da ona ljepša u svakom paru ima mušku polovinu u muzičkim vodama. Osim toga, a što je najbitnije za ovaj tekst, oba para imaju gotovo identičnu zvučnu sliku na albumima, a na njima bar po jednu neshvatljivo prizemnu i lošu "ajmo-sada-svi-u-mrdanje" poskočicu.

Nijesu pare sve u životu, kaže stara izreka, ali da nije bilo očeva koji su, zahvaljujući svom ekonomsko-političkom uticaju, "izlazili u susret" gdje god i kad god je to bilo potrebno, tamnokosa Danica i plavokosa Danijela Karić vjerovatno ne bi ušle ni u baraž za popunu prve lige domaće scene, iako su sasvim solidne pjevačice. Ovako, sretna zvijezda je zasjala punim sjajem i pred auditorijumom je treći albumom sestrinskog dueta "DnD" pod nazivom "Zemlja i so", kvalitetan nosač zvuka, odlično produciran, sa lijepim kompozicijama, bez sumnje biće dobro prihvaćen kod onih koji vole ovakvu vrstu muzike.

A na djelu je anglo-američki sweet-soul, koji nerijetko ulazi i u funky / disco / r'n'b vode, opšteprihvaćen trend u svijetu kojim nas u kolopadima zasipaju specijalizovane muzičke stanice. "DnD" su se valjano snašle u zahtjevnim dionicama, a iako je za prvi skinuti singl izabran funky / hip-hop broj "Detektor laži" sa gostom Day-Hoo-om, sestre su briljirale u numerama sporijeg tempa, naslovnoj, te "Reč izvini" i "Još se budim". Kvalitetna je i džezom protkana laganica "Akvarijum", a nije slabija ni poletna "Zamisli".

Duboko blatnjav u kaljuzi leži broj "Svi na sto" (u bookletu sugestivno nazvan "Hoćemo"), maligni rudiment "eej-ooo" K2 dovikivanja, ovdje otjelotvoren u stupidnom muško-ženskom dijalogu: "Hoćemo svi na sto… Hoćemo! Da čujem ponovo… Hoćemo! Glasno glasnije... Hoćemo!", itd, itd... hoćemo, kako da nećemo, "Kul, kul društvo je na okupu, gde, gde ćemo večeras.". Samo nema džangla, jer on je masivan. Ali zato ima narodnjačkih pasaža, jer tu su "drugarice, noćne krstarice".

Na albumu je samo osam novih pjesama, ostatak popunjavaju suštinski od originala pomjereni remixi "Detektor laži" i "Reč izvini", kao i suptilno otpjevana tema "Love is around". Zanimljivo je da, iako je najavljeno, nema politički i nacionalno angažovanih numera poput "Srbijo, zemljo majko" kojom su pratile Karićevu političku kampanju.

Izlazak ovog CD-a bi sa rezigniranom ravnodušću dočekao kakav pragmatični realista, jer bi na sve dokaze već pomenutog pasioniranog čitaoca magazina koji se bave zdravom razumu nepojmljivim pojavama, odgovorio podrugljivim osmjehom i pokazivanjem posljednje strane omota diska "Zemlja i so", na kome bjelodano stoji da je vokalnu produkciju i aranžmane pratećih vokala uradila upravo Aleksandra Kovač, te da to što se slušaocu učini da prečesto čuje njen kristalno britki glas nije slučajno, jer ona potpisuje i pjevanje (pratećih) vokala na ovom CD-u. Eto što biva kad se surova agnostička realnost umiješa u "onostrano".

Nijesu pare sve u životu, kaže stara izreka. Nešto je i u zlatu, dragom kamenju, papirima od vrijednosti, nekretninama, akcijama... I u prezimenu Karić, ako želiš da se baviš estradom u svim njenim pojavnim oblicima.Autor:

Željko Milović, Bar, SCG
z.milovic@cg.yuDavor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group

© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -