Barikada - World Of Music
Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com 
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)


Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - TulipaniExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  World Of Music

SETT
Dnevnik dvorske lude
Aquarius Records, 2006.


Objavljen je debi album velikog mislioca, sjajnog tekstopisca i glazbenog intelektualca koji je na ovaj trenutak cekao gotovo cijelo desetljece. Hip-hop u najboljem izdanju!

Eh, konacno, konacno, konacno... Konacno da je netko od izdavaca prokljuvio ogroman, nepatvoreni i prirodni talent ovog velikog autora koji je posljednjih desetak godina napravio stotine i stotine sjajnih pjesama, sijaset demo-materijala i brdo glazbe za mnostvo drugih MC-ija. Jos od vremena kada je Hrvoje Marjanovic - Sett "progovorio", u sklopu tadasnjeg hip-hop trija Tar Pit, bilo je posve jasno da je rodjena nova glazbeno-liricka zvijezda kojoj samo treba strpljenja da dodje tamo gdje i zasluzuje - na sam vrh. Od tada, Sett je marljivo radio na glazbi usavrsavajuci svoj socan i bogat jezik, nizao koncertne nastupe, kucao na mnoga vrata, no nitko ga nije shvacao ozbiljno. Osobno sam mnoge njegove radove vrtio na lokalnoj radio postaji u kojoj sam tada radio, pisao sam recenzije njegovih demo materijala isticuci da se radi o ponajboljem hip-hoperu na ovim prostorima koji ima sve argumente da stane rame uz rame Rambo Amadeusa i The Beat Fleet, no niti moje sugestije i kritike nitko nije uzimao za ozbiljno i redovito ih nitko nije zelio objavljivati. I kada bi vec svatko odustao i digao ruke od ovakvog coravog posla, Sett je samo nevjerojatnom upornoscu i snagom vlastite volje uspio otvoriti redovito zatvorena vrata izdavackih kuca i ostvariti svoj prvi pravi zvanicni album. Sett je stoga imao vrlo slican krizni put poput Branimira Stulica s kojim ga povezuje nekoliko paralela. Obojica su prevalila dugacak i mukotrpan period do svojih debija, njihove pjesme su bile poznate i prije prvih studijskih izdanja, te su obojica vrsni tekstopisci i vrlo buntovno, agresivno i sofisticirano orijentirani.

Ovaj prvi album Setta je veliko remek djelo domaceg hip-hopa koje je, da je bilo srece moglo svijetlo dana ugledati jos prije 6-7 godina u nekom drugom okruzenju. "Dnevnik dvorske lude" je zbir od 15 kompozicija koje su nastajale u razlicitim fazama i prikazuje Setta kao samoironicnog punkera-rappera koji bez dlake na jeziku govori o svijetu oko sebe, politici, medijima, licemjerju, moralu, raznim marginalcima, facama koje vise po kladionicama, homoseksualcima, pedofiliji, nepravdama, ljudskim zabludama i predrasudama, te o jos kojecemu. Njegove price su obavijene debelim slojem raznolike fabule u koju ubacuje podosta vulgarizma, no to je samo zbog uobicajenog konteksta svakodnevnog rijecnika koji je kao takav redovito prisutan u ljudskoj komunikaciji. On prvenstveno nije nicija kopija, vec samosvjesna i visoko obrazovana licnost koja je potpuno kompetentna da s pravom opisuje (ne)kulturni slih balkanskog primitivizma preko prizme hip-hopa uoblicenog u raznim glazbenim formama. Tako je umjesto monotonog i dosadnog minimalistickog ponavljanja jednog te istog sampla kojeg odreda rabe mnogi tuzemni hip-hop izvodjaci pribjegao svojoj vlastitoj strategiji da svaka pjesma mora imati svoj prepoznatljivi identitet, stil i specifican nacin izvedbe. Ovdje su tako prisutni elementi nezaobilaznog hip-hopa i r'n'b-ija, ali i rocka, metala, hard-corea, funka, soula, d'n'b-ija, trip-hopa, swinga, revijalne sansone, jazza, bluesa, house-dancea, alternativnog i old school rapa, psihodelije..., a sve skladbe su glazbeno dotjerane tako da imaju svoj bogati aranzerski slijed, melodije, harmonije, niz efekata, solo dionica i neobicnih art-izleta.

U ovom bogatom kreativnom radu vrlo tesko je posebno izdvojiti neki naslov, no kao potencijalni hit namece se ljubavna egzoticna "Ne pitaj me..." koja je socijalno nabijena, zatim u mracnom i bolnom patriotskom raspolozenju "Balkana" i sjajan zavrąni funky-house broj "Jedanaest (zabranjeno voce) feat. Yo-Zo" gdje se Sett obracunava s komercijalnim tuzemnim (a i inozemnim) bedastocama koje su mnogima donijele brdo love i slave.

Ono sto je vrlo interesantno, na omotu (autor Tomislav Turkovic) uz svaki naslov je podario kraci opis kako i zasto su oni nastali, te je ispisao ogromnu listu zahvala na kojoj se nalazi stotinjak njegovih prijatelja i poznanika (izmedju ostalih Angelo, Edo Maajka, Remi, Target, DJ Pimp, Oli Doboli, Tommy, Shorty... i na moje veliko iznenadjenje Horvi). Hvala!

Jos jednom: sjajno i veliko ostvarenje Setta koji je konacno svima pokazao da nisu sve one njegove godine u margini prohujale uzalud. Ovo je veliki preporod za hrvatski hip-hop i zasigurno najbolji i najoriginalniji album u toj kategoriji uz rijetke iznimke poput TBF, Ede Maajke i Elemental. Sada je na medijima i publici da to prepoznaju i smjeste na sam tron domace scene. Settovo vrijeme je konacno doslo.


Autor:

Vladimir Horvat
Zagreb, Hrvatska
M.Sinjeri@vipnet.hr
Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group

© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -