Barikada - World Of Music
Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com 
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)






Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - Tulipani



ExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  World Of Music

RAZNI IZVOĐAČI - PYAF LIVE!
POP, Banja Luka, BiH (2006)


Razni izvođači - PYAF Live!
POP, Banja Luka, BiH (2006)

Ovaj kompilacijski album zbir je najzanimljivijih trenutaka "PYAF!" (Pop Youth Art Fair) demo festivala koji je održan 26.03.2005. godine u Prijedoru pred nekih 800 gledatelja. Sa realizacijom albuma čekalo se punih godinu dana jer je između ostaloga jedan od glavnih suradnika POP-a (Partnerski omladinski program) bila jedna organizacija iz Nizozemske koja je u kolaboraciji sa svim učesnicima i organizatorima debelo duljila sa izdavanjem. Album sadrži 8 izvođača demo profila iz, uglavnom, sjevernog dijela BiH koji su po običaju najviše opredjeljeni na prohujale stilove alternativnog rocka (nu metal, hardcore, punk, grunge...), dok nekih novijih stilova ili određenijih odmaka prema recentnoj svjetskoj produkciji gotovo i da nema. Ili skoro da nema osim jednog sjajnog izuzetka...

Svi izvođači su predstavljeni sa po dvije skladbe koje je izdavač smatrao najinteresantnijim, a po riječima jednog člana benda od predstavnika ovog albuma, dotični izdavač se uopće nije obazirao na izbor skladbi koje su bendovi željeli prezentirati putem ovog CD-a. Svi sastavi pjevaju na domaćem jeziku (osim gdje će to biti drugačije navedeno u nastavku teksta).


Dbauizadjale
(Prijedor, BiH)

Manessagra
(Banja Luka, BiH)

Sunburn
Bosanski Novi - Novi Grad, BiH)

Ovdje se nalaze ne pretjerano interesantni Ritam Ander Kontrol iz Bihaća koji sviraju nemuštu kombinaciju rocka, garaže i punka, vrlo loši Beware nu-metalci iz Travnika (engl. jezik), te nešto solidniji hardcore-punk metalci Dick Is Dead iz Doboja, ako ništa drugo, ono zbog angažiranijeg teksta i vrlo fine gitarske solo dionice u naslovu "Pokorenje". Zanimljiviji dio albuma je punk skupina Punkart iz Tuzle koja je jedina dobila priliku da se prezentira sa 3 kompozicije. U njima se osjeća pravi prgavi punk naboj sa frcavim i provokativnim tekstovima uz glazbu koja vjerojatno namjerno djeluje kao da će se svakog trenutka raspasti. Ovaj kvartet (dvije gitare, bubanj i bas) ima debelo uporište u starom old school punk / hc (Black Flag, Minor Threat, rani Fugazi...), ali i vjerojatno i u rockabillyu, te garažnom punk-rocku, te su kroz vrlo kratke kompozicije najbolje iznesli svoje glazbene i lirske stavove. Vrlo moderan rock predstavio je Sunburn iz Bosanskog Novog (Novi Grad), kroz tekstove na engleskom jeziku i vrlo slojevitoj glazbi na razmeđi novog zvuka grungea (Queens Of The Stone Ages), eksperimentalnog sounda (Tool) i bogatih melodija popraćenih prostornim harmonijama bas gitare. Da se kojim slučajem gitarist i pjevač Siniša Bajić manje trudio "dizati i spuštati" vokal, naslov "Scream" bi bio vrlo fina cjelina. Sunburn zvuče vrlo dobro, no nedugo poslije ovog festivala sastav se rasturio i započeo novi život pod sasvim drugim imenom i sa nešto drugačijom glazbenom strukturom.

Min Mašin iz Bugojna je još jedan predstavnik hardcore-nu metala uz neizostavne paralele sa izvođačima tipa Biohazard, Sick Of It All, Deftones, Life Of Agony... Međutim, njihove skladbe su vrlo trome i nemaju prijeko potreban plesni naboj već se sva silina odražava u linearnim linijama basa i gitare koje gotovo da zvuče identično kao jedan instrument. Vrlo blijedo. Veliko iznenađenje ovog albuma je iznimno zanimljiv sastav Dbauizadjale iz Prijedora koji sviraju plesni psihodelični techno-rock s naglaskom na dub (nešto između Primal Scream, Darkwood Dub i Van Gogh). Obradili su hit Oliver Mandića "Dođe mi da vrisnem tvoje ime" i Kraftwerk "Tour de France", te tako dobili najveći aplauz publike koji je zabilježen na ovoj snimci. Zbog toga vrijedi spomenuti imena svih članova sastava jer je sasvim moguće da će zabljesnuti i šire od lokalnog okvira demo festivala: Siniša Aleksić Simke (vokal, gitara), Dino Mrkalj (gitara), Mladen Novaković Đomla (bas) i Petar Đikić (bubnjevi).

Posljednji sastav, Manessagra iz Banja Luke, tipični je predstavnik reggae / dub škole i za korak ispred su spram hrvatskih Radikal Dub Kolektiv, Brain Holidays i sličnih, ako ništa drugo, ono barem zbog vrlo širokog raspona instrumentarija (3 duhača i cijeli niz elektronike). Ovitak albuma je solidno dizajniran, na njemu se nalaze najvažnije kontakt adrese svih učesnika ovog demo festivala, a za podrobnije informacije pogledajte na www.pop.ba .


Autor:

Vladimir Horvat Horvi
Zagreb, Hrvatska
M.Sinjeri@vipnet.hr







Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group





© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -