Barikada - World Of Music
Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com 
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)






Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - Tulipani



ExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  World Of Music

TENA NOVAK
Tena Novak
Slušaj najglasnije, 2006.


TENA NOVAK - Tena Novak (Slušaj najglasnije, 2006.)

Jedan od najvažnijih trenutaka u cro-rocku objavljen je na Franjićevoj Slušaj najglasnije!

Sjajna glazba koja uvodi u početak ovog dvostrukog albuma govori o velikom i nednamašnom talentu klavijaturiste Nikše kao o velikom tvorcu, konačno, konačno pravog sastava koji bez problema može zamijeniti Syd Barreta, Can, Pink Floyd i ostale psihodelik-orijentirane bandove u nečemu što se zove 21. stoljeće. Ovo nije sympho rock (mada postoji sličnost), ovo je potpuno nova glazba na ovim područjima, fina i lagana, a za razmišljanje (a nije poput Simple Minds), nije svakako niti kao Yes, a kamoli Genesis... (ipak, svi bandovi imaju veliki utjecaj na njih), najviše što odzvanja s njihovih zvukova jest savršena melodija i sjajan smisao za ritmiku uz učestalost violinskih melodija.

O čemu govore njihove stvari... Nemam pojma, ali su savršene, oblikovane u sjajnom glazbenom ključu Tene Novak (violina), koja sa svojom svirkom daje posve drugačiji ton glazbenom izrazu. Imaju snažnu psihodeliju (i sjajni su u tome), štoviše, vrlo originalni, i što je najvažnije ne sliče ničemu do sada kaj se moglo čuti. Drugi CD počinje sa naslovom "Indijanska", te slijede skladbe koje su uglavnom u malom krugu slušatelja vrlo dobro poznate sa njihovog demo uratka Tena Novak: "Info 2004" ("Šetnja kroz park", "Slijepa ulica", "Magla", "Elektro potjera", "Speleologija" i "Ulica snova"). Ovdje se, naime, radi o sedamdesetak minuta strahovito dotjerane glazbe koja naizmjence prati tijek zbivanja po pitanju odnosa melodija Nikše i violinistice Tene Novak sa odličnom pratnjom ostatka sastava (bubanj, bas, gitara i prateći efekti, a ima ih jako puno...).

Ono što posebno vrijedi spomenuti kod ovog sjajnog rada Tene Novak, jest prirodna snaga melodije, odnos ritma i stavljanje same glazbe u kontekst "bestežinskog" stanja, te činjenica da je album objavljen kao dvostruki CD od čega je prvi dio pod naslovom "Nazovi kako hoćeš" snimljen u vrijeme jedne od tonskih proba kada je dotični sastav bio pratećim bandom Damo Suzukija ove godine na turneji po velikom dijelu ex Jugoslavije. Cijeli rad je obavijen velikim "velom mistike", ali i bez toga, rad je čudnovatan, zagonetan i na momente izlazi iz koncepta uobičajene zemaljske logike. Fantastično. I savršeno!

Zato ih samo treba slušati i pri tome ne očekivati neke neočekivane solo dionice koje dovode do "ekstaze" jer su oni sušta suprotnost mainstreamu i piguljenju 500 tonova u 10 sekundi. Lagani poput smrti, dugački kao vječnost, lepršavi kao anđeli, bezgriješni u idejama... pravi i iskreni misionari svojeg zanata!!! Imam osjecaj da nakon ovog albuma više crkva nije potrebna, ovdje je sve sjedinjeno u jedno, gdje glazbenik isijava sa najpozitivnijim mislima u svakom momentu. Sjajno! Nova religija, novi zvuk, novi dizajn... sve novo i vrlo pozitivno. Tena Novak je ono što svakako treba podržati. Nevjerojatno, ali ipak istinito!!!

Ocijena: 9,5


Autor:

Vladimir Horvat
Zagreb, Hrvatska
m.sinjeri@vipnet.hr








Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group





© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -