Barikada - World Of Music
Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com 
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)


Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - TulipaniExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  Barikada - World Of Music - Diskografija - exYUprostor

DILUVIUM
From always

Diluvium
From always
CD - Autorsko izdanje, 2007

Nadasve osoben i kompleksan, raskošno raznolik album, kojem je, ispostavilo se ovoga puta, izuzetno teško naći bilo kakvo adekvatno - upoređenje. Bilo ovdašnje, bilo sa drugih geografskih koordinata.

Negde u samom startu ove CD kolekcije samih rariteta, na drugom rednom stupnju - potresno tragičnom - beskompromisno dinamičnom i umereno besnom, isprepletanom i protkanom stilizovanim električnim solo malverzacijama nalik muzičko - duhovnim egzaltima, već i na prvo obraćanje daje do znanja da se ovde prezentovana muzička osnova, svesno, bitno i sa namerom, rekao bih, razlikuje od prvenca, produkta Aurora, u kojem smo imali priliku, što ne reći - da uživamo - početkom tekuće decenije ali, i da, ovde i sada, sa istim / sličnim užitkom i nastavimo.

Čini se da je naslov "Crystal hopes", nastao tačno na onim temeljima koji su izdigli nekadašnji krucijalni momenat u vidu i naslovu "Our sadness", ali, krajnje je diskutabilno da li ga je i prevazišao jer, sam po sebi, predstavlja najsofisticiraniji uradak i domet vrhunskog ranga, kakav je, predpostavljam i za samog autora / autore, teško ponoviti. Kako za njih tako i za muzičke sledbenike, kako ovdašnje tako i inostrane.

Jedna od numera, uspevši da na volšeban način, posredstvom svetske globalne mreže, prva najavi stil, boju i atmosferu albuma (što je u slučaju Diluviuma praktično nemoguće), makar u delovima, opet, da ne upotrebim tu rogobatnu odrednicu, sabijački udaračka ritam sekcija sa jedne, i umilno melodična sa druge strane ove svojevrsne kompilacije emotivnih nanosa, koje ste, verujem, sa nestrpljenjem iščekivali. I konačno, dočekali. Sastav Diluvium, grupacija posvećenika u muzičku magiju, vrsnih instrumentalista i osoba od vizije, predvođena je glavnim autorom, kompozitorom, gitaristom i tekstopiscom, Miloradom D. Mladenovićem koji, uprkos istinskim i neospornim / prividnim dostignućima (činjenica je da su oba albuma izašla pod etiketom austrijskog i američkog izdavača, ali isto tako i izašla iz njih), posebno za ovdašnje svakolike diskografske prilike i praksu (odnos muzičke industrije i podređenost autora istoj), uspeva da ovaj specifični i neosporno vredni muziči trip, koji u sebi krije čitavih deset kompozicija, primetno kraćih ali ništa manje efektnijih od ranijih dugosvirajućih zapisa, čvrstim i sigurnim kursom održi na površini uzburkanog metaliziranog mora. Bez samih mora ili tek da se nađu, u tragovima. Inspiracije radi.

Glavni ženski vokal (i jedini), Milice Plavšić, jeste, čini se drugi adut i alternativa snaga. Njene solo deonice, pametno dozirane, bez iskakanja i preterane dominacije, u funkciji su kompletnog muzičko liričkog koncepta. U nekim numerama (obratiti pažnju na "Gloomy man" i "The Dolphin song"), muzički kaput je, raznovrsniji i raskošniji, moglo bi se komotno reći, rasterećeniji i svedeniji, sa uspehom se transponujući u, verovali ili ne, savremeni pop milje, kilometrima udaljen od rane gotik / metal / rock faze i izražaja, nesvesno priželjkujući i prizivajući novu armiju poklonika.

"From always" ostvarenje zahteva skoncentrisano upijanje svake note i poziva na razmišljanje. I preispitivanje sopstvenih misli i osećanja.

Recenzent:
Milan B. Popović
kulturaurbanih@yahoo.com
Beograd, SrbijaDavor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group

© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -