Barikada - World Of Music
Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com 
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)


Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - TulipaniExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  Barikada - World Of Music - Diskografija - ex YU prostor

GARIBOR
Zagreb KSET 02.10.2006.


KSET 2006.

Garibor + Horvi u KSET-u, 2006.

KSET 2006.

GORIBOR
Zagreb KSET 02.10.2006.
(2007, Sluąaj najglasnije, 2 CD's)

Joą uvijek je pretenciozno govoriti da je neąto najbolje kada je svjeľe, no sve se naslućuje da je pred nama jedan od nekolicine najboljih tuzemnih albuma uľivo u posljednjih 20 godina. Goribor, odličan rock / blues / trip-hop kvartet iz Bora (Srbija) objavio je svoj drugi ľivi snimak (prvi je bio loąe snimljeni, "Live-dec-2003", koji će s vremenom moľda biti i vrlo traľeni "bootleg"). Ako se ne moľe nazvati najboljim u posljednjih 20 godina, moľe se smatrati da je najbolji ľivi album u prvoj dekadi 21. stoljeća.

Njihovo prvo gostovanje u Hrvatskoj oivičeno je neočekivanom slavom. Ovo je album koji će potpuno promjeniti svijest o vaľnosti "ľivog" snimka. Znate one čuvene ex-YU albume koji su dugi niz godina bili "best of" ąto se tiče live zapisa. Goribor su napravili neąto čarobno. Sluąati najglasnije od početka do kraja! I uskoro im izlazi album za Dancing Bear, koji će biti moľda miljama udaljen od prapočetka. A moľda će konačno ostvariti i sjajnu karijeru? Samo da se produkcijski ne preveslaju... Znam da im je dosta čamljenja u mraku, vrijeme je da isplivaju na povrąinu.

Tko se ne sjeća vlastitog najboljeg koncerta?
Nekada su za pojam YU best live snimka slovili Film - "Live u Kuluąiću" (1981.), Električni orgazam - "Warąava" (1981.), Riblja čorba - "U ime naroda" (1982.), Azra - "Ravno do dna" (1982.) i EKV - "Live 1986" (1986.), (dobro, i Leb i sol - "Akustična trauma", 1982., te Buldoľer - "Ako ste slobodni večeras", 1983. i Disciplina kičme - "Najlepąi hitovi uľivo", 1986), no izgleda da se pojavio ľivi album koji će doći u sam vrh najboljih ľivih snimaka na teritoriju ex-YU.

Poąto sam osobno prisustvovao ovom veličanstvenom događaju u KSET-u 02.10.2006. i napisao podroban izvjeątaj o ovom genijalnom koncertu (potraľite ga na naąim stranicama), neću pisati o samom koncertu, već o onome ąto nisam spomenuo prilikom samog raporta.

Goribor je prije ovog prvog nastupa u Hrvatskoj na Art&Music festivalu u Puli u 8. mjesecu 2006. imao tek malenu podrąku naąih stranica preko recenzija albuma koje je Zdenko Franjić (Sluąaj najglasnije) objavio na svojoj etiketi, malo se vrtio na Studentskom radiju i bilo je veliko pitanje koliku medijsku reputaciju ima band da bi nastupio u KSET-u. Unazad nekoliko mjeseci, sukladno se za njih saznavalo i po nekim drugim Internet blogovima, te sam se za ovaj koncert osobno danima pripremao i nagovorio i vlastitu suprugu, Marijetu, da ovo pod obavezno mora vidjeti i čuti. Zato sam nekih dva sata prije koncerta doąao u KSET i upoznao se sa članovima Goribora (PT, Aleksandar, Peđa i Milan) koji su sjedili u separeu sa Sale Dragaąem i Toni ©arićem, dok je Zdenko radio na svom ątandu s CD-ima. Dečki su bili toliko pribrani i pristojni da nisam mogao odbiti njihov ljubazan poziv na pelinkovac, no budući da ne pijem ľesticu, donesli su mi omiljeno točeno pivo i tu je počelo pravo prijateljstvo s ovim ugodnim, sada ih mogu slobodno nazvati, alternativnim rock zvijezdama. Pričali smo o situaciji u Boru iz kojeg dolaze, o Srbiji i poremećenim odnosima dvije drľave na ratnoj političkoj i nacionalnoj nozi, te naravno o glazbi. Jako dobro se sjećam ovog razgovora, kao i neopisive ljudske topline koja je izlazila iz tih osoba, a priznajem, takvih razgovora s osobama iz estrade, makar ona bila i underground kad saznaju da si neko "piskaralo" ima jako, jako malo. Samim koncertom su me toliko dojmili da sam drugi dan zanemario suprugin aranľman u Aquarius klubu na Jarunu i otiąao na autobusni kolodvor kako bih ih dostojno ispratio na njihov put kući, odnosno u Beograd, gdje su sa Zdenkom odrľali nastup.

Album? Prije svega, ovo je remek-djelo ľivog "live" zapisa. Sigurno će se naći neki produkcijski hi-fi fan koji će pronaći da zvuk nije dobro koordiniran, no bitno je ono ąto su Goribor napravili u aranľmanskom, scenskom, zvučnom i vokalnom obliku. Njihova glazba je prije svega toliko iskrena i nepatvorena, liąena bilo kakvih trend konotacija jer su toliki zaljubljenici u minimalizam i blues kojeg Robert Johnson prije 100 godina nije niti mogao zamisliti ("Ne moľeą prejebati blues", citat iz "St. blues"). Kada glazba prerasta svoje korijenske uzore i pretvara se u neąto sasvim novo, to je onda posve nova sfera. Sjećam se da smo se dva sata prije koncerta pitali hoće li netko doći u KSET i koliko su moji tekstovi jaki da dovedu barem 50-60 ljudi, no pokazalo se tu večer da je klub bio dupke krcat s publikom koja je za Goribor čula i s nekih drugih izvora ąto je odlično. Osim toga, Zdenko je tu večer rasprodao SVE CD-e koje je donio.

Album otvaraju instrumentalom "Gori" koji se za ovu priliku pretvorio u pjevani aranľman, te se odmah na početku izdvaja odličan gitarist PT koji će cijeli zapis filati sjajne gitarske riffove i solo dionice. "Nije da nije" je uz uvodnu, te četiri naredne kompozicije, "Sjajne niti", "St. blues", "Dalajlama me se sećaą" i "Bez", materijal kojeg su ravnomjerno rasporedili na prvom CD-u koji predstavlja njihov album "Hoću kući" iz 2006.

Drugi CD je prezentacija albuma "Ono ąto te ne ubije, to te osakati" (2004.), gdje su poredali pet skladbi, te dvije naknadno odsvirane na bisu. Premda poredak naslova ne odgovara koncertnom repertoaru, za ovaj live "Zagreb KSET 02.10.2006." su učinili vrlo promiąljen korak kako bi album ąto bolje pribliľili publici koja će tek vremenom otkriti ovo sjajno remek-djelo uľivo. Jedina do sada neobjavljena pjesma je gothic / trip-hop, "Početka", koju su premjerno izveli, a jedina koja sa koncertnog repertoara nije uąla na ovaj snimak je "Nestajem". Zbog samog tumbanja redosljeda kompozicija, nekoliko zavrąnica zvuči grubo "odrezano" jer su odmah potom sljedili zacrtani repertoar. Ova kratka skica moľe vam dosta toga prikazati o samom Goriboru kao o umjetnicima koji su predrasude odavno pospremili u zaborav, tako da čak nisu niti dodavali zvuk audijencije, niti pljesak, već je zapis potpuno identičan.

Interesantno je to ąto je Alexandar (pjevač) cijelo vrijeme bio doslovce zabetoniran za mikrofon i apsolutno nije odavao dojam frontmena, no kad ga čujete na ovom albumu, imate dojam da se radi o totalnom luđaku koji će svaki trenutak napraviti samoubojstvo (posebno na energičnijim skladbama).

Blues? Oni jesu blues u izvornoj varijanti, samo ąto su vrlo moderan band koji se moľe skoro pa i poistovjetiti s pjevanim hip-hopom, a s druge strane, toliko su unaprijedili blues da su ga doveli do stadija najmodernijeg rocka surađujući sa spojevima d'n'b, techna i trip-hopa (primjerice u skladbama "Vreme", "Početka", "Glupo", "Mislim" ili "Nije da nije").

Moja supruga je nakon koncerta priznala da nije uzalud doąla na nastup "tamo nekog benda" za kojeg je saznala preko nekoliko hitova koje sam joj prilično indisponiran znao puątati. Čak se na pretposljednjoj, "Nije da nije", čuje PT koji kaľe da je Horvi traľio na bis "Nije da nije". Naravno, odsvirali su je u sjajnoj kondiciji, kao Talking Heads & Gang Of Four u najboljim danima. Joą je Aleksandar dodao "sluąaj najglasnije!" u delayu i echu kao zahvalu Zdenku za svu pomoć i podrąku. Naravno da se sjećam razdragane publike koja je na ovom koncertu doľivjela trans usljed sjajne svirke, odličnih ritmova, zvuka i Aleksandrovih kratkih intermezza između skoro svake kompozicije.

Snimak koncerta je odličan u svim pogledima (mnogobrojni vokalni efekti) i svi koji organiziraju koncerte, ovo im je najbolja preporuka kako moderan rock sastav 21 stoljeća treba zvučati! Kad bi napravili par singlova za radio, moľda koji video-spot, ovo bi bio jedan od bolje prodavanijih ľivih albuma u posljednjih 10-20 godina na teritoriju ex-YU. Ne mogu odrediti da li je početni ili zavrąni dio najbolji komad njihovog nastupa, jer Goribor su sjajni od početka do kraja.

I joą neąto: album ima neke vrlo bliske veze sa live albumima Talking Heads - "The Name Of This Band Is Talking Heads" (1982.) i Peter Gabrielovim - "Plays Live" (1983.). Oni koji znaju, znaju... oni koji ne znaju, pronaći će, ako ih zanima i "ako im majka brine ąto im ne ide penziono osiguranje, te ako ľivot crpe iz nereda". Ovo je fenomenalno!!! Najbolji ľivi ovozemni album prvog desetljeća 21. stoljeća!!!

Naslovi:
CD 1 - 1. "Gori", 2. "Nije da nije", 3. "Sjajne niti", 4. "St. blues", 5. "Dalajlama me se sećaą", 6. "Bez"
CD 2 - 1. "Vreme", 2. "Ko sam", 3. "Glupo", 4. "Mislim", 5. "Nije da nije 2", 6. Bisz ("Hoću da ľivim" / "Bez")

Ocijena (1-10): 10


Autor:
Vladimir Horvat
Zagreb, Hrvatska
m.sinjeri@vipnet.hrDavor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group

© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -