Barikada - World Of Music
Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com 
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)


Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - TulipaniExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  Barikada - World Of Music - Diskografija - exYUprostor

BACKBONE
Two sides

Backbone
Two sides
Automatic records, 2007

Da mi je neko pustio ovo CD ostvarenje, a da mi prethodno nije rekao o kome / čemu se radi, zasigurno bih pomislio da je reč o izuzetno usviranom, instrumentalno izbalansiranom muzičkom materijalu koji pretenduje i nezaustavljivo juriša na sam tron teške supkulturne opcije, ali i da isti, bez dvoumljenja dolazi sa one strane granice, da se ne izrazim nekako rogobatno - onostrane.

Sve pobrojano u predhodnoj rečenici apsolutno i doslovce stoji, sem onog koordinatnog dela. Naime, sastav Backbone dolazi direktno iz tkiva Srbije (Petrovac na Mlavi se polako ali sigurno krupnim slovima upisuje u muzičku mapu nacije), ali svojom, ovde ponuđenom razorno - eruptivnom snagom preti da iz nje / njega pokulja i odista potraži (preko potreban) spas i na udaljenijim muzičkim koordinatama.

Album konspirativnog naslova "Two sides", objavljen pod okriljem zvaničnog Warnerovog ogranka za Srbiju - Automatik Records, jeste samo još jedan, ali izrazito ubedljiv argument, da je zapravo od suštinske važnosti za svakog stvaraoca - urođeni talenat i vera - pa tek onda, ali i prirodno, neophodna podrška mecena ili institucije.

Ovde prezentovanih, ravno deset snimljenih autorskih plus jedna, u njima svojstvenom, osobenom stilu, obrada "Breathe" - Prodigy - teških i potmulo šok - metaliziranih, košmarno tripoznih i sumanuto besnih a ozbiljno surovih i realistično - duhovno inspirativnih - žanrovski skladnih kompozicija, stilizovano besno koncipiranih da nalik zvučnom udaru ostavljaju slušaoca bez daha. Ili reči, svejedno.

Bilo da je reč o otvarajućoj "Right road" ili pak posebno efektnoj i mom ličnom favoritu, "Crying Walls", nastavljajući da beskompromisno ruše uspostavljene konvencije u stilu i fazonu nekadašnjih velikih Suicidal tendencies, ali opet, i u tom slučaju zadržavši lični autorski pečat, petorka u borbenoj formaciji: Vlada (gitaristička isijavanja), Cici (bas detonacije vrhunskog ranga, definitivno), Nekac (vokalne turbulencije), Anta (druga gitarska neman u grupi) i Zix (set bubneva i kontrolisana lavina koja samo što se ne sruči na vas), zasigurno zadaju domaći zadatak brojnoj, poprilično i neosnovano nadmenoj masi tzv. kolega po instrumentu, ili, još neodmerenije, po stavu.

Zadatak, ovako profilisan, do tančina zahtevan i temeljan. I bojim se za mnoge - nerešiv. I još nešto: na omotnici diska Backbone nedvosmisleno ukazuju: Sve što vam zapravo treba - u vama je. Neočekivano i iznenađujuće dobro.

Recenzent:
Milan B. Popović, Beograd, Srbija
www.MolitvaTetoviranogSrca.com
kulturaurbanih@yahoo.comDavor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group

© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -