Barikada - World Of Music
Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com 
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)






Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - Tulipani



ExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  Barikada - World Of Music - Diskografija - exYUprostor

DEMETHER
Beautiful

Demether
Beautiful
One Records

Iako se u prvi mah može, doduše pogrešno, pomisliti da je glavni kompozitor i aranžer grupe, klavijaturista Damjan Deurić, na ovom, drugom studijskom ostvarenju sastava "Demether" - "Beatiful" - u neku ruku i prilično vidno, pojednostavio, pre negoli uprostio muzički izražajni kod, opet, zadržavši svu vokalnu rafiniranost jedinog ženskog - glavnog vokala, Dunje Deurić. Pomenuta rafiniranost se ogleda i u njenoj specifičnoj, krajnje sofisticiranoj crti koja korespondira sa got miljeom.

Iako muzički na oštroj ivici dominantne struje i žanra u kojem, sa vidnom namerom i doslednošcu, deluju, oni se ne utapaju u laki komercijalni milje, jer oni to i takvi zasigurno nisu. Naprotiv. U krajnjoj instanci, iako naginju ka dominantnom toku, to nema za njih, negativan predznak, vec to, snimljeni muzički materijal čini prihvatljivijim, približnijim, prijemšivljivijim potencijalnom konzumentskom auditorijumu. U potpunosti dostupnim za upijanje, analiziranje i sto ne reci i to - uživanje. Posebno, ukoliko ovaj, ovakav, "Beatiful" rad , uporedimo sa nečijim drugim, nešto drugačijim, a opet u okvirima gothic rock žanra, recimo, sastavom "Abonos" - "Beatiful", samo u prvi mah nema tu specifičnu dozu pompeznosti, ali, nasuprot tome - "Beatiful" - je u mnogome raskošno pevljiv i orkestarski koncipiran album, intelektualno visokopozicioniran produkt novije / starije metal sekcije, toliko senzibilan i osoben, isto koliko i klavirski utopljen u sivo a emocijama ispunjeno notalno more.

Ispresecano vokalnim naletima, a ne nasrtajima, tačno u momentima gde je to i kada je to najpotrebnije. Veoma iskusno dozirano, što je, ipak, priznaćete, samo odlika odabranih. Ni u jednom trenutku ne odstupajući od goth-ik ikonografije i filosofije - energetski, lirički, izražajno i stilski - ova (da li je i to slučajno, baš) šestorka, snima i objavljuje materijal koji, možda neće imati posebno vidnu tržišnu / trgovačku / prodajnu vrednost i uspeh (ali to i nije njihov problem, već kompletnog sistema i mašinerije) ali će zauzvrat u art okvirima zauzeti svoje zasluženo mesto.

Neobično blizu samom tronu, koje je, napomenimo i to, još uvek neupraznjeno. Barem u nas. Posebno osveženje predstavlja osmi redni zapis, dokument "Winter (end of silence)", u kojem dominira muški vokal, podržan klavirskom pratnjom i ženskim vokalom u refrenu, vremenom, efektno se transponujući u granitom obgrljeno masivno finale. Prvi (zasluženo, apsolutno) hit singl "Lacrimosa" doživeo je svoju video prezentaciju a tako je vanserijski i neočekivano, u svom završnom delu ukrasen tekstom na srpskom jeziku (jedini put na albumu) pažljivom upotrebom kosovskog tradicionala koji se nekako skladno, neverovatno i komotno uklopio u svedeni mistični, blago melanholični kaput kojim se ovi momci i devojka - rado nose i, verujem, ponose. "Beatiful" se ne zove upravo tako - slučajno!

Recenzent:
Milan B. Popović, Beograd, Srbija
www.MolitvaTetoviranogSrca.com
kulturaurbanih@yahoo.com







Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group





© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -