Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)





Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - Tulipani



ExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  Barikada - World Of Music - Diskografija - ex YU prostor

GORI USSI WINNETOU
Recenzije (1. dio)
(2008, Slušaj najglasnije)

Recenzije – GORI USSI WINNETOU (1.dio)

'Da draga publika, volim vas, dragi ste mi i navuka sam se na vas, razmazili ste me, teško mi je bez vas, ali nikad vam neću priznati da vas ne jebem 2%, ali jedino u 4 sata ujutro znam biti normalan kakav minut' kaže Franci Blašković koji je dao Zdenku Franjiću na raspolaganje za distribuciju još 10 albuma koje je snimao u periodu od 2004. do 2006. godine i koji su svi odreda objavljivani kao d.i.y. izdanja. Na Slušaj najglasnije sada se može pronaći ukupno 16 albuma ovog nenadmašnog stvaratelja.
Ovdje vam za početak dajemo recenziju tri albuma koji su jedan bolji od drugoga. Ostalih 7 albuma i recenzije dajemo nakon što se osvijestimo od ovog naglog udara groma koji se zove Franci i Gori Ussi Winnetou. A ja kažem i tvrdim, to je domaći The Fall, a Franci je Mark E. Smith križan s Frank Zappom i Captain Beefheartom. Jednostavan, lud, fenomenalan... Genije! Pravi raritet.

GORI USSI WINNETOU - Masterplan (2008, Slušaj najglasnije)

17. album koji je snimljen 2004. nedugo nakon sjajnih radova "Kobra je u brajdi", "So sprach Milan Rakovac" i "Theka Tahiriana", no na žalost, na omotu nema nikakvih informacija o ekipi koja je radila ovaj vrlo dobar album. No, po autorima kompozicija koji su Nenad Mehta Tubin, Josip Maršić i Marin Alvir može se slutiti da je riječ o istoj ekipi koja je radila i svirala na narednih dvadesetak albuma. Album traje gotovo 50 minuta, odlično je snimljen i produciran, te je glazbeno orijentiran na minimalistički indie-rock na relaciji The Fall - Pere UBU u posve jednostavnom i pristupačnom stilu. Marin Alvir, basist ne samo GUW, nego i lider Marinade jednom prilikom mi je rekao da obožava David Thomasa. Znamo o čemu govorimo, kaj ne...

Franci se po običaju dobro zeza vokalno i tekstualno o pijančevanju, intelektualnim razmatranjima dan poslije, neredu u saobraćaju (uvodna blues-rock pjesma "Franci je gotov bre - prvi čin"), sprdačinama na račun latinskih sapunica gdje je iskoristio legendarni stih 'gde si bila Micika' i već spomenutu 'Franci je gotov' uz gomilu nabacanih lucidnih stihova o kafiću u Drnišu, biskupima, gradonačelnicima, županima, turističkoj zajednici i 'pičkas materinos' (naslovna punk-rock "Masterplan"). Sjajna skladba je "Kretino d'un peco" u stilu nabrijanih plesnih QOTSA sa zamamnim gitarskim riffovima i zajebancijom na 'avanti popolo alari skosa, bandierra rossa, triumfera', (gitaristički bliska je i "Božidar, Marino de Molani Jagić"), te "Intakonabile froidiana" gdje se Franci šegači sa rock-kritikom gdje doslovce kaže da ga boli kurac. Ova posljednje navedena ima neki neopisivi glazbeni šlih koji podsjeća na prvi legendarni album The Stone Roses. Punkersko - rockerski naglašena je "Fool on the hill - prizemljenje", dok su "Kamara" i plesna "Moore" (sprdačina po turizmu) tipični The Fall predlošci kojih se niti samo njegovo veličanstvo Mark E. Smith ne bi postidjelo. Jedina laganija kompozicija je završna, "Veliki srebrni letač", gdje se Franci obilato šegači sa njemačkim jezikom, jodlanjem i turistom Mikulom Hrkaninenom koji se nalokao u konobi u selu Butanige (vjerojatno nisam dobro razumio naziv sela), a da niti nije znao što je popio iz neke kuhane supe (ha-ha-ha!). Strah i trepet za žive, više od Boga za mrtve! Ukratko, odličan anti-turistički album.

Naslovi: 1. "Franci je gotov bre - prvi čin", 2. "Masterplan", 3. "Kretino d'un peco", 4. "Intakonabile froidiana", 5. "Fool on the hill - prizemljenje", 6. "Kamara", 7. "Moore", 8. "Božidar, Marino de Molani Jagić", 9. "Veliki srebrni hrkač"

Ocijena (1-10): 9

GORI USSI WINNETOU - The End, snifonija patetika histriae Br.6 (2008, Slušaj najglasnije)

Ovaj 22. rad je nastao 2005. nakon sjajnog duhovitog albuma "Budi se istok i zapad", te je nastavak odlične humoreske koju odmah u startu otvara nevjerojatna zajebancija "Napucak number two - Kulušić 1" gdje se Franci obračunava s avetima prošlosti kada su Gori Ussi Winnetou došli u Kulušić u maju 1986. i održali nezaboravni koncert jer ih doma nisu jebali niti 2%. Tom prilikom su Franci i Radojica šankirali, te su sve redom odfrknuli 'eli jebi ili odjebi'. Tekst je živa sprdačina i pravo Francijevo oličenje iskonskog, nepatvorenog humora - 'pička nije kapelica'. Čvrsta plesna indie-rock skladba još je "Bruto trgovačko govno" o domaćicama i križnom putu švercera s tržnice (odma' se sjetim Maradone, odnosno današnjeg predsjednika udruge Bokci koji je bio podstanar kod moje pokojne bake sredinom '80-tih u Đurđevcu). Također, nafrljena na indie-rock JSBE/The Fall je i "Poetski susret u Bijelom Polju" sa ha-ha-ha tekstom. To samo može ludi i nadrkani Franci. Album ima i finih unplugged kompozicija (protestna "27.05.XX važan u Kanfanaru", lagani blues "U kurcu"), a i neobičnih ekspresivnih psihodeličnih eksperimentalnih komada (fenomenalna 9 minuta dugačka "Franci je IDIJOT - Never Ending" gdje se nalaze uvodni stihovi ovog teksta o Franciju koji ne jebe publiku ni 2%). Posljednja skladba je "Balkanska depresija", umjerenog ritma o arhitektici Švicarki koja je došla iz nekog kantona, a moguće nije bila niti iz Švicarske, a možda nije bila niti arhitektica. Kaže Franci da su pričali na talijanski kojeg je odjednom zaboravio i onda se ujutro probudio u krevetu s balkanskom depresijom. Tekstovi su nadrkani i razjebani o svemu i svačemu, te je jasno kao Franci ne želi biti popularan lik kome se treba diviti, nego ga treba samo slušati i doslovce ga maltretirati kako nije dosegnuo svoj vrhunac, odnosno orgazam koji uvijek može biti bolji od prethodnog. Jedina je šteta što nema na omotu duhovitih Francijevih umotvorina, ali zato stoji 'prvomajski juriš' aludirajući na vrijeme kada je album snimljen, odnosno završen - 30. IV 2005. u Puli i u subotu 6. maja iste godine u Akademiji u Beogradu. Još jedan odličan album Francija i GUW. Obavezno provjeriti! Ovo je sjajno djelo.

Naslovi: 1. "Napucak number two - Kulušić 1", 2. "27.05.XX važan u Kanfanaru", 3. "Franci je IDIJOT - Never Ending", 4. "U kurcu", 5. "Bruto govno trgovačko", 6. "Poetski susret u Bijelom Polju", 7. "Balkanska depresija"

Ocijena (1-10): 10

GORI USSI WINNETOU - Desant na Srbiju, terapija snifonika... draga Istra. Virova san - to ča nisi. Isti si onoj, kako sve drugo (2008, Slušaj najglasnije)

Uuuuuu, čovječe, ovo je opako lirsko ostvarenje Franci Blaškovića i sjajno glazbeno djelo ekipe standardne postave GUW s elektronskim efektima kao da je riječ o legendarnom Marc Stewartu i Maffiji, te nekom izgubljenom albumu nezaboravljenih Pop Group. Bolestan, nadrkani album pun angažiranih tekstova o lopovima, prevarantima, političarima, luzerima, majstorima, pobjednicima koji žive u srcima poraženih... Skladbe su odreda suvremeni elektronski rock-dub/electro, ima izleta i u latino (skladba "Desant na Srbiju eli Fish, alkohol & r'n'r"), a u naslovu "Miša ud mud" se naziru paralele s Primal Scream, The Chemical Brothers i The Prodigy. Nakon prvih 30-tak plesnih minuta u kojima se odreda izmjenjuju sjajne skladbe ("The end a 'Rojc' eli Brig ud sperme", "Istrabarkun-ske Vedute eli Balkonita dela Kita Show", plesni electro-industrial "Kruha i Gara" u kombinaciji The Young Gods – Cabaret Voltaire), slijedi posve neobična eksperimentalna "Četiri godišnja sranja" u rasplinutom, drone lijenom okruženju koja odgovara kraut rockerima (Can naprimjer), ali i David Sylvianu koji je daleko nježniji. "Trilogija" je psihodelični trance-house poput Eat Static (album "Prepare Your Spirit", 2000) sa vokalima preko vokodera. Mora se spomenuti uvodna i završna pijana elegija "Najljepša ljubavna piesma eli t.k.z.v. poezia, pizda ti materina" u stilu The Stranglers evergreena "Golden brown" koji podsjeća na rusku pijanku sa gromoglasnim Francijevim pozivima kako će on i Radojica piti, piti, piti i samo piti. Franci je totalni umjetnik koji je na ovom albumu puka', a i njegov prateći band. Ujutro će si Franci kupiti kapitalistički panir sa slaninom, 'bem vam mater radosnu i lažnu i gledati reality show... Sjajno, sjajno, sjajno djelo!!! (23. album GUW)

Naslovi: 1. "Najljepša ljubavna pjesma eli t.k.z.v. poezija, pizda ti materina", 2. "Desant na Srbiju, eli fish alkohol & r'n'r", 3. "The end a 'Rojc' eli Brig ud sperme", 4. "Istrabarkun-ske Vedute eli Balkonita dela Kita Show", 5. "Kruha i Gara", 6. "Miša ud Mud", 7. "Četiri godišnja sranja", 8. "Trilogija", 9. "Najljepša ljubavna piesma eli t.k.z.v. poezija, pizda ti materina"

Ocijena (1-10): 10

Dolje su navedena izdanja Francija i Gori Ussi Winnetou, barem ona koja su poznata. Tu još ima nekih 10-tak albuma koji manjkaju, a autoru ovog teksta nisu znani.

Diskografija:

Addio Pola (1986 Suzy)
Welcome Home (1989 Suzy)
Mens sana In Malvasia Istriana (1990 Helidon)
Ich Bin - du bist - und amen (1992 Adam)
Rolling Stronz’s (1993 Bonaca)
Istra ti materina feat. KUD Idijoti (1995 Primitiv C)
Monte Ghiro (1996 Fabricia)
V življenju kot v filmu - the Franci sings the Žižo (1997 Dilema)
Daž daždi - miš prdi (orlićijada) (1998 Errata Corrige)
U tunelu usrid mraka… zvizdi pizda petokraka (2001 Mamajola Records)
Merack za FAK (2002 Orfej)
Etnocid! Vol.1 (2003)
Kobra je u brajdi (2003, 2008 Slušaj najglasnije)
So sprach Milan Rakovac (2004, 2008 Slušaj najglasnije)
Theka Tahiriana (2004, Slušaj najglasnije)
Instrumentali za Radojicu (2004)
Masterplan (2004, 2008 Slušaj najglasnije)
Porno depresija eli srp i čekić is not dead (2005, 2008 Slušaj najglasnije)
Iska je smisao dig a ni, kretino pjesnički (2005)
Budi se istok i zapad, ajde ljubavi pokaži pičku (2005, 2008 Slušaj najglasnije)
‘The End’ snifonia patetika histriae (2005, 2008 Slušaj najglasnije)
Desant na Srbiju (2005, 2008 Slušaj najglasnije)
Ipak je bolje travu pušiti nego Gori Ussi slušati (2005)
Odiseja Fiorin – Enivej: sve je kuratz, anke i pitzka, amen (2005, 2008 Slušaj najglasnije)
Fumo viola eli pizdin dim (2005, 2008 Slušaj najglasnije)
La vite e una merda l'uomo e una bestia (2005, 2008 Slušaj najglasnije)
Idem platit neke račune, usput ću napraviti novu ploču eli 2+2=4... ma nemoj (2005)
Imam novu ploču – drhti mi noga nije to ništa – sad ćeš vidit pizdariju (2005)
Is-tri-janci (2005, 2008 Slušaj najglasnije)
Gran Cazzata Finale (2006)
Srce u mozgu mozak u kurcu (2006, 2008 Slušaj najglasnije)
Addio snifonija patetika histriae 17. plus ŤPulski jebači apokalipseť hommage 'Rojcu' 1996.-'97.-'98. (2006, 2008 Slušaj najglasnije)
Jebo te horoskop - Aprilska (2006, 2008 Slušaj najglasnije)
Naguzi se ljubavi - Majska (2006, 2008 Slušaj najglasnije)
Sunset Boulevard (2006)
Drive in Yugo, thinking red, paint in black, singing bad, junska (2006)
Jebeš knjigu – jebeš jelo – kunst je lepo glatko telo, julska (2006)
Sirimmirissjeneboje ili patetika postoperatorija (2007)
Nek se širi vira Isusova (2007)
Poklon bon-ton-din-don (2007)
Sretna Nova (2008)







Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group





© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -