Barikada - World Of Music
Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com 
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)






Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - Tulipani



ExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  Barikada - World Of Music - Diskografija - ex YU prostor

RAZNI IZVOĐAČI
"Vreme brutalnih dobronamernika"
(Samoizdanje / Beograd, Srbija, 2010.)

Vreme brutalnih dobronamernika - (kompilacija, samoizdanje, Beograd, Srbija, 2010)
Piše: Tomica Racić

Rijetkost je da se neko osmjeli i pravu poeziju pretvori u kompozicije. Nisu to toliko hrabri pokusaji koliko je to zapravo zahtjevno. Bit cu iskren i reci da se do sada nisam susretao s ovakvim izvanrednim primjerom stihova i muzike oformljenih u kompleksnu cjelinu.

Beogradski pjesnik Milan B. Popovic pise izuzetnu poeziju. On koristi jednostavne poetske forme koje svojom jednostavnoscu ponekad zbunjuju citaoce, izravno im davajuci jasnu sliku onoga sto je zelio kazati. Isto tako, pjesnik se dodiruje svjetla i tame zivota i zivotnih situacija.

Preko sedamdeset muzicara je ucestvovalo na ovoj, drugoj, kompilaciji sto samo po sebi govori, kako je ovaj projekat odradjen s posebnom paznjom. Nisam bio u prilici da se upoznam s prvom kompilacijom, ali po svemu sudeci da je imala izuzetan odziv, i odlicno prosla kod publike cim je pred nama i drugo izdanje.

Na kompilaciji se pojavljuje sedamnaest grupa iz razlicitih gradova Srbije, koje su uspjele Milanove tekstove poezije pretvoriti u odlicne pjesme. Izmedju ostalih pojavljuju se Abonos na samom pocetku, na svoj nacin, onako epski, predstavljaju i ukazuju na to da je ovo ozbiljan projekat, u koji je ulozeno prilicno dosta truda i napora da ugleda svjetlo dana.

Moram naglasiti da se ovdje nalazi jedna jedinstvena kompozicija koju su napravili Alogia i Sweety a.k.a Sladjana Milosevic. Nevjerovatan vokal legendarne Sladjane i svirka benda Alogia dali su cvrst pecat stihovima pjesme "Izdaja" Milana B. Popovica: "...Gledam u slepa lica / otvaram krajeve / drhtajem zatreperim / videla sam sve...". "...Ponekad / zabolim iz dubine / iz neceg rastrzanog / dusom sto moli...".

CD nece samo razveseliti publiku cvrstog zvuka, naciju metalaca, nego se tu mogu naci i izvedbe u pomalo hc-rap-groove stilu od Iskaza u pjesmi "Polusvet", dobro odmjerena atmosfera electro rock izraza od Disparadora, hard rock kompozicija grupe Atlantida, akusticna izvedba Broken Stringsa, blues rock Instant Karme i tako redom. Na samom kraju, pojavljuje se i melodic progressive / power metal sastav iz Banja Luke, Heaven Rain koji su stvorili izuzetnu muziku (muziku i aranzman napravio je Goran Bastinac) za predivne stihove pjesme "Dva".

Mogao bi jos pisati o novinaru, muzickom kriticaru, kolumnisti i pjesniku Milanu B. Popovicu, kao i o grupama koje su uglazbile njegove poetske slike u metal, rock, blues kompozicije. Od cvrstih riffova do najfinijih milozvucnih akorda akusticne gitare, pa cak pokojeg elektronskog beata, stihovi koji ce naci razumijevanje kod omladine i onih nesto starijih, samo su dio onoga sto vas ocekuje prilikom preslusavanja.

Ipak, ne bih htio pokvariti vam zadovoljstvo i odusevljenje koje ce vam ovaj CD donijeti. Moja preporuka je da ovaj CD niposto ne kopirate niti stavljate u mp3 format jer cete time pokvariti sve ovo o cemu sam govorio. Odlicna produkcija kompozicija, zvuk i atmosferu, a posebno stihove gosp. Popovica jedino mozete dozivjeti na originalnom CD-u i bookletu, i vjerujte mi, necete se razocarati.

Toplo preporucujem ovo svim ljubiteljima navedenih muzickih zanrova, onima koji vole sanjariti (jer ce se i oni itekako naci u nekim od ovih kompozicija), citateljima knjiga proze i poezije i svima ostalima koji su po prirodi radoznali.

Ostalo je jedino na kraju da kazem, Milanu B. Popovicu i muzicarima, koji su zajedno stvorili ovo djelo: svaka cast!

Djelimicnu radoznalost mozete smiriti odlaskom na web-stranicu: http://www.molitvatetoviranogsrca.com/ gdje se nalazi vise detalja.

Autor:
Tomica Racić
Tuzla, BiH
solimozak@hotmail.com








Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group





© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -