Barikada - World Of Music
Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com 
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)


Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - TulipaniExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  Barikada - World Of Music - Diskografija - exYUprostor

STEREO TIP
Pažnja! Pažnja!

Stereo tip
Pažnja! Pažnja! (One Records, 2010.)

Recenziju albuma grupe Stereo tip, "Pažnja! Pažnja!" (One Records, 2010.), pišem u 2 sata i 37 minuta iza ponoći, jednog četvrtka na petak, što nije uobićajeno - takozvano, "stereotipno" - vreme, mada može i da bude.

Sa prvim taktovima uvodne numere, "Glavom kroz zid", mojim mislima su prostrujala sećanja na nekadašnje radove bostonske rok grupe Extreme i njihovog albuma "Pornograffitti". Čini mi se da zvučni dokument "Glavom kroz zid" nastavlja upravo na mestu na kojem su proslavljeni Bostonci stali, sa tim što Stereo tip igraju donekle umerenije i kontrolisanije u svom sviračkom i izražajnom stilu.

Zanimljivo je da ovde prezentovanih dvanaest numera imaju jednu priličnu kvalitativnu konstantu i ujednačenost. To je vrlo slušljivo i na jedno uvo, a posebno je uočljivo i prepoznatljivo na liričkom planu. Tekstovi pesama su, zapravo, svojevrsne parole, usklici, pa čak i pamfleti. Poetika je iskrena, donekle narativna.

Singlu "Stereo tip" je zasluženo pripala uloga prvog i udarnog singla. On se, ipak, izdvaja od ostatka marterijala i njemu se čak može pridodati i prefiks - hit. Vas potpisnik se poprilično "prepoznao" u četvrtom rednom zapisu, "Fank i ja". U tom singlu je u kratkim crtama potencirana realnost i suština svakodnevnice, ali i data mogućnost bekstva iz nje i solucija eventualnog "spasa" i rešenja.

Jedanaesti redni zapis, "Poljubi me", usporava ovu rokenrol vožnju, pretvarajući je u jedan senzualan i raskošni emotivno-muzički trip. Svu muziku, tekstove i dizajn omota radio je Paja Bogdanović.

Ono što me je pre samog preslušavanja diska prijatno iznenadilo, jeste inovativnost svestranog autora, Paje Bogdanovića. Naime, u samoj plasticnoj kutiji diska umetnut je, verovali ili ne, štapić za uši. Vrlo originalno, super simbolično i svakako razbija ustaljene klišee "pakovanja" i prezentovanja domaćih (pa i svetskih) CD izdanja. Čak i taj momenat potencira želju i nameru autora da ovaj sastav kreativno i muzički preraste kalup i uniformisanost. Sveukupan utisak je da su uspeli u tome!

Stereo tip su: Dragoljub Paja Bogdanović (vokal), Dejan Jevtić (gitara), Srđan Stanković (bas gitara), i Vlada Funtek (bubnjevi).

Web: www.myspace.com/tipstereo .

STEREO TIP - Stereotip


Recenzent:
Milan B. Popović, Beograd, Srbija
www.MolitvaTetoviranogSrca.com
kulturaurbanih@yahoo.comDavor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group

© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -