Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)

Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - TulipaniExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  World Of Music

NICK CAVE AND WARREN ELLIS
The Proposition
Original soundtrack, 2005.


Po prvi puta u svojoj gotovo tridesetogodisnjoj karijeri, Nick Cave se pojavljuje na nosacu zvuka bez svojih pratecih formacija, The Bad Seedsa s kojima je zajedno jos od 1983. godine. Ovaj album je zajednicko kolaboracijsko ostvarenje sa Warren Ellisom s kojim je suradjivao na svojem posljednjem studijskom albumu sa The Bad Seeds, dvostrukom albumu "Abbatoir Blues & The Lyre Of Orpheus" iz 2004. godine, na kojem se Ellis pojavljuje kao novi - pridruzeni clan postave u funkciji gitariste i violiniste. Ellis je u meduvremenu postao i punopravan clan The Bad Seeds, tako da je turneja koja je obavljena tijekom 2005. takodjer ukljucila i njegov doprinos. Prisjetimo se, iste sezone su gostovali u Zagrebu, a osim Cavea (vokal i piano), Ellisa (gitara i violina) u sastavu su bili jos i Martin P. Casey (bass), te Jim Sclavunos (bubnjevi i udaraljke).

Ovaj novi zajednicki rad je filmski soundtrack za istoimeni film "The Proposition", pa shodno tome i ne treba ocekivati Nick Cavea u punoj individualnoj kreativnoj snazi. Album prati zbivanja na filmskoj roli, te je glazba namijenski prilagodjena za potrebe scena i kadrova. Velika vecina materijala su instrumentalne minijature, a tek nekoliko kompozicija je pjevanih ("Down to the valley", kratka "The rider #1", "Gun thing", "The rider #2", "The rider #3", "The rider song" i posljednja, "Clean hands, dirty hands"), dok se u nekima Cave oglasava vokalnim mumljanjima ili povremenim ispustanjima glasova ("Proposition #1", "Moan thing"). Sve skladbe su izuzetno laganog, gotovo ambijentalnog tempa u kojem je vodeca glazbena sintagma postavljena na dubokom i poprilicno turobnom minimalistickom stilu. Sviracka glazbena nit vodilja pretezito se odnosi na kombinacije violinskih (povremeno i gudackih) i klavirskih melodija uz mjestimicnu pratnju bas gitare i udaraljki.

Prateci razvojni tijek Caveove karijere, ovo je njegov sasvim logican izlet, tako da je konacno nakon niza razlicitih pokusaja da svoj umjetnicki afinitet prenese i na druge teritorije (radio drame, kazaliste, performance...) uspio ostvariti i jedan zvucni filmski projekt.

http://www.nickcaveandthebadseeds.com/


Autor:

Vladimir Horvat
Zagreb, Hrvatska
M.Sinjeri@vipnet.hrDavor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group

© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -