Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)

Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - TulipaniExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  Barikada - World Of Music - Diskografija - Ostali prostor

THE HEAVY
"The Great Vengeance And The Furious Fire" (2007, Inertia)
The Heavy
"The Great Vengeance And The Furious Fire" (2007, Inertia)

Relativno nepoznati sastav iz Batha, gradića u Engleskoj odakle dolaze Peter Gabriel i Eat Static, ponudo je zanimljivu mješavinu funka, soula, trip-hopa i rocka na ovom debi albumu koji je objavljen 5. XI 2007. godine. Može se slobodno utvrditi da su albumom spojili sve komercijalnije sintagme debelo probravši po ostavštini rocka i funka s konca '60-tih i početka '70-tih spojivši ih u plesni i tvrdi funk oblik indie-popa u onom smjeru kako to otprilike u svojem plesnijem rocku rade The White Stripes.

Shodno tome i lo-fi vokal Kelvin Swaby puno toga duguje Stripesima. Prvi singl koji i otvara album, pjesma, "That kind of man", pravi je spoj Curtis Mayfielda i Led Zeppelin. "Set me free" je tipičan Creedence Clearwater Revival u 21. stoljeću, kao i sasvim jednostavni gitaristički funk-pop, "Girl", koji je pljunuti The Kinks iz prve decenije novog milenija.

Najžešća i najtvrđa skladba je vrlo dobar komad "You don't know" koja priziva spomen Hendrixove psihodelije, dok se u ostatku materijala često može čuti i osjetiti duh prošlosti, od Spencer Davis Group (naslov "Dignity") do Lenny Kravitza ("Doing fine") i povremenih izleta u trip-hop nalik na Portishead ("Brukpocket's lament") i rockerskiji zvuk Primal Scream ("In the morning").

Album je vrlo kratak (svega 33 minute) i možda je tako još i najbolje jer su, po svemu sudeći, mnoge naslove predvidjeli kao singlove. Ništa spektakularno, no spram recentne britanske komercijalne pop glazbe, ovo je prijatno osviježenje s glazbenim korakom u čisti retro.

Naslovi: 1. "That kind of man", 2. "Coleen", 3. "Set me free", 4. "You don't knov", 5. "Girl", 6. "Doing fine", 7. "In the morning", 8. "Brukpocket's lament", 9. "Dignity", 10. "Who needs the sunshine?"

Ocijena (1-10): 6

Autor:

Vladimir Horvat
Zagreb, Hrvatska
djhorvi@net.hrDavor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group

© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -