Barikada - World Of Music
Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com 
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)






Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - Tulipani



ExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  Barikada - World Of Music - Diskografija - Ostali prostor

"A WEEVIL IN A BISCUIT"
Various Artists (2007, Bearsuit Records)

"A Weevil In A Biscuit"
Varius Artists (2007, Bearsuit Records)

VARIOUS ARTISTS - "A Weevil In A Biscuit" (2007, Bearsuit Records) - Recenzija

Ambijentalna, elektronska, avangardna, minimalistička, art... i još kojekakva veoma zanimljiva kompilacija. Najava suradnje sa Bearsuit Records iz Edinburgha?

Mister David Hillary poslao nam je ovu kompilaciju koja predstavlja Bearsuit Records iz Edinburgha (Škotska) na kojoj je okupljeno 16 različitih izvođača sa četiri kontinenta. Radi se o iznimno talentiranim glazbenicima koji rade u globalu rečeno elektronsku i eksperimentalnu minimalističku glazbu. Da ne ulazimo u kriterij po kome su se izabirale pjesme, pretpostavimo da su izvođači predstavljeni sa reprezentativnom skladbom koja opisuje njihov glazbeni opus.

Kompilaciju otvara ANNE KING iz Sao Paula (Brazil) s naslovnom skladbom EP-ija, "Unknown Us Apart", finom lakšom plesnom electro-pop pjesmom koja je vrlo slična albumu "Dance" sarajevskih SCH, a ima i utjecaja stare electro-body škole. U njoj je sampliran vokal koji izgovara vrlo nerazgovjetne riječi na moguće engleskom jeziku. ALONE TOGETHER iz Japana imaju dva albuma, a ovdje su zastupljeni sa naslovom, "Human beings", koja sadrži vrsnu, gotovo klasično formiranu virtuoznu klavirsku svirku koja se pretvara u vokodirani glas koji vodi glavnu melodiju uz veseli humpa-cumpa dance ritam. Veoma veselo. PNDC je naš poznanik Predrag Nedić iz Beograda koji je nedavno objavio album "Fading Away" (2008, Slušaj najglasnije), te se sa njega ovdje nalazi hit "Pick up your dream", minimalistički instrumentalni plesni spoj electro-popa, gothica i dark wavea. OOMIAQ je izgleda solo projekt neimenovanog autora iz Francuske koji ima album "taKe keEp gO" (nije greška) i radi laganiji plesni electro-pop sa ambijentalnim sferama u koje ubacuje dječje glasove. Tvrdi da želi raditi sa djecom iz svog sela i prijateljima, a nikako sa profesionalnim glazbenicima. Završetak skladbe "Aventure toi" čini kratka solo dionica na violončelu.

OLDMAN je također artist iz Francuske, a pjesmu "Half brother" napisao je Charles Eric Charrier, snimio Thierry Lecoq i odsvirano je na tl i cec, šta god da to značilo. Stilski je vrlo bliska manje znanim ambijental-electro izvođačima poput Mushroom's Patience ili 1997EV, a u njemu se naziru i minimalistički tragovi eksperimentalnih horizonta sa gitarski distorziranim, skoro melodijski razbijenim strukturama poput Sonic Youth. KABOOM KARAVAN je 27-mogodišnji Bram Bosteels iz Belgije koji miksa akustični noise sa različitim zvukovima raznovrsnih instrumenata. Instrumentalni naslov "Toambertree" vrlo je blizak radovima Timeless Pulse Quintet i VxPxC sa dodacima industrial nasljeđa ranih Einsturzende Neubauten i Throbbing Gristle. Vrlo neobičan je HAROLD NONO iz Škotske koji ima tri albuma, a skladba "A shining space" je s njegovog posljednjeg "To The River Lounge". Ovo je navodno kolaboracija sa kompozitorom Hidekazu Wakabayashi iz Japana, te je posve orijentirana u eksperimentalni electro sa sitnim štihovima electro-glitcha i ambijentalne glazbe pomiješane sa klasikom. Veoma intrigantno i najzanimljivije djelce na kompilaciji.

Kompoziciju "Do re mi fa so I love you" potpisuje PEQUENA FIERA! iz Španjolske, a uzeta je s albuma "12 Songs With No Words And A Toy Piano" i otprilike je srodna otkačenim ambijentalnim pjesmuljcima Bjork. U njoj je fina lagana melodija na ksilofonu, akustičnoj gitari i čini mi se na melodiki uz nježan pozadinski ciktavo jecajući ženski vokal. Simpatično. LIMBIC SOMNUS je sastav kojeg su osnovali John i Alex Somers 2001. u ruralnom području Marylanda (USA), a u njemu su još Tiffany Seal i Glenn Cartaxo. Alex se povremeno uključuje u njihov rad, te se stoga u instrumentalnoj skladbi "A candy coated slow down" vrlo dobro primjete ambijentalni post-rock skandinavski utjecaji Sigur Ros budući da živi na Islandu. Dugačka i razlivena post-rock ambijentalka bez bubnjeva. ALFRED BROWN iz USA (pravim imenom Fred) se predstavlja kao autor koji piše glazbu za tradicionalne i netradicionalne instrumente, a ovdje je prisutan s vrlo kratkom "As the dead ship sinks" u kojoj koristi akustičnu gitaru, klavijature i različite nedefinirane zvukove (škripa, udarci, prigušena tutnjava). Ekspresivno i pomalo eksperimentalno.

JAMES ROSS također iz USA (Williamsburg, Brooklyn, N.Y.) prisutan je s eksperimentalnom temom "Study no.1 (inharmonicity)" koja je drugi dio petodijelne suite bazirane na posebno namještenim instrumentima, u ovom slučaju gitare. Svirka je minimalistička, spora i lijeno ambijentalna uz neobičnu (vokalnu, hm?) podlogu koja zvuči kao da uzeta djelomično od Meredith Monk skladbe "Shadow song" s albuma "Do You Be". Njegova svirka ima bliskosti sa ruskim eksperimentalnim jazz gitaristom Yurin Yukečevim. Zanimljivo. LINDA BJALLA je Izumi Suzuki iz Japana, a pjesmu "You are alive" napisala je za jednog prijatelja koji je jednom rekao da želi umrijeti. Skladba je instrumentalnog karaktera minimalistički i sporo odsvirana na piano uz podlogu koju čine fine melodije samplirane od vokala i tzv. 'nijemih glasova'. U drugom dijelu se pojavljuju gradacijski zvukovi syntha koji zvuči poput miksa oboe i melodike, zatim ksilofon i klavijature. Vrlo lijepa i tužna elegija, te je ujedno i najduža skladba na kompilaciji. DM STITH dolazi iz USA, te je potječe iz glazbene obitelji. U Brooklynu je upoznao Sharu Worden (My Brightest Diamond) koja ga je ohrabrila i potaknula da pjeva i piše jer je očito prepoznala njegov nadahnuti talent. Lagana pjesma "Be my baby" je otpjevana vrlo lijepo i čisto s gotovo školovanim glasom uz pratnju vrlo zanimljive i art dotjerane minimalističke klavirske melodije, sitne pripomoći bas pedale i doboša, te ženskog 'nijemog' pratećeg vokala i gudača. Veoma romantično, nježno i sneno.

SONICBRAT je Darren Ng iz Singapura kojeg uspoređuju sa Erik Satieom i Martin Dennyem. "That little something" je fini i nježni instrumental koji počinje i završava sa zrikavcima i cvrčcima, a odsviran je na melodiku, harmoniku, (hm, i piano?) i akustičnu gitaru koju prate melodični ritmički elektronski samplovi koje ne znam s čime da usporedim (otprilike kao sitno lupkanje po čašama). Fenomenalno melodijsko ambijentalno iznenađenje! HULK iz Dublina (Irska) je Thomas Haugh koji je debi album "Silver Thread Of Ghosts" objavio 2005. za Osaka Records. Instrumentalni naslov "In the belly of the hungry white sea" je skinut sa njegovog četvrtog albuma "Rise Of A Mystery Tide", a glazbeno je orijentiran u minimalističko eksperimentalno - ambijentalno ozračje koje čine gudački instrumenti, razni škripovi i šumovi, te pozadinski udarci koji nalikuju zveketu palicom po rebrastom radijatoru, a tematski je namijenjen vječitoj inspiraciji - moru. Posljednji autor je CAHIER, projekt Marko Neumana iz Finske koji je naslov "Bebe" snimio u Moisissure studiju u Tampereu 2006. godine za album "Nacimiento (Partition 1&2)" u izdanju etikete Audiobot. Radi se o vrlo kratkoj, jednominutnoj instrumentalnoj skladbi koja ne može približiti njegov rad (piano melodija, vokalni mumljajući ubrzani samplovi i nerazgovjetni šumovi), te je vjerojatno izabrana od strane samog Bearsuit Records kako bi zatvorila ovu iznimno zanimljivu kompilaciju.

Vrlo intrigantno, osvježavajuće i nadasve prijatno izdanje koje svakog glazbenog istraživača može (i mora) navesti da pročeprka po albumima prisutnih autora. CD ovitak donosi sve web adrese navedenih izvođača (sve ih možete pronaći na myspace.com).

Naslovi: 1. ANNE KING - "Unknown us apart", 2. ALONE TOGETHER - "Human beings", 3. PNDC - "Pick up your tears", 4. OOMIAQ - "Aventure toi", 5. OLDMAN - "Half brother", 6. KABOOM KARAVAN - "Toambertree", 7. HAROLD NONO - "A shining space", 8. PEQUENA FIERA! - "Do re mi fa so I love you", 9. LIMBIC SOMNUS - "A candy coated slow down", 10. ALFRED BROWN - "As the dead ship sinks", 11. JAMES ROSS - "Study no.1 (inharmonicity)", 12. LINDA BJALLA - "You are alive", 13.DM STITH - "Be my baby", 14. SONICBRAT - "That little something", 15. HULK - "In the belly of the hungry white sea", 16. CAHIER - "Bebe".

Ocijena (1-10): 9


Autor:
Vladimir Horvat
Zagreb, Hrvatska
djhorvi@net.hr








Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group





© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -