Barikada - World Of Music
Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com 
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)






Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - Tulipani



ExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  Barikada - World Of Music - Diskografija - Ostali prostor

XASTHUR
"Defective Epitaph" (2007, Hydra Head Records)

Xasthur
"Defective Epitaph" (2007, Hydra Head Records)

Black metal u tromoj i sporoj varijanti donio je jedan album koji vas može posesivno vezati uz noćne more i loše snove, ali i The Cure i post-rock.

Velika je rijetkost na metal sceni da postoje one-man bandovi. Xasthur je jedan od njih i autorski je projekt Scott Connera iz Alhambre (Kalifornija, USA) koji je počeo s radom 1995. godine. Također, poznat je i pod pseudonimom Malefic, a ime Xasthur objašnjava kao kombinaciju riječi 'xastur' i 'xenaoth', uzetih iz nekih knjiga o morbidnjaštvu koje je gutao kao tinejdžer. Svirao je i u nekolicini neuspješnih death metal sastava, te se prvi puta zvanično pojavljuje na split albumu sa skupinom Orosius, 1999. godine, i od tada u svom kućnom studiju na 10-to kanalnom magnetofonu neprestano radi glazbu sam svirajući sve instrumente. Osim šest albuma potpisanih kao Xasthur, ima još tri EP-ija ("A Darkened Winter", 2001., "Suicide In Dark Serenity", 2003., "Xasthur", 2006.), tri demo materijala, osam split albuma sa izvođačima Acid Enema (2001.), Nachtmystium (2004.), Angra Mainyu (2004.), Leviathan (2004.), Nortt (2004.), Striborg (2007.), Cryostasium (2007.) i spomenutim Orosius, te učešće na tri 'Tribute' albuma (za izvođače Ildjarn, Burzum i Judas Iscariot), a prisutan je i na dvije kompilacije. Sva izdanja objavljivao je za nekoliko različitih nezavisnih etiketa, te ga se uglavnom može pronaći na Hydra Head Records, Displeased Records, Southern Lord Records, Total Holocaust Records (iz Švedske) i Battle Kommand Records, a tokom karijere povremeno je ugostio i nekoliko glazbenika koji su mu ponešto odsvirali na njegovim radovima. To su bili M.H. kao session pjevač i ambijentalist, Ritual (bubnjevi) i Khaija 'Blood Moon' Ausar (klavijature).

Ovo je Xasthurov prvi album gdje se pojavljuju akustični bubnjevi (prije je koristio ritam mašinu), a glazba je tipičan black metal gotovo bez tekstova jer se Maleficevo pjevanje svodi na ispuštanje bolnih, jezovitih i nerazumljivih krikova poput noćne more. Sam za svoj rad kaže da mu je cilj praviti glazbu o demonima koji ubijaju ljude na spavanju, te mu je stoga glazba izuzetno spora i troma, prepuna košmarnih psihodeličnih ambijenata i više nalikuje na razlivene noise/psycho pejzaže My Bloody Valentine i Sonic Youth eksperimente iz '80-tih nego li na metal. Premda je album dosta maglovit, produkcijski pomaknut u mrak i u nerazgovjetne ambijentalne sadržaje, format je vrlo jednostavan i zbog toga zanimljiv jer nema nikakvih uobičajenih metal sekvenci ili gitarskih solo dionica. Uz tek nekoliko bržih skladbi ("Soulless elegy", "Oration of ruin", "Legacy of human irrelevance"), album obiluje sporim, gotovo post-rock ritmovima i dugačkim psihodeličnim melodijama koje više duguju ostavštini The Cure i ranih Cocteau Twins iz '80-tih nego li bilo kojem metal izvođaču. Osobito naslovi "Dehumanizing procession" i "Funerals drenched in apathy". Bogate i monotone harmonije odsvirane su na gitari i klavijaturama, dok su ritmovi premda loše i nečisto snimljeni ipak dostatni da pruže rijedak užitak u ovome tromom black metalu koji nije ništa drugo nego li tipičan gothic-rock izdanak koji se trpa u metal samo zbog Maleficevog žanrovskog opredjeljenja i njegove prošlosti kao člana death-metal skupina. Prvi dio albuma čine uglavnom gitaristički krojene melodije, dok u drugom dijelu težište kompozicija preuzimaju isto takve mračne i trome harmonije klavijatura koje su u posljednjem broju "Unblessed be" jedini naglašeni instrument u gotovo posmrtno karminskom raspoloženju uz dodatak violončela. Album koji se podjednako preporučuje darkerima, metalcima, ali i obožavateljima post-rocka i ambijentalne glazbe.

Naslovi: 1. "Soulless elegy", 2. "Purgatory spiral", 3. "Cemetery of shattered masks", 4. "Malignant prophecy", 5. "Oration of ruin", 6. "Legacy of human irrelevance", 7. "Dehumanizing procession", 8. "Funerals drenched in apathy", 9. "Worship (the war against) yourself", 10. "A memorial to the waste of life", 11. "The only blood that pours is yours", 12. "Unblessed be"

Ocijena (1-10): 6

Diskografija: Noctural Poisoning (2002) / The Funeral Of Being (2003) / Telepathic With The Deceased (2004) / To Violate The Oblivious (2004) / Subliminal Genocide (2006) / Defective Epitaph (2007)


Autor:
Vladimir Horvat
Zagreb, Hrvatska
djhorvi@net.hr








Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group





© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -