Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)

Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - TulipaniExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  Barikada - World Of Music - Diskografija - Ostali prostor

YAKUZA
"Transmutations" (2007, Prosthetic Records)

Yakuza
"Transmutations" (2007, Prosthetic Records)

Malo kasnimo... Ovaj album metalaca iz Chicaga čekao je na recenziju punih 6-7 mjeseci, ali nije za odbaciti. Puno različite metal glazbe, saksofona, klavijatura, efekata...

Yakuza je trans-žanrovski metal sastav koji je osnovan 1999. u sastavu James Staffel (bubnjevi, klavijature), Eric Plonka (gitara, vokal, mikseta), Bruce Lamont (saksofon, klarinet, vokal, efekti) i Eric Clark (bas, prateći vokal). Objavili su četiri albuma na kojima spajaju heavy, hardcore, progressive i eksperimental metal, world-beat, jazz i psihodeliju, a najbolje ocijene dobili su za svoj drugi album, "Way Of Dead" (2002.) gdje su između ostalog spojili i šamansko tradicijsko pjevanje iz Tuve, te azijsku poliritmiju i pentatoniku, a kao gost nastupio im je čuveni saksofonist Ken Vandermark. Uoči snimanja trećeg albuma «Samsara» (2006.) napuštaju ih Plonka i Clark, te umjesto njih dolaze Matt McClelland (gitara, vokal) i Jackson (bas). Album su sami financirali, te su ga izdali za Prosthetic Records koji im je naknadno isplatio troškove. Na albumu su gostovali pianist Jim Baker, violončelist Fred Lonberg-Holm, Sanford Parker i Troy Sanders iz Mastodona, a snimao ga je Matt Bayles član čuvenih Isis i Botch.

Posljednji, četvrti album, "Transmutations", ponovno nije prošao bez promijena članstva, pa je umjesto Jacksona na bas gitaru došao John E. Bohmer, a kao gosti pojavili su se članovi Mastodona i Minska (Hamid Drake i Michael Zerang). Kroz sat vremena materijala, u 11 kompozicija, fuzijski je spojena šarena 'kolaž' glazbena lepeza od njihovog uobičajenog hardcore i progressive metala, preko jazz improvizacija, eksperimenata i psihodelije do sekvenci world-musica i šamanskog pjevanja (mračni, tromi i psycho gothic naslov "The blinding").

Najtipičniji stilski brojevi u kojima objedinjuju podjednako sve navedene žanrove u svojim aranžmanima su "Meat curtains", "Egocide", "Congestive art-failure", "Existene into oblivion" i "Black market liver" i prosto je nevjerojatno s kakvom lakoćom podjednako barataju istovremeno s hardcore ritmovima koji se već u sljedećoj sekvenci pretvaraju u laganu i eksperimentalnu, gotovo ambijentalnu, a ponekad i elegičnu sferu koja skoro graniči s rock-baladom. Kao da od živog bijesnog vraga odjednom postanu umiljata jagnjad... Najžešće i najopakije skladbe koja su gotovo bez ikakvih eksperimenata su najkraće - "Praying for Asteroids" i "Steal the fire" - u žanrovski omeđenom metalcore izrazu.

Album sadrži i dvije vrlo fine laganice, "Perception management", te elegičnu "Raus" (gotovo poput Pearl Jam s debija "Ten") koje gotovo po ničemu ne navode da ih izvodi ovakav transžanrovski metal sastav. Glavni vokal Bruce Lamont (naravno, saksofonist, klarinetist i osoba zadužena za samplove) ima vrlo čisti i visoki vokal (između Ozzy Osbornea i Eddie Weddera) kojeg opozicijski nadopunjuje laganiji crust glas Matt McClelanda gotovo u kanonima. U ovome materijalu ima gomila utjecaja iz raznih perioda rock (uglavnom metal i sympho-rock) prošlosti od Black Sabbath, Blue Oyster Cult, Yes, Genesis, preko Sepulture, rane Metallice, Tool aranžmana, do daleko mekših atmosferičnijih sintagmi Incubus. Raznolik metal album s mnogim neobičnim i neočekivanim fuzijama.

Naslovi: 1. "Meat curtains", 2. "Egocide", 3. "Congestive art-failure", 4. "Praying for Asteroids", 5. "Raus", 6. "Steal the fire", 7. "The blinding", 8. "Existene into oblivion", 9. "Perception management", 10. "Black market liver", 11. "Zombies"

Ocijena (1-10): 8

Diskografija:
Amount To Nothing (2001) / Way Of The Dead (2002) / Samsara (2006) / Transmutations (2007)


Autor:
Vladimir Horvat
Zagreb, Hrvatska
djhorvi@net.hrDavor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group

© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -