Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)

Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - TulipaniExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  Barikada - World Of Music - Diskografija - Ostali prostor

THE STRIGGLES
Aloha
(2009, Noise Appeal Records)

The Striggles
Aloha

Recenzija - THE STRIGGLES - Aloha (2009, Noise Appeal Records)

Drugi studijski album vrsnih austrijskih noise-rockera, sukladni je nastavak odličnog prvijenca "Expressionism" (2007) s kojim u potpunosti nastavljaju svoj utabani rejting ne libeći se niti eksperimentalizacija.

Nema se što puno pričati. Zvuk albuma je čvrst i kompaktan, podijeljen je na žestoke i atmosferičnije kompozicije sa masnim gitarskim riffovima Rober Lepenika i Gottfried Krienzera, različitim vokalnim varijacijama basiste i pjevača Martin Plassa uz odriješite bubnjarsko ritmične šuseve Slobodan Kajkuta, Banjalučana sa glazbene akademije u Grazu. Produkcija je čista i rafinirana (The Stiggles & Bernd Heinrauch), a izdanje je prilagođeno za starinski klasični vinil LP (long play) podijeljen na dvije strane sa po 4 kompozicije.

Od prve skladbe, "Ease it", do posljednje, "Lord", The Striggles predočavaju punu snagu glazbene noise-rock kompetentnosti fluidnim protokom snažnih, ponekad furioznim, a ponekad eksperimentalnijim atmosferama u kojima ne jenjavaju bijesno opaki ritmovi prilagođeni upravo za žive nastupe. Žestoke skladbe premda imaju svoje debelo zaleđe u klasičnoj američkoj ostavštini Steve Albinijevih produkcijskih zahvata donose osobiti autorski pečat po kome se band na kilometre odvaja od standardnih načela žanra. Raznoliko isprepletene sekvence brujajućeg basa, gitarske kombinacije i metronomski zvrzlani 'kreni-stani' ritmovi u slojevito obrađenim aranžmanima "Ease it", "Jack", "Up to me" (sa gotovo hardcore strukturom), te snažnom indie-rock melodično hitoidno plesnom "Wait", a naposljetku i instrumental "Naiv", frcaju eksplozivnošću i ubojito energičnim nabojem, a poseban šlih svemu pridodaje Martin svojim vokalima koji uz klasični, a ponekad i visoko ciktavi falset (nalik na Bee Gees vokale) šapta, stenje, jeca i grči se. Laganije skladbe prožimaju opaki noise/blues-rock sa varijabilno promjenjivim tempovima, primjerice u ambijentalnoj "Dull & lazy" sa glasnim i tihim dionicama gdje band eksperimentira sa zvukovima do mile volje, od minimalizma do melodijsko harmonijskih nadogradnji u kojima se najbolje očitava njihova suptilna superiornost, te u "Life is pretty (black)" gdje su zašli u mračan session ambijent ispreplitanjem laganog i rockerski podmuklog jazz-bluesa. Posljednja, "Lord", dođe kao stanoviti otklon od standardnog noise-rocka ka doom, pa čak i industrial-rocku (bez metal predznaka) gdje uz hipnotičke taktove i turobno mračnu atmosferu majstori na gitarama u jednoj dionici zvuče kao eksperimentalni komorni gudači.

Sve je posloženo u zaista rafinirani konglomerat kome se ne može apsolutno ništa predbaciti. Stilski, žanrovski, zvučno, aranžmanski i produkcijski, ovo je jedan od bisera novovjekovnog noise-rocka kome su The Striggles udahnuli novi život, te svojim hrabrim i pronicljivim izletima u eksperimente otvorili nove horizonte.

Naslovi: 1. Ease it, 2. Wait, 3. Dull & lazy, 4. Life is pretty (black), 5. Jack, 6. Naiv, 7. Up to me, 8. Lord
Ocjena (1-10): 9
Web: www.myspace.com/thestriggles
Diskografija: Expressionism (2007) / Aloha (2009)


Autor:
Vladimir Horvat
Zagreb, Hrvatska
djhorvi@net.hrDavor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group

© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -