Barikada - World Of Music
Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com 
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)






Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - Tulipani



ExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  World Of Music

Emir Hot
Interview - London, UK - juni 2005.


1) Cime je bila uslovljena tvoja odluka da krajem 2002. godine napustis tako perspektivan bend kakav je bio Southern Storm?

Prije svega, pozdrav tebi Dragane i svim posjetiteljima tvoje stranice. Razlog mog odlaska iz, meni i danas dragog benda, je bila nemogucnost proboja na strano trziste, sto je i bio nas glavni cilj. Nazalost, mi smo i danas osudjeni na borbu sa katastrofalnom cinjenicama kao sto su sloboda kretanja i veoma rigorozan vizni rezim za gradjane BiH. Taj bend egzistira i danas i drago mi je da oni imaju jos snage da ostvare taj cilj i u tom smislu ja ih potpuno podrzavam i zelim im sve najbolje.

2) Koliko dugo si se i sto si sve spremao za audiciju za americki Berklee College of Music koja je odrzana u Freiburgu, u Njemackoj?

Intenzivno sam se spremao oko tri mjeseca. Poslao sam im neke svoje instrumentalne snimke i od pet stotina kandidata iz Istocne Evrope, na audiciju je pozvano nas 15. Tamo sam prosao prilicno tezak teoretski i prakticni test, koji je trajao oko dva sata. Za takav test je potrebno obilno predznanje koje sam stekao dok sam pohadjao Osnovnu muzicku skolu u Tuzli i kasnije sam ga prosirivao i odrzavao. Dobio sam i stipendiju koja nije bila dovoljna da pokrije troskove skolovanja, te sam nakon duge borbe oko pronalazenja finansija na kraju i odustao.

3) Par rijeci o toku same audicije za Berklee College of Music u Njemackoj. Kako izgleda sam ispit? Sto se na tom ispitu najvise cijeni?

Svirao sam jednu jazz kompoziciju koju prije nikad nisam cuo koju sam morao notalno da citam i sviram sa lista. Taj dio ispita se zvao "sight reading". Na teoretskom dijelu sam radio pismeni test koji je obuhvatao sirok dijapazon opste muzicke teorije koja je preduslov za ulazak na bilo koju svjetsku akademiju. Na kraju sam odsvirao jako zahtjevnu kompoziciju mog velikog uzora Vinnie Moorea preko backing tracka sa CD-u koji sam prethodno sam morao da snimim u studiju u Tuzli.

Kiko Loureiro (Angra) i Emir Hot
Kiko Loureiro (Angra) i Emir Hot

Emir Hot i Kiko Loureiro (Angra)
Emir Hot i Kiko Loureiro (Angra)

4) Poznato je da si morao odustati od skolovanja u Americi (iako si zadovoljio na audiciji) zbog enormono visokih troskova skolovanja u toj zemlji. Kako je i zasto izbor pao bas na poznati londonski The Guitar Institute?

"The Guitar Institute" je po mnogima evropski "Berklee" sa jako slicnim programom. Cak su se i neki profesori sa Berklee koledza presli u tu ustanovu. Za "The Guitar Institute" sam cuo preko veoma omiljenog magazina "Guitar Techniques" za koji pisu skoro svi profesori sa ovog koledza. Skolarina je oko 7 puta jeftinija nego na Berkleeju i to su bili dovoljno jaki razlozi da se i odlucim da krenem u London.

5) Kako izgleda jedna tipicna radna sedmica u skolovanju na tom Institutu?

Raspored je prilicno busy, kao i na svakom full-time koledzu. Sedmicno pohadjam 15-20 sati nastave. Sistem skolovanja se enormno razlikuje od naseg i zadovoljstvo je biti dio takve svjetske ustanove. Koledz je opremljen najmodernijom opremom za multimedijski sistem skolovanja. Pored svih tih olaksavajucih okolnosti imam jako malo vremena za bilo kakve druge aktivnosti. Tokom cijele godine fokusiran sam samo na muziku.

6) Vec i prije dolaska na to skolovanje ti si imao veliko predznanje iz oblasti muzike. Sto je to sto se ne moze nauciti kod kuce, a skolovanom muzicaru moze pruziti samo jedna specijalizirana muzicka ustanova?

Sama cinjenica da se nalazim u rukama najjacih svjetskih gitarista objasnjava da je moje predznanje neuporedivo sa takvim svjetskim velicinama.. Tacno je da i samouci mogu dostici takve kvalitete, ali se sa skolom to puno brze i lakse ostvaruje. Po mom misljenju, skola je najisplativija investicija u karijeri iz bilo koje oblasti i sa skolom se sigurno nece napraviti pogresan potez.

7) Postoje li posebne restrikcije za studente tokom skolovanja na The Guitar Institute u Londonu? Recimo, zabrana javnog sviranja, sviranja u bendovima vam Instituta, snimanja u studijima i tako dalje...?

Ne postoji nista takvo i imamo punu slobodu da se bavimo muzikom na bilo koji nacin. Nedavno sam pobijedio na velikom gitarskom takmicenju "Guitar Hero UK", odrzanom na londonskom Wembleyu, organizovanom od strane gitarskog giganta "Ernie Ball". Skola je bila ponosna na moj uspjeh. Poslije toga uslijedili su pozivi za angazman u nekim popularnim bendovima upravo po preporuci nekih profesora iz moje skole. Trenutno se spremam za audiciju za VAN HALLEN TRIBUTE BAND. Ako dobijem posao gitariste u bendu, krecemo na veliki UK tour u septembru 2005. godine.

Emir Hot i Jennifer Batten (Michael Jackson)
Emir Hot i Jennifer Batten (Michael Jackson)

Michael Angelo i Emir Hot
Michael Angelo i Emir Hot

8) Tako vaznu ustanovu svakako da posjecuju i mnogi slavni muzicari. Koga si od nama poznatijih imena imao prilike do sada sresti? Ko je na tebe ostavio najdublji dojam?

Svake sedmice nas posjecuju mnogi svjetski gitaristi u sklopu raznih workshopova. Upoznao sam Jennifer Batten (Michael Jackson), Steve Moorse (Deep Purple), Kiko Loureiro (Angra), Ritchie Kotzen (Mr. Big), Neil Murray (Whitesnake), Michael Angelo, Mike Stern i mnoge druge gitariste sa jako bogatom karijerom.

9) Ides li na koncerte i koji od odgledanih ti se posebno svidio?

Gledao sam puno koncerata, a odusevili su me Whitesnake i Europe Reunion. Radio sam intervju za bonus DVD prije koncerta grupe Europe, pa mozda uskoro i osvanem na njihovom novom remek djelu iz popularne londonske dvorane "Hammersmith Apollo".

Guitar Buyer No. 47 - July 2005 (front page)
Guitar Buyer No. 47 - July 2005 (front page)

Guitar Buyer No. 47 - July 2005 (page No. 26)
Guitar Buyer No. 47 - July 2005 (page No. 26)

10) Bavis li se komponovanjem i sto je to sto si uradio u zadnjih godinu dana? Tvoja sadasnja skola ima i dobro opremljen tonski studio - da li si uspio nesto svoje snimiti u tom studiju?

Ponekad koristim skolski studio za demo snimke. Zadnje sto sam snimio bio je instrumentalni album "Quarterworlds of Fantasia" zajedno sa Deanom Brkicem (sadasnji pjevac splitskih heroja Osmi Putnik). Sada je taj projekat u zavrsnoj fazi i trebao bi da izadje u prodaju do kraja 2005. godine.

11) Za kraj ovog interviewa - koja je tvoja poruka mladim gitaristima i ostalim muzicarima / ljubiteljima muzike u BiH?

Stay hard and play strong!!!

Emir Hot


Autor:

Dragutin Matosevic
Tuzla, Bosna i Hercegovina
info@barikada.com








Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group





© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -