Barikada - World Of Music
Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com 
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)






Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - Tulipani



ExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  World Of Music

DOWN BEAT - LISTA NAJBOLJIH JAZZISTA ZA 2005.
Zvijezde jazza ponovo u Hrvatskoj


Foto: Davor Hrvoj
Maria Schneider na nastupu u Lisinskom, Zagreb, HR

DOWN BEAT - LISTA NAJBOLJIH JAZZISTA ZA 2005.

Zvijezde jazza ponovo u Hrvatskoj
(Preuzeto iz Vijesnika od 03.01.2006.)

U protekloj godini je na raznim jazz manifestacijama u Hrvatskoj nastupilo cak pet glazbenika koji su u godisnjoj listi uglednog americkog casiopisa Down Beata proglaseni najboljima u pojedinim kategorijama.

Vec sedam desetljeca najpoznatiji svjetski jazz casopis Down Beat u prosinackom broju objavljuje listu najboljih jazzista u protekoloj godini po izboru svojih citatelja. U upravo objavljenom sedamdesetom izboru na pocasno su mjesto, u rubrici Hall of Fame, uvrstili slavnog klavirista i skladatelja Herbiea Hancocka. Priznanje je tim vece sto ga je dobio za zivota. Rezultati ovogodisnjeg glasovanja ne donose iznenadjenja. Mnoge su pozicije tek preslika stanja prethodnih godina. Jazz umjetnikom godine proglasen je Dave Holland koji je prvo mjesto zauzeo i kao kontrabasist, te kao vodja big banda. Izmedju ostalih pobjednika, najboljim izdavacem proglasena je tvrtka Blue Note (Dallas Records), najboljim blues glazbenikom B. B. King, a najboljim akusticnim jazz sastavom trio Keith Jarreta koji je na prvom mjestu i medju klaviristima. Najboljim u kategoriji ostalih glazbala proglasen je usni harmonikas Toots Thielemans kojeg smo tijekom devedesaetih slusali u B. P. Clubu i ZKM-u, a najboljom pjevacicom Cassandra Wilson koje se zagrebacka publika sjeca s Zagreb Jazz Faira na kojem je nastupila krajem osamdesetih, u usponu karijere.

Zahvaljujuci ovogodisnjim jazz gostovanjima, publika se imala cemu radovati. Naime, tijekom 2005. na raznim je jazz manifestacijama u Hrvatskoj nastupilo cak pet glazbenika koji su u spomenutom glasovanju zauzeli prve pozicije. Potvrda je to brojnosti, ali i jacanja kvalitete jazz priredbi, te povratka Hrvatske na svjetsku jazz scenu, barem u organizacijakom smislu. Ponovni dolazak svjetskih jazz zvijezda nakon godina apstinencije odrazio se i na povratak jazz publike, te stvaranje novog kruga iz kojeg ce se zasigurno iskristalizirati jezgra buducih jazz zaljubljenika.

Foto: Davor hrvoj
James Carter na nastupu u Lisinskom, Zagreb, HR

Pocetkom godine, u okviru Jazz ciklusa sto ga organiziraju Jazz klub Zagreb HDS-a i KD Lisinski, u Lisinskom je nastupila Maria Schneider, samo nekoliko dana nakon sto je primila nagradu Grammy za svoj novi album "Concert in the Garden". Taj je CD u Down Beatu zauzeo prvo mjesto u kategoriji najboljih jazz albuma, a Maria Schneider je proglasena najboljim skladateljem. Znacaj Jazz ciklusa, osim u predstavljanju relevantne svjetske jazz produkcije, je i u upoznavanju s europskom, te posebice hrvatskom aktualnom jazz scenom. Najboljim klavijaturistom proglasen je Joe Zawinul, zvijezda ovogodisnjeg Liburnia Jazz Festivala u Opatiji koji za sljedece izdanje najavljuje gostovanja jednako slavnih zvijezda. Najboljim bariton saksofonistom proglasen je James Carter koji je svirao na Medjunarodnim danima jazza u Lisinskom, priredbi koja godinama sustavno izgradjuje svoj pristup zasnovan na raznolikosti stilova i edukativnom principu. Ponovno je na prvo mjesto medju trubacima zasjeo Dave Douglas koji je nastupio u kinu Studentskog centra na No Jazz Festivalu, jedinom koji u nas vec sest godina promovira svjetsku avangardnu i undergound jazz scenu. Najboljim bubnjarom proglasen je Jack DeJohnette koji je nastupio u zagrebackom ZKM-u na Zagreb Jazz Festivalu, priredbi koja nastoji ozivjeti duh i kvalitetu Zagreb Jazz Faira koji je tijekom osamdesetih predstavljao svjetske zvijezde jazza. U svojem prvom izdanju u potpunosti je uspio. To mozemo reci i za cjelokupnu koncertnu godinu koja je na polju jazza donijela doista vrhunske glazbene dogadjaje. Osjeca se to i po sve manjem broju odlazaka jazz fanatika na koncerte izvan Hrvatske sto je proteklih godina bilo jedino rjesenje u potrazi za jazz uzbudjenjima..

Foto: Davor Hrvoj

Foto: Davor Hrvoj


Autor teksta i fotografija:

Davor Hrvoj
Zagreb, Hrvatska
davor.hrvoj@zg.t-com.hr
www.jazz.hr









Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group





© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -