Barikada - World Of Music
Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com 
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)






Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - Tulipani



ExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  Barikada - World Of Music - Jazz reflections

MATIJA DEDIC
DRUGI POGLED
Dallas Records, Zagreb, HR

MATIJA DEDIC
DRUGI POGLED, DALLAS RECORDS, ZAGREB

DEDIC SVIRA DEDICA
(Preuzeto iz Vjesnika od 10.01.2006.)

Sindrom uspjesnih roditelja u jazz glazbi, posebice u njezinoj novijoj povijesti, predstavlja velik teret brojnim svjetskim jazzistima mladeg narastaja. S istim se poteskocama na pocetku karijere susreo i klavirist i skladatelj Matija Dedic. Iako je na pocetku karijere izbjegavao profesionalno povezivanje s roditeljima: Gabi Novak i Arsenom Dedicem, u nastojanju da ostvari karijeru zahvaljujuci vlastitim sposobnostima, Matija Dedic je postigao punu afirmaciju na hrvatskoj glazbenoj sceni, ali i autorsku i interpretativnu zrelost, te je postao svjestan da vise ne mora bjezati od tog sindroma kako bi dokazao svoj glazbeni integritet. Kako je sve vise izgradjivao image neovisnog glazbenika velikog kreativnog potencijala, osjecao je da ne treba vise bjezati od bliskih mu glazbenih dostignuca, onih s kojima je odrastao i koja tijekom cijele karijere nosi u podsvijesti.

Tako je sve vise poceo nastupati sa svojim roditeljima, te izvoditi glazbu Arsena Dedica, posebice suradjujuci s pjevacem Massimom. Uostalom, njihove su karijere uvijek bile vezane uz jazz ili glazbu blisku jazzu, a i sami pruzaju veliku podrsku nasim, posebice mladim jazz glazbenicima. No, osim povremenih zajednickih nastupa, Matija Dedic je osjetio potrebu dokumentirati te suradnje na ozbiljnijim glazbenim projektima. Suradnja s Gabi Novak rezultirala je njezinim izvrsnim kompakt diskom "Pjesma je moj zivot" na kojem sviraju jazz glazbenici, a Matija, osim sto svira klavir, potpisuje vecinu aranzmana i koproducent je albuma.

I sam uspjesan skladatelj, ali i interpretator jazz standarda, Matija Dedic je vjestinu u osebujnim obradama skladbi autora koji ne dolaze iz jazzistickog okruzja dokazao albumom "Tempera" na kojem svira Gibonnija, te obradama djela Dore Pejacevic koja ce biti sadrzajem njegova novog albuma. Iako je takav pristup od velikog znacaja u nasem lokalnom, hrvatskom glazbenom krugu, to je ispravan nacin da se domacim stvaralastvom pokusa proboj na medjunarodnu glazbenu, ne samo jazz scenu.

Novi uspjesan pokusaj je njegov sesti samostalni album, "Drugi pogled", Glazba Arsena Dedica (Dallas Records). Na njemu Matija Dedic izvodi dvanaest ocevih skladbi iz raznih razdoblja, od hitova poput "Sve te vodilo k meni", "Kuca pored mora", "Ni ti ni ja", "Ne placi", "Razgovor s konobarom" i "Moderato cantabile", do glazbe za filmove "Glembajevi" i "Pakleni otok", te televizijske serije "U registraturi". U posve drukciji, karakteristican Matijin glazbeni jezik, skladno su se uklopile i izvedbe skladbi "Sve sto znas o meni" u kojoj pjeva Arsen Dedic, te "Kuca za ptice" u kojoj pjeva Gabi Novak.

Pristupom suvremena komorna jazza, iako Dedic prosiruje njegove granice, u baladnom ugodjaju, romanticarski improvizirajuci, donosi prepoznatljivost tema podarujuci im novu ljepotu. Svojom intervencijom definitivno ih potvrdjuje bezvremenskim evergreenima hrvatske glazbe, a sebe autoritetom hrvatskog suvremenog jazza. Ostvario ih je solo, te s dvije ritam sekcije s kojima najcesce nastupa u jazz kontekstu. U jednoj sviraju kontrabasist Mladen Barakovic i bubnjar Borna Sercar, a u drugoj bas gitarist Renato Svorinic i bubnjar Jadran Ducic "Cico". Kao gosti u nekim izvedbama sviraju gitarist i programer Silvio Pasaric i sopran saksofonist i harmonikas Marko Krizan. Ovim albumom Matija Dedic se potvrdio kao sjajan klavirist, ali i glazbenik bogatih zamisli koji do sada nije snimo dva slicna albuma.

Autor:

Davor Hrvoj
Zagreb, Hrvatska
davor.hrvoj@zg.t-com.hr
www.jazz.hr








Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group





© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -