Barikada - World Of Music
Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com 
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)






Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - Tulipani



ExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  World Of Music

ZAGREB - SVJETSKA JAZZ METROPOLA
Povodom iznimno bogate jazz jeseni (2005.) u Zagrebu


Foto: Davor Hrvoj
Ron Carter na nastupu u ZKM-u, Zagreb, HR

ZAGREB - SVJETSKA JAZZ METROPOLA

Povodom iznimno bogate jazz jeseni (2005.) u Zagrebu
(Preuzeto iz Croatia Reviewa br. 1)

Tijekom listopada i studenog 2005. godine Zagreb je vrvio jazz koncertima. Mediji nikad nisu toliko paznje posvecivali jazzu, a publika je, zeljna koncerata istinskih velicina jazza, cekala u redovima za karte koje su brzo planule. Zahvaljuci iznimno velikom broju koncerata, ali i kvalitetnim izvodacima, tih se dana s pravom mogao nazivati svjetskom jazz metropolom.

Kao i svake godinu jazz sezonu je otvorio Hrvatski jazz sabor, u organizaciji naseg najpoznatijeg jazzista Boska Petrovica, koji u prvoj polovici listopada predstavlja hrvatske jazz glazbenike i skupine. Vec krajem listopada u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski, u organizaciji Hrvatskog drustva skladatelja i KD Lisinski, odrzana je Medjunarodna revija jazza koja vec petnaest godina Zagrepcane upoznaje s relevantnom hrvatskom, europskom i svjetskom jazz scenom. U skladu s koncepcijom festivala koji vodi racuna o aktualnostima i raznolikostima svjetske produkcije, osim gitarista Joe Pandura i Darka Jurkovica, te pjevacice Maje Grgic, koji su odlicno predstavili Hrvatski jazz, nastupili su medjunarodni trio talijanskog klavirista Antonio Faraoa i austrijski sekstet Criss-Cross, te dva jazz orkestra s aktualnim programima: Big Band RTV Slovenija koji je izvodeci djela slovenskih skladatelja, proslavio 60. obljetnicu djelovanja, te svedski Norrbotten Big Band uz zbor Barents i soliste: pjevacicu Anniku Skoglund, trubaca Tim Hagansa i orguljaąa Hans-Ola Erickssona u izvedbi djela Orjana Fahlstroma koji je uglazbio poetske tekstove bivseg tajnika UN-a - Daga Hammarskjolda.

Foto: Davor hrvoj
James Carter na nastupu u Lisinskom, Zagreb, HR

Zvijezda priredbe bio je americki saksofonist i flautist James Carter, i ove godine u uglednom americkom casopisu Down Beatu proglasen najboljim svjetskim bariton saksofonistom. Koncert koji se po znacaju moze usporedjivati s njegovim pocetkom studenog je, na otvorenju No jazz festivala, odrzao Dave Douglas koji je po misljenju kriticara istog casopisa najbolji svjetski jazz trubac. Iako je iste veceri, ali u drugoj dvorani, pocinjao drugi festival - Zagreb Jazz Festival - na kojem je na otvorenju svirao legendarni kontrabasist Ron Carter, oba su koncerta privukla brojnu publiku. Tako je bilo i u nastavku tih priredbi, posebice na Zagreb Jazz Festivalu u dvorani Zagrebackog kazalista mladih gdje su sve cetiri festivalske veceri bile unaprijed rasprodane. Razlog tome je ponovno ozivljavanje zagrebacke jazz scene nakon petnaestogodisnje "apstinencije". Naime, tijekom osamdesetih godina prosloga stoljeca na Zagreb Jazz Fairu nastupale su istinske zvijezde jazza poput Jimmy Smitha, Charles Lloyda, Artur Sandovala, Phil Woodsa, John Scofielda i drugih, sto je 1990. naglo prekinuto.

Koncertima Ron Cartera, Jack DeJohnettea, World Saxophone Quarteta i Archie Sheppa, kao i Dave Douglasa i James Cartera, Zagreb je ponovno uvrsten u kalendar svjetskih jazz festivala. Prema najavama organizatora taj ce se trend nastaviti. HDS i KD Lisinski u svojem Jazz ciklusu tijekom ove sezone najavljuju nastupe glasovitih jazz glazbenika, sastava i orkestara poput Vienna Art Orchestra, Paquita D'Rivere, Peter Erskina i drugih, a pridruľuje im se i HGM jazz orkestar Zagreb koji ce u svojem ciklusu Sunday Nights ove sezone izmedju ostalih ugostiti jednog od najvecih jazz pjevaca danasnjice, Kevin Mahoganyja, te slavnog kontrabasista, aranzera i vodju jazz orkestra John Claytona. Po svemu sudeci, Zagrepcani, ali i namjernici, moci ce i dalje uzivati u koncertima izvanserijskih jazzista, a nastavi li se tako grad bi uskoro mogao postati destinacijom koju turisti posjecuju upravo zbog jazz koncerata.

Foto: Davor Hrvoj

Foto: Davor Hrvoj


Autor teksta i fotografija:

Davor Hrvoj
Zagreb, Hrvatska
davor.hrvoj@zg.t-com.hr
www.jazz.hr









Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group





© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -