Barikada - World Of Music
Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com 
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)






Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - Tulipani



ExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  World Of Music

Boilers Big Band: Live In ZeKaeM
Zagrebacko kazaliste mladih, Zagreb, HR


BOILERS BIG BAND: Live In ZeKaeM
Zagrebacko kazaliste mladih, Zagreb, Hrvatska

Povodom 20. godisnjice emisije Jazz stand, Radija 101, te 8. godisnjice demonstracija na Trgu Bana Jelacica kojima su Zagrepcani dali doprinos opstanku Radija 101, 20. studenog 2004. u Zagrebackom kazalistu mladih je nastupio orkestar utemeljen upravo za tu prigodu. Zahvaljujuci Radiju 101, otvorenosti njegovih vodecih ljudi i spremnosti na ulaganje u nekomercijalne projekte iznimne kulturne vrijednosti, okupili su se poznati zagrebacki i slovenski glazbenici mladjeg i srednjeg narastaja koji su dijelili pozornicu u raznim prigodama i formacijama.

Bila je to prosirena postava Boilers All Starsa, frakcije Bolers Quarteta koja na hrvatskoj sceni djeluje ravnopravno s ovim, jednim od nasih najboljih jazz sastava. Kao predstavnik hrvatskog jazza, taj je nonet prosle godine uspjesno nastupio na prestiznom jazz festivalu u Stokholmu. Postavu cine clanovi Boilers Quarteta: trubac Davor Krizic, klavirist Matija Dedic, kontrabasist Mladen Barakovic i bubnjar Kruno Levacic, te saksofonisti Miro Kadoic, Sasa Nestorovic i Damir Horvat, gitarist Ante Gelo i udaraljkas Hrvoje Rupcic. U premijernoj big band varijanti pridruzili su im se zagrebaski trombonist Miro Taradi i trubaci Antonio Gecek i Marin Ferketin, te slovenski trubaci David Jarh i Dominik Krajncan, trombonist Matjaz Mikuletic i saksofonisti Ales Susa i Klemen Kotar.

U vecem dijelu koncerta izvodili su skladbe clanova sastava sto ne cudi jer su se clanovi Boilersa: Dedic, Levacic i Krizic vec na svoja prva dva albuma: "Some Blues" (Orfej HRT-a) i "Abstract Lights" (Aquarius Records) nametnuli svojom skladateljskom vjestinom, a na albumu "That’s It" (Cantus) Boilers All Starsa kao skladateljima i aranľerima pridruľili su se Kadoic i Gelo, te "vanjski suradnici" Antun Tomislav Saban i Silvije Glojnaric. Na koncertu u ZeKaeM-u, demonstrirali su sukus svojeg dotadasnjeg djelovanja uspjevsi bogato iskustvo prenijeti izvedbama u sve tri formacije. No, za kompakt disk, sto ga je objavio Aquarius Records, odabrane su samo big band izvedbe koje donose nevjerojatnu snagu i kretivan, ali jos uvijek nedovoljno iskoristen potencijal ovih glazbenika koji u hermetickim sredinama u kojima djeluju, nezainteresiranima za jazz i kulturu opcenito, ne mogu u potpunosti razviti svoje umjetnicke sposobnosti. Uz skladbe clanova Boilers All Starsa izveli su i "Moanim' Mambo" Charlesa Mingusa, u sjajnom aranzmanu Igora Savina, pokazavsi da se ne boje uhvatiti u kostac s najzahtjevnijim djelima suvremena jazz repertoara. Upravo je ta izvedba najuvjerljivija na albumu, odsvirana s iznimnim feelingom, kolektivnim improvizacijama koje docaravaju ugodjaj organiziranog kaosa, te osebujnim pristupom, iako prenoseci duh Mingusove glazbe.


U izvedbi atraktivne Kriziceve teme, "Yeah Man", odsvirane silnim intenzitetom, kao gost, solist, pridruzio im se vibrafonist Bosko Petrovic, legendarni hrvatski jazz glazbenik koji je zajedno s Boilersima objavio album "St. Miles Infirmary" (Jazzette Records). Istim unutrasnjim nabojem eksplodirali su i u izvedbi Dediceve "Popy Wopy" za koju je, kao i za Krizicevu, aranzman napisao Silvije Glojnaric pruzivsi tako doprinos mladim snagama. Kadoiceva "Monster In The Garden", u njegovu aranzmanu, donosi prepoznatljiv autorov rukopis s elementima istarske tradicijske glazbe. Ne posustaju niti u izvedbama Gelinih skladbi: "Echantillon gratuit" i "Cena", u njegovim aranzmanima. Sve su izvedbe primjereno potkrijepljene briljantnim solima Boska Petrovica, Davora Krizica, Matije Dedica, Mladena Barakovica, Krune Levacica, Davida Jarha, Klemena Kotara, Damira Horvata, Matjaza Mikuletica, Ante Gela, Alesa Suse, Dominika Krajnsana i Sase Nestorovica.

Nadahnuti sjajnim reakcijama publike koja je osjetila iskrenost, jazz "pozudu" i potpunu predanost koja je te veceri vladala medju glazbenicima, odrzali su dinamican koncert uzbudljivog bigbendaskog jazza. Iako su ostvarili tek nekoliko kratkih proba, u svim izvedbama djeluju uigrano i cvrsto, ali, sto je vaznije od toga, u svakom trenutku prste posebnim zarom, energijom i radoscu muziciranja svojstvenima za posebne prigode poput ove u kojima se dogodi ono nesto, neponovljiv i neobjasniv trenutak nadahnuca, kolektivnog duhovnog "prosvjetljenja". Rezultat se moze cuti na iznimnom albumu "Boilers Big Band - Live In ZeKaeM" koji ce ove godine najozbiljnije konkurirati u svim - tek dvije / tri - kategorijama za nagradu Porin.


Autor teksta i fotografija:

Davor Hrvoj
Zagreb, Hrvatska
davor.hrvoj@zg.t-com.hr
www.jazz.hr









Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group





© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -