Barikada - World Of Music
Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com 
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)






Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - Tulipani



ExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  World Of Music

Post festum 6. Liburnia Jazz Festivala
Rusenje glazbenih barijera


Foto: Davor Hrvoj
Jelena Radan i njen sastav

Post festum 6. Liburnia Jazz Festivala
07.-09.07.2006. - Opatija, Hrvatska

Rusenje glazbenih barijera

Sesti Liburnia Jazz Festival, sto je od 07. do 09. srpnja 2006. godine odrzan u Opatiji, i ove je godine zadrzao visoku estetsku razinu. U izboru naseg cijenjenog glazbenika Elvisa Stanica, nastupile su dvije glazbene zvijezde svjetskoga glasa, ali i brojni hrvatski glazbenici. Ulogu promicatelja Opatije kao znacajnog turistickog sredista odigrao je i organizacijom niza nastupa na terasama hotela Millenium i Imperial, te Lounge bara Monokini, kao i u Villi Angiolini i parku ispred Umjetnickog paviljona Juraj Sporer, gdje su svirali Puhaci orkestar Lovran, Seaside Jazz Quartet, Denis Razz Quartet, Valerija Nikolovska, Teo Martinovic, Dubravko Vorih & New Tribe i Ilirija Jazz.

Festival je svojim nastupom otvorila pjevacica Jelena Radan uz pratnju kvarteta. Glazbenica koja je proniknula u karakter fada uvjerljivo je i emotivno izvodila standarde toga zanra. Njezin je nastup bio i edukativna karaktera. Publiku je upoznala sa znacajkama fada. Osjecajnim je izvedbama opcinila publiku, ali i slavnog americkog glazbenika Mike Sterna koji je izrazio zelju za zajednickom suradnjom.

Foto: Davor Hrvoj
Mike Stern Band

Izvodeci u nastavku programa vlastite skladbe iz raznih razdoblja karijere, Mike Stern je isporucio ogromnu kolicinu energije i pozitivnih vibracija predstavivsi se vrhunskim glazbenikom koji upravo na koncertima ispoljava svoju pravu kvalitetu. Zahvaljujuci nadahnucu ugodjajem Opatije i festivala, njegove su izvedbe trajale znatno duze nego na albumima i bile su prozete brojnim uzbudjenjima, a ovisile su o kuminikaciji s odlicnim glazbenicima: tenor saksofonistom Bob Franceschinijem, basistom Chris Minhom Dokyjem i bubnjarkom Kim Thompson. Osim sto su cinili uigranu skupinu, svaki od njih na najbolji je moguci nacin iskoristio porostor za solaze iskazavsi vrhunsko glazbenicko umijece, a i sam Mike Stern je briljirao u nekoliko virtuoznih improvizacija. Neoptereceni stilskim odrednicima, s lakocom su plovili vodama jazza i rocka, pri cemu je prevladavao rockerski pristup, svirajuci u raznim ugodjajima, od njeznih balada do zestokih izljeva emocija.

Foto: Davor Hrvoj
Magnolia Triangle

Drugu je vecer svojim nastupom otvorio trio Magnolia Triangle sto ga cine klavijaturist i pjevac Teo Martinovic, basist Goran Rukavina i bubnjar Janko Novoselic. Uz jazz, fusion i funky pratnju, Martinovic se predstavio vlastitim skladbama nadahnutim hrvatskom narodnom glazbom i obradama narodnih pjesama. Nekonvencionalnim je pristupom, prepoznatljivim glazbenim rukopisom, na nov i duhovit nacin donio spoj tradicije i suvremenog.

Foto: Davor Hrvoj
Richard Bona Band

 

Bio je to primjeren uvod u vrhunski koncert basista Richarda Bone koji je zbog nastupa na 6. Liburnia Jazz Festivalu izostao s tonske probe u Berlinu gdje je dan poslije, u nedjelju, nastupio na svecanosti zatvaranja Svjetskog nogometnog prvenstva. Bona u jednoj osobi objedinjuje sve znacajke Stanicevih zamisli o festivalu: rusenje glazbenih barijera, otvorenost prema svim stilovima, univerzalnost, razumijevanje, toleranciju, zajednistvo glazbenika i publike. Rodjen u Kamerunu, ali glazbenik svijeta, Bona nadogradjuje na tradiciji africke glazbe obogacujuci ju iskustvima sto ih je stjecao svirajuci s vodecim glazbenicima jazza, rocka, popa i world musica. Uz medjunarodnu skupinu glazbenika koji dolaze iz Amerike, Kube, Nizozemske i Kolumbije izvodio je vlastitu glazbu pokazavsi sklonosti prema salsi, jazzu, brazilskoj glazbi, fusionu... Virtuoznim je sviranjem basa, citatima skladbi Weather Reporta (svirao je s Joe Zawinulom, suutemeljiteljem Weather Reporta) i duhovitim vokalizama uspostavio sjajnu komunikaciju s publikom.

Foto: Davor Hrvoj
Big Band HRT-a i Rivers

 

Zavrsna je vecer zapocela uvjerljivim i raznolikim nastupom Big Banda HRT-a pod ravnanjem Silvija Glojnarica s gostima: Natali Dizdar, Dadom Topicem, zenskom vokalnom skupinom Rivers i Elvisom Stanicem, a pridruzio im se i pjevac Ray Frick, te glazbenik iz grada Chicago, Jimmy D. Lane, koji je u nastavku nastupio sa svojim je The Earth Blues Bandom. Bravuroznom je gitaristickom vjestinom odusevio poklonike bluesa podsjetivsi na najbolje dane Eric Claptona, Jimi Hendrixa i drugih velikana.

(Objavljeno u Novom listu, 11.07.2006.)

Foto: Davor Hrvoj
Jimmy D. Lane & The Blue Earth Blues Band


Autor teksta i fotografija:

Davor Hrvoj
Zagreb, Hrvatska
davor.hrvoj@zg.t-com.hr
www.jazz.hr








Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group





© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -